En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 16 februari 2015

Lastbilschaufför farligaste yrketDet dödligaste yrket i Sverige är lastbilschaufför. Ungefär en av fem som dör i arbetsplatsolyckor i landet har det yrket, skriver nyhetsbyrån TT.

Märkligt nog har TT inga genusglasögon på sig i den nyheten. Det råkar ju vara så att ett av könen dominerar inom Sveriges dödligaste yrke.

Om patriarkatet fanns skulle dödliga arbetsplatsolyckor vara ett problem som kvinnor drabbas värst av. Nu finns ju inte patriarkatet, men det finns däremot statistik över dödliga arbetsplatsolyckor.

Under tioårsperioden 2004-2013 skedde 463 dödliga arbetsplatsolyckor i Sverige. 91% av dem som dog var män.

Så behandla lastbilschaufförerna med respekt på vägen. De riskerar livet mer än andra för att du ska få hem dina vägfraktade varor.

Ett möjligt sätt att minska antalet olyckor för lastbilschaufförer är att följa de krav som nämndes i kampanjen #härstannarsverige som uppmärksammades i december. Lika villkor och schyssta villkor kan ge färre olyckor.

5 kommentarer:

 1. Om man ska vara petig så tycker jag att det farligaste yrket måste anses vara det som har flest döda i förhållande till verksamma. Det tar ingeting ifrån din poäng ovan, jag kan bara inte låta bli att vara en olidlig besserwisser vid varje givet tillfälle.

  I alla händelser blir jag nyfiken. Jag undrar vad Sveriges farligaste yrke blir givet ovanstående definition? Takskottare? Fängelsevakt? Jag har ingen aning. Egentligen borde man väl kanske räkna in även (svårt) skadade så att man får ett lite större statistiskt underlag.

  Utifrån någon form av rekordbok jag hade när jag var ung för olidligt längre sedan, vill jag minnas att vissa typer av skogshuggare, astronauter och tävlingsförare av racerbåter låg bra till, men det är ju inga volymyrken direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, visst har du rätt i sak. Någon annan som kommenterar kanske vet bättre. Tvivlar också på att det är ett volymyrke. Missvisande rubrik blir det då, både på detta inlägg och ett stort antal tidningsartiklar idag. Men jag behåller den ändå, för jag tror att de flesta förstår andemeningen.

   Radera
 2. Chaufförerna är också drabbade av chaufförsnormer och antilivskultur om du frågar feministerna ;-)
  Pelle2

  SvaraRadera
 3. Hörde/såg en gång att bönder ligger rätt högt, det finns ju några kvar. Och ännu fler i fattigare länder, där även kvinnor jobbar förstås, men kanske mer skyddat. Och "bonde söker fru..." äh kom av mig!

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.