En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 7 april 2015

Normkritiska genusvikingar på Historiska muséet


Historiska muséet i Stockholm är väl värt ett besök. Av två skäl. Dels har muséet en massa intressanta föremål som förmedlar historisk kunskap om det område som vi idag kallar Sverige. Dels är muséet ett levande nutidsdokument över den ideologiska indoktrinering som numera pågår i Sverige.

Ideologin har många namn, och kan kallas feminism, intersektionalism, eller normkritik. Historiska muséet utövar normkritik i alla sina utställningsrum. Alla normer som är skadliga enligt normkritiken bekämpas på muséet. Mansnormen, heteronormen, kärnfamiljsnormen, svenskhetsnormen, våldsnormen och några till.

Som ett exempel står det följande i början av vikingautställningen:

"8. DAGENS VIKING 
Under de senaste decennierna har mångkultur och genus blivit viktiga begrepp i samhället. 
Är det därför man lyfter fram kvinnor under vikingatiden och att vikingen också var en förmedlare av idéer och kultur från fjärran länder? 
Vilken bild av vikingen ger vi nästa generation genom stereotypa leksaker och våldsamma filmer?"
Ja, stackars barn som tvingas in i destruktiva maskulinitetsnormer genom att få leka med stereotypa vikingasvärd och sköldar. Och stackars barn som får se våldsamma vikingafilmer som får dem att tro att vikingatiden var en våldsam tid. Bort! Leve den normkriska genusvikingen!

Men trots det finns det ändå mycket sevärt på muséet, som sagt. Det vore dock passande att pryda ingången med en rosa varningsskylt för ideologiska moralkakor.

Relaterat blogginlägg: Tekniska muséet: könsroller har ingen biologisk orsak

4 kommentarer:

  1. Nyckeln var en tydlig kvinnosymbol under sen järnålder, dvs vikingatid. Husmor som hade hand om förråd och ekonomi. Om männen var ute på handlar- och rövarstråk hade kvinnorna hand om gården. Sanningen är nog att kvinnornas ställning var ganska stark under järnåldern. Än mindre anledning till att anta "kvinnor varit förtryckta i årtusenden".

    SvaraRadera
    Svar
    1. AV, du har alldeles rätt. Kvinnor har haft en stark ställning genom tiderna i samhället fram till industrialisering och urbanisering eftersom könsrollerna i grunden varit separata och fasta. Gemensamma sysslor har alldeles säkert funnits men tar inte bort vad enbart kvinnor kan göra och vad enbart män kan göra.
      Att hitta på för att få överensstämmelse med nutida ideologier trodde jag enbart åstadkoms i totalitära regimer. Men det är där vi är tydligen.

      Radera
  2. Måste man verkligen kasta ut barnet med badvattnet?
    Finns väl hur många perspektiv på historia som helst? (vinnarnas, förlorarens, de fattiga, de rikas, kvinnornas, männens...)
    Ser inget fel i att man även utforskar bilden av att (vad jag förstår) kvinnor inte var så förtryckta och att vikingar gjorde annat än att slåss, eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart! Jag har ingen invändning emot att historien är mångfacetterad och gärna får skildras ur olika perspektiv, varav krigarens endast är ett.

      Det jag kritiserar är muséets alla övertydliga normkritiska moralkakor, som jag visserligen bara gav ett exempel på. Men det finns många. Det kändes lite som Genus-Kuba över det hela, och andra svenska muséer som jag har besökt gav inte alls det intrycket.

      Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.