En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 9 februari 2015

Pojkarnas misslyckande i skolan undersökt på nytt sätt

Förra året skrevs en fördjupningsuppgift i pedagogik (länk) vid Uppsala universitet, med titeln:
"Den svenska staten och pojkarnas misslyckande i skolan undersökt utifrån ett relationellt perspektiv"
Uppgiftens sammanfattning avslutas så här:
"Undersökningen ger vid handen att den svenska staten visat ett tämligen svalt intresse för att komma till rätt med pojkarnas skolsvårigheter. Endast en riksdagsmotion i ämnet har under åren 2004 – 2014 skrivits utifrån ett relationellt perspektiv för att söka förbättra pojkarnas möjligheter att lyckas i skolan. 
Regeringen har istället tillsammans med utredningsväsendet och Skolverket valt att med kategoriska och feministiska utgångspunkter söka stärka pojkarnas resultat i skolan. Särskilt har man riktat in sig på det man benämner pojkarnas antipluggkultur. Det är mycket osäkert om den här formen av tillvägagångssätt kan sägas ha någon framgång. Statsmaktens arbete i den här frågan präglas av ett ovetenskapligt förhållningssätt och den ideologiska överbyggnad i Sverige som i litteraturen fått benämningen statsfeminism. 
Frågan som ska ställas är om en mera feminiserad inriktning av undervisning i den svenska skolan är lösningen på pojkarnas underprestationer; feminiseringen av skolan kan mycket väl istället vara en av anledningarna till pojkarnas dåliga skolresultat. Särskilt Ouazads och Pages forskningsresultat i Storbritannien tyder på att en allt mer feminiserad skola kan bidra till pojkarnas underprestationer". 
Ur diskussionen:
"När det politiska systemet försökt att närma sig problematiken med pojkarnas skolmisslyckande har det skett utifrån ett feministiskt och kategoriskt perspektiv. Skolsystemet ska inte förändras i detta hänseende, enligt denna skola. Det är pojkarnas normsyn som ska förändras. Om bara pojkarnas jämställda tänkande utvecklas kan de komma ikapp flickornas övertag i skolan. Hur den här typen av ovetenskapliga resonemang fått fotfäste i Sverige kan bara förklaras av ideologiska vanföreställningar". 
Mycket intressant läsning. Läs gärna hela uppsatsen.

Bloggat: Genusdebatten

2 kommentarer:

 1. Undrar hur det genusindustriella komplexet skall smutskasta denna utredningen ?
  Kanske blir genom att försöka tiga ihjäl den denna gången ?
  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den går nog under radarn. Säger "fel" saker och har inte tillräcklig statusmässig tyngd.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.