En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 13 april 2015

Därför blir inte Hillary Clinton USA:s presidentEn stor nyhet i dagarna är att Hillary Clinton är en kvinna som vill bli partiet Demokraternas presidentkandidat i USA. Lite fokus läggs på hennes politik och mycket fokus läggs på att hon är kvinna. Att hon skulle vara en skicklig politiker, oavsett kön, föresvävar tydligen få.

Många kvinnor har blivit olika staters främsta folkvalda ledare världen över. De allra flesta har inte inte varit feminister, eller så har de åtminstone avstått från att använda feministisk retorik. Indira Gandhi, Golda Meir, Cristina Fernández de Kirchner, Margaret Thatcher och Angela Merkel är några kända exempel. Australiens förra premiärminister Julia Gillard är ett undantag, vars popularitet dock rasade strax efter att hennes feministiska ikonstatus toppade.

Jag hittar inte länken just nu, men jag minns att jag för några år sedan läste Mona Sahlins kommentar om varför danskan Helle Thorning-Schmidt blev socialdemokratisk statsminister men inte hon själv var att Thorning-Schmidt inte har någon tydlig feministisk framtoning.

Men det har Hillary Clinton. Läs till exempel denna artikel i DN:
"Förr skydde hon den. Nu ska den feministiska retoriken ta Hillary Clinton tillbaka till Vita huset". 
"Hillary Clinton håller sedan ett feministiskt brandtal. Hon citerar den tidigare utrikesministern Madeleine Albright om att det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra" 
"Efter hennes tal säger en amerikansk journalistkollega som rest runt med Clinton oavbrutet under vintern att det här var hennes mest feministiska tal hittills" 
"Nu utgör den feministiska retoriken själva kärnan i hennes kampanjplattform". 
"Det handlar förstås inte bara om ett retoriskt skifte, utan Hillary Clinton har även omfamnat en feministisk sakpolitik på ett nytt sätt".
Denna strategi fungerade inte för Mona Sahlin i Sverige (även om hon också var impopulär av andra skäl) och jag tror att den fungerar ännu sämre i USA.

Det är möjligt att Hillary Clinton blir Demokraternas presidentkandidat, men i så fall vinner Republikanerna.

Ett av Hillary Clintons mest kända citat är för övrigt detta:
"Kvinnor har alltid varit krigets primära offer. Kvinnor förlorar sina makar, sina fäder, sina söner, i strid".

8 kommentarer:

 1. Jag hoppas nästan att hon blir demokraternas kandidat för då kommer hon och feminismen bli våldsamt överkörd av de republikanska galningarna. Till skillnad mot Svenska högern som snällt accepterade feminismen kommer amerikanska högern aldrig göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sarah Palin mot Hillary Clinton, t. ex.? Jag skulle satsa stora belopp på Palin.

   Radera
  2. Palin med handen på knappen? Då föredrar jag hellre Clinton, hur mycket tokfeministisk retorik hon än kör. Som att välja mellan pest och kolera.

   Radera
  3. Palin verkar ju inte vara en sån het kandidat längre, så det är nog ingen risk. Läste nånstans att Clinton bedöms ha goda chanser mot de hetaste kandidaterna bland republikanerna. Jag tror att den bedömningen kommer att förändras när republikanernas maskineri sätter igång på allvar.

   Radera
 2. Den var bra om krigets primära offer..

  SvaraRadera
 3. Primärvalsrörelsen är än så länge bara i startgroparna. För åtta år sedan hade svenska medier i det här skedet redan korat Hillary Clinton till segrare, men så dök någon (för svenska medier) okänd senator från Illinois upp...

  En republikan med båda fötterna på jorden skulle dock kunna vara det bästa alternativet. All världens "bad guys" brukar hålla sig betydligt lugnare när republikanerna sitter i Vita huset.

  Förresten, Ekvalist, bra uppslag det där med den tyska bloggen på din bloggroll. Massor av lästips där, även på engelska.

  //Rick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, svenska medier har starkare åsikter om vem som ska vinna valet än vad jag har. Ingen rösträtt, ingen stark åsikt.

   Jag gillar också Genderama! Det finns många bra tyska bloggar i samma ämne som denna bloggs, men jag valde att bara lägga upp en för att det inte ska bli för många olika språk.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.