En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 17 mars 2015

Skolan behöver mer mansnorm


Dagens bästa debattartikel handlar om pojkar i skolan och är publicerad på SVT Opinion. Utdrag:

"Att påstå att pojkar är diskriminerade i skolan är tydligen en väldigt provocerande ståndpunkt. Ändå vet vi att det är så. Statistik talar sitt tydliga språk. Pojkarna är de stora förlorarna i dagens skola". 
"Men det är inte mansnormen som är problemet i svensk skola. Det är snarare frånvaron av mansnorm samt avsaknad av pojkars perspektiv som utgör det största hindret för att vi ska komma åt problemet med skillnader i skolresultat. 
Vi har skapat ett skolsystem som gynnar flickor. Det är detta och inget annat som orsakar att pojkars resultat i skolan sjunker och att betygsglappet ökar".

Läs hela!

Bloggat: Genusdebatten, Fröken Missnöjd

Tidigare blogginlägg om skolan:
Pojkarnas misslyckande i skolan undersökt på nytt sätt
Manshatarkonferens och mer genus i skolan
Jämställdhetsministerns mönsterskola
Skolgång åt fattiga flickor - genusprat åt pojkarna
Antipojkskola
Om flickor halkade efter i skolan...
Pojkar utmålas som jobbiga
Påståendet om pojkars antipluggkultur sågas
Doris Lessing om mansföraktet

2 kommentarer:

  1. En sociologiprofessor skrev en bra passus på Newsmill häromåret:

    ...Men här föreligger en dubbelhet. Män behövs, men det blir då viktigt att männen och vuxna förmedlar t. ex. rättvisa, solidaritet, medkänsla, närvaro, tydlighet, jämställdhet. I fallet Breivik och Mangs, tycks problemet ha varit att frånvaron av pappan har lämnat barnet att utveckla och hitta egna normer. I en tid då fiktiva dataspel och film blir allt vanligare daglig underhållning för barn uppstår en risk att den virtuella världen sammansmälter med den reala. Denna utveckling kan bara hävas genom samtal i vardagen med vuxenförebilder. Det är dags att på allvar och i en konstruktiv diskussion sätta fokus på de normbildande spåren efter fäderna... (Per Wickenberg på Newsmill)

    /Bashflak

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.