En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 30 juli 2015

Kulturell appropriering - snömosbegreppens snömosbegrepp

Japaner med "kulturellt approprierad" västerländsk klädstil

Hockeylegenden Börje Salming anklagades för "kulturell appropriering" i samband med denna bild

Av alla korkade påfund som den intersektionella identitetsvänstern har importerat (eller om man så vill, approprierat) från USA, så måste begreppet "kulturell appropriering" vara det mest korkade. Begreppet innebär att man tillgodogör sig andra kulturers yttringar, vilket ses som ett fruktansvärt förtryck. Bloggen Vardagsrasismen har jämfört kulturell appropriering med kolonialism.

Nyligen anklagade sajten Politism skäggiga heteromän ("hipsters") för att ha approprierat skäggigheten från gaykulturen. Det är så dumt så klockorna stannar.

Problemet är att det i praktiken inte går att leva utan att någonsin tillgodogöra sig främmande kulturyttringar. Ta till exempel skrivkonsten, som sannolikt uppfanns av sumererna, ett folk i Mesopotamien, alltså ungefär i nutidens Irak. Sumererna borde enligt gängse intersektionella rasteorier räknas som "rasifierade".

Så alla postkoloniala godhetskrigare: lev som ni lär. Sluta genast att appropriera skrivkonsten från de "rasifierade" sumererna. Tack på förhand.

5 kommentarer:

 1. Man häpnar. Av alla begrepp inom den postmoderna identitetspolitiken är "kulturell appropriering" nog det dummaste.

  Vad det handlar om egentligen är ett desperat sökande efter "orättvisor" som man kan skapa anklagelser mot De Andra med (för att använda ett inomdiskursivt begrepp). De Andra är - så¨som alltid - "vita heterosexuella män".

  SvaraRadera
 2. Underfundigt inlägg, Ekvalist.

  //Rick

  SvaraRadera
 3. Definition av rasism: "Det där får du inte göra på grund av medfödda genetiska drag eller etnisk bakgrund."

  Definition av Kulturell Appropriering: "Det där får du inte göra på grund av medfödda genetiska drag eller etnisk bakgrund."

  SvaraRadera
 4. Så straighta hipstermän skulle appropriering helskägg från gayvärlden? Moahaha vilka historielösa pajasar. För 40 år sedan hade varenda vänsterintellektuell man ett imponerande helskägg och en pipa i munnen. Var vanligt bland biologstudenter på nittiotalet. Kommer helt av sig självt, default. Att hipsters tagit upp det i sitt sökande efter manlighet har inget med gayvärlden att göra. Skäggtrender kommer och går. Ser fram emot 1800-talets superpolisonger.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.