En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 3 januari 2013

Är kvinnliga mordoffer mest värda?Du löper större risk att dö en våldsam död i Sverige om du är man. 

Enligt BRÅ är risken att bli berövad livet genom våldsdåd ganska liten - knappt 100 personer bland Sveriges 9 miljoner invånare dör på det sättet varje år.

Det finns som sagt en genusaspekt på våldsdåd som leder till dödsfall. BRÅ:
I omkring 70 procent av de konstaterade fallen av dödligt våld är offret en man.
Ändå gör Aftonbladet en specialgranskning av mord - mord på kvinnor. Antalet 201 har tidningen räknat till och det betyder att fler än dubbelt så många män har dött en våldsam död under samma tid.

Finns det någon logik bakom detta?

Den enda logiken jag kan se är en könsmaktsfeministisk logik. Som säger att kvinnliga mordoffer är värdiga offer och dör på grund av Ondskefulla Män medan manliga mordoffer är "collateral damage" i ett våldsamt samhälle. En logik som ser kvinnliga dödsfall som mer upprörande än manliga dödsfall.

Aftonbladets likräkning är sexistisk eftersom den osynliggör manliga offer och kvinnliga förövare.  Tidningens normförstärkande granskning utmålar män som skyldiga och kvinnor som lidande.

Uppdatering:
Dagen efter kör Aftonbladet samma tema igen. Vinklingen denna vända är att morddömda pappor i flera fall får behålla vårdnaden om barnen. Det vore intressant att även få veta i vilken utsträckning morddömda mammor får behålla vårdnaden om sina barn.

Bloggat om detta: Maukonen, Pater semper est, Toklandet

5 kommentarer:

 1. Vinkeln på det hela har väl i dag varit rätt mycket att pappor som mördat mammor får behålla vårdnaden om ungarna i 4 fall av 10 (var det väl?). Hela dagen har jag förgäves väntat på att få höra hur fallet är när mammor mördar pappor. Förekommer det inte eller är det bara som vanligt ointressant? Själv har jag ingen koll på detta.

  SvaraRadera
 2. Håller med. Har uppdaterat inlägget eftersom Aftonbladet kör samma vinkling även dagen efter.

  SvaraRadera
 3. Det förekommer, men är betydligt ovanligare. Att en kvinna mördar närstående man inträffar ungefär 1/10 så ofta som att en man mördar en närstående kvinna, om jag minns rätt.

  SvaraRadera
 4. Oavsett vilken siffra det är tycker jag att tidningen borde ta upp de mördande mammorna också. Och de män som dör till följd av våld i hemmet. Annars kan läsarna misstänka ideologiska skygglappar.

  SvaraRadera
 5. Jon W: Tack förresten för alla bra AB-artiklar! Om alla skrev som du i AB så skulle jag inte klaga. Men som det är nu så dränks den socioekonomiska debatten tyvärr av identitetspolitik. Jag tror att det är vänsterblockets största svaghet - att inte kunna ta kommandot i de socioekonomiska frågorna. En överväldigande majoritet av befolkningen vill ha mindre ekonomiska klyftor än dagens.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.