En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

onsdag 8 april 2015

Tidningen Gotlänningen: "Dags för ett manligt initiativ"

"Och varför väljer så många män jämfört med kvinnor att inte rösta? 82 procent av de gotländska kvinnorna mellan 18-29 år röstade mot 60 procent för männen. 
Efter många års kamp för att få samma rättigheter som män är kvinnor, både som kollektiv och individer, medvetna och engagerade i frågor som jämlikhet, jämställdhet, könsroller och maktstrukturer. 
Män ses inte ens som ett kollektiv i egenskap av ett gemensamt kön, trots att det finns många exempel på att män som grupp drabbas mer än kvinnor av många riskfyllda saker. 
Andelen män är överrepresenterad när det gäller självmord och kriminalitet till exempel och larmrapporter avlöser varandra om att pojkar halkar efter i skolan och får sämre betyg än flickor utan att det kan förklaras genom till exempel provresultat. 
Krasst kan man säga att kvinnors psykiska ohälsa leder till sjukskrivningar medan män som mår psykiskt dåligt tiger och lider eller i värsta fall tar sitt liv. 
Det pratas mycket om kvinnors psykiska hälsa men i alla nyheter och reportage om utbrändhet är det ont om manliga exempel".
Artikeln får kritik av kommenterande läsare, främst för att den även kritiserar ett riksdagsparti. Själv tycker jag att det känns väldigt befriande att i en svensk dagstidning läsa en jämställdhetsartikel om mäns problem istället för att endast läsa om mannen som problem.

Om fler tidningar börjar skriva jämställdhetsartiklar med en vinkling där mannen inte utmålas som evig förtryckare så kanske jag börjar köpa tidningar igen.

2 kommentarer:

  1. Intressant att den sortens tankegångar alls är möjliga i svensk press. Kanske något rör på sig ändå i denna feministiska istid. Problemet är förstås att män inte uppfattar sig som en särskild grupp, utan på sin höjd endast att det kan finnas grupper (alltså plural) av män med vissa intressen.

    //Rick

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan nog ligga en del i det att männen behöver börja identifiera sig som grupp. Som intellektuellt självförsvar till att börja med, och för att det finns en potential i samhällets debattklimat och regler att förbättra mäns livssituation på ett allmänt plan. Jämställdhet kan stärka personer av olika kön på olika sätt, men bara om man överger tanken om motsatsparet förtryckt-förtryckare.

      Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.