En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 7 juli 2013

"Män som slår finns i alla samhällsklasser"Anna-Lena Mann har skrivit en kollektivt skuldbeläggande kolumn i Expressen om relationsvåld. Men bara om ett köns relationsvåld mot ett annat. "Mäns våld mot kvinnor". Hon misstänkliggör även alla män:

"Män som slår finns i alla samhällsklasser. Det kan vara grannen, arbetskamraten, släktingen eller någon i bekantskapskretsen".

Endast gruppen män går att misstänkliggöra och skuldbelägga kollektivt i svensk dagspress bland könen. Inget annat kön eller etnisk grupp, förutom svenskar, eller "vita", går att skuldbelägga kollektivt - det ses som oacceptabelt.

Vill för övrigt hjälpa till att lyfta fram gårdagens näthat från en känd feministisk författare, Unni Drougge. Hon önskade att någon skulle skjuta utbildningsminister Jan Björklund.

Hade en känd manlig författare uttryckt en liknande önskan om en kvinnlig minister så hade fler tidningar skrivit om detta, gissar jag. Denna gång blev det bara Aftonbladet.

8 kommentarer:

 1. Nä, delgrupper av svenskar funkar inte heller.

  "Sörlänningar/norrlänningar som slår finns i alla samhällsklasser. Det kan vara grannen, arbetskamraten, släktingen eller någon i bekantskapskretsen."

  Inte ens en helt dominerande grupp som heterosexuella funkar.

  "Heterosexuella som slår finns i alla samhällsklasser. Det kan vara grannen, arbetskamraten, släktingen eller någon i bekantskapskretsen."

  Fascinerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Na nu håller jag inte med helt. Att skriva "Män som slår finns i alla samhällsklasser. Det kan vara grannen, arbetskamraten, släktingen eller någon i bekantskapskretsen" är väl inte konstigare än att skriva "Mammor som misshandlar sina barn finns i alla samhällsklasser Det kan vara grannen, arbetskamraten, släktingen eller någon i bekantskapskretsen", för båda stämmer ju.

   Det som mycket riktigt är problemet är just att man inte skriver om allt partnervåld, även om man sen kan behöva dela in det i olika grupper då det skiljer sig åt beroende på offrets och förövarens kön och läggning.

   Radera
 2. kvinnor misshandlar och dödar sina män lika mycket som män misshandlar och dödar sina kvinnor men det är bara när män misshandlar och mördar sinna kvinnor som det synns och hörs i media annars är det totalt tyst kanske en liten rubrik,att en kvinna har knivhuggit sin sammbo eller misshandlat sin sammbo,

  SvaraRadera
 3. Njaa, de allra flesta som dödas i relationsvåld är ju ändå kvinnor.

  Men varför dela upp det på kön? Varför inte förebygga och bekämpa allt relationsvåld oberoende av kön på gärningsperson och offer?

  /Ekvalist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som skiljer denna artikel från de senaste jag läst är dock att hon faktiskt talar en del om offrets ansvar också även om hon sen (som vanligt) vill befria offret från ansvar. Jag tror detta beror på att man tror att ansvar är samma som skuld. Nej offret har ingen skuld till misshandeln men väl ett eget ansvar att ta sig ur en destruktiv relation. Och orsaken att de inte gör det är ofta densamma som hon antar gäller förövaren, 'felprogrammering' i barndomen och/eller psykisk störning.

   Så ja håller verkligen med E, det är verkligen dags att "förebygga och bekämpa allt relationsvåld oberoende av kön på gärningsperson och offer", dvs ur ett annat perspektiv än "könsmaktsordningsperspektivet".

   Radera
 4. Anna-Lena Mann är en simpel könsrasist. Hon vet att det relationsvåld som hon skriver om i artikeln fördelar sig lika mellan könen. Män är överrepresenterade utövare av det grövsta relationsvåldet där någon dör, men där handlar det inte om "grannen eller arbetskamraten". Anna-Lena Mann är en simpel könsrasist eftersom hon resonerar som en simpel rasist. Jag tror att det hade varit mycket svårare att skriva som hon gör om fler människor hade varit uppmärksamma på feministiska myter och propaganda. Människor ogillar generellt rasism och feminism är den mest korkade sortens rasism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Na hon blandar ju olika typer av relationsvåld, det episodiska partnervåldet som fördelar sig lika mellan könen och där ingen är kontrollerad (ca 80-90%) av partnervåldet med relationsterror (10-20% av partnervåldet) där den ena partnern mycket riktigt är kontrollerad av den andra. Båda sorter behöver bekämpas men det kräver olika lösningar.

   http://www.partnerfrid.n.nu/

   Radera
 5. Ja såna är de, männen... Det gäller att vara vaksam mot dem!

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.