En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

lördag 5 januari 2013

Frispråkiga kvinnojourspionjären Erin PizzeyErin Pizzey är känd för att ha organiserat en av västvärldens första kvinnojourer. Sedermera har hon hotats och kallats för "kvinnohatare" av sina meningsmotståndare. Hon skriver i en färsk kolumn om hur kvinnojoursrörelsen snabbt kidnappades av radikala feminister:

"Jag visste, så snart som vi började att få pressens uppmärksamhet och donationer, att feministrörelsen skulle komma. Starkt organiserad, men i avsaknad av uppmärksamhet och finansiering för att de var alldeles för radikala, så behövde den ett syfte som genererade medel. 
Den svåra situationen för misshandlade kvinnor och den feministiska åsikten att alla män var förtryckare, smälte samman till att bli deras mantra: alla kvinnor var offer för alla mäns våld. 
Inget av detta öppnade upp för män eller barn som var offer för våld från kvinnor, eller för kvinnliga förövare som också krävde vår uppmärksamhet".
Både män och kvinnor kan alltså både vara förövare av, och offer för, våld i hemmet. Nu menar Erin Pizzey att en förändring i synen på våld i hemmet är på gång och hon uppmanar alla att delta i förändringen:

"Jag vill att vi ska stå tillsammans, inte uppdelade efter kön utan enade, och erkänna att våld i hemmet inte är och aldrig har varit en genusfråga. Våld inom familjen följer generationer och om vi ignorerar den skada som åsamkas barn som marineras i våld, så kastar vi iväg våra barns liv och dömer dem att upprepa sina våldsamma föräldrars mönster".
Läs hela kolumnen här på engelska eller här översatt till svenska.

Fler svenska bloggar om Erin Pizzey: KimzhaEtt städat yttre, Daddys, Genusdebatten, Genusnytt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.