En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 2 mars 2015

Darwinistisk genusvetenskap



Paula Wright, doktorand i något som hon själv kallar för "darwinistisk genusvetenskap", har nyss skrivit ett intressant blogginlägg om det hon håller på med.

Utdrag:
"Jag brinner för människor och mänskligheten. Vad vi är och vad vi inte är. Två saker som vi är, som vi inte kan upphöra att vara och samtidigt förbli mänskliga, är en sexuellt reproducerande, parbunden art. Dessa grundläggande fakta om vår biologi och psykologi kan inte raderas. 
I min forskning ifrågasätter jag ortodoxa feministiska begrepp som patriarkatet, objektifiering, könsmaktsskillnader, parningssystem och psykosexuella skillnader genom att använda humor och evolutionära förklaringsmodeller, som sexuell selektion, föräldrainvesteringsteori, ömsesidigt partnerval, kvinnligt val, signaleringsteori och, kanske viktigast, inomkönslig konkurrens. 
Historien visar oss att när vår art någonsin har försökt ta kontroll över biologin och böja den ur form till ideologiska mål, så följer alltid mänsklig tragedi. Det är en läxa som vi fortfarande inte verkar ha lärt oss".
Så sant. Trofim Lysenko och hans teorier om att odla sovjetiska ärtor på vintern är väl ett av de mest välkända skräckexemplen. Vidare:
"Om en sak är jag övertygad; det ena könet kan inte förstås utom i ljuset av det andra. Män och kvinnor har utvecklats tillsammans, genom att forma den andra både fysiskt och psykiskt via sexuell selektion. Män åtrår makt och resurser eftersom kvinnor åtrår män som har dem. Och den kvinnliga makten, ja, den ser inte ut som den manliga makten, och blir därför ofta osynlig. Det betyder inte att den inte existerar eller att kvinnor inte använder den mot varandra. 
Ur evolutionsteoretisk synvinkel kan feminism kategoriseras som studien av konflikten mellan könen - mellankönskonflikten - med ett särskilt intresse för närliggande mekanismer för hur män förtrycker kvinnor och hur detta förtryck kan motverkas. Men det är bara halva berättelsen! 
Evolutionister menar att för att verkligen förstå mellankönskonflikter måste man även analysera inomkönskonflikter och bredda frågan till att innehålla en analys av de ultimata mekanismerna för inte bara hur, utan varför, män strävar mot makt och resursstyrning (se ovan). Fokuseringen på både mellankönskonkurrens (striden mellan könen) och inomkönskonkurrens (striden inom könen) är central för darwinistiska genusstudier. Inomkönskonkurrens har två trådar, man-mot-man-konkurrens och kvinna-mot-kvinna-konkurrens. Mycket är känt om manlig inomkönskonkurrens (men ignoreras helt av ortodox feminism), men utanför evolutionsteorin är lite känt om konflikten mellan kvinnor; kvinnors inomkönskonkurrens. Den rosa elefanten i det feministiska rummet".
Spännande! Några praktiska tillämpningar:
"Genom att använda kvinnors inomkönskonkurrens som en lins för att på ett nytt sätt se på heta feministiska frågor som skönhetsindustrin, ökningen av plastikkirurgi, kontroversen om smala modeller, och anorexi, ger fascinerande nya insikter, eftersom dessa kontroverser verkar vara uttryck för kvinnlig konkurrens och inte manligt förtryck".
Lyckad tvärvetenskap, verkar det som. Darwinistisk genusvetenskap känns som ett ämne som jag gärna vill lära mig mer om.

10 kommentarer:

  1. Fin efterforskning, Ekvalist.

    Man kan fråga sig om inte den kvinnliga inomkönsliga konkurrensen tilltagit i vårt välmående samhälle, eftersom dess negativa konsekvenser verkar öka. Varför, kan man fråga sig. Vi som är kritiska mot feminismen kunde hjälpa många kvinnor att få upp ögonen för vilken typ av problem de verkligen har, dvs. att det inte är något mystiskt patriarkat eller ännu mer mystiska strukturer som plågar dem.

    //Rick

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag slötittade bara på mitt twitterflöde, så det var enkelt.

      Ja, precis. Det verkar vara ett intressant område. På Twitter rekommenderar hon själv boken "A Mind Of Her Own: The Evolutionary Psychology of Women" av professor Anne Campbell. Andra upplagan av boken är från 2013 tydligen, för den som vill läsa mer.

      Radera
  2. 'A mind of her own' är riktigt bra! Anne Campbell är dessutom intervjuad i hjernevask.

    SvaraRadera
  3. Någon som tror att detta någonsin kommer att få ett inslag i Vetenskapens Värld?

    SvaraRadera
  4. Inte sexist, men3 mars 2015 kl. 23:12

    Åh, men åh vilken spännande läsning!
    Ska kolla upp såväl Wright som Campbell.
    Tackar! :)

    SvaraRadera
  5. En sak till Ekvalist. Feministerna kommer minsann inte att gilla den där bilden du valt att illustrera med. Att antyda att kvinnor härstammar från aporna faller inte i god jord i vår selektivt darwinistiska samtid, för kvinnorna härstammar nämligen från Eva, bara männen från aporna. :)

    //Rick

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilden är speglad från en feministsajt. Jag ber på förhand om ursäkt till alla sorters evolutionsförnekare som känner sig kränkta av den.

      Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.