En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 1 december 2013

Kvinnor drabbas av bostadsbristCarina Hägg, riksdagsledamot (S) för Jönköpings län, skriver i en debattartikel på Jnytt att kvinnor drabbas av mord och andra våldsbrott som begås av män, och att kvinnor även drabbas av bostadsbrist.

Jag håller med Carina Hägg om att våld och bostadsbrist är viktiga samhällsproblem i Sverige som behöver åtgärdas. Mord är också ett problem, men kanske inte lika stort som kvällstidningarnas rubriker vill få det till eftersom cirka 95 människor dör av våld per år bland en befolkning på 9 miljoner.

Det är även på sin plats att påminna om att

- 69% av dem som dör av våld i Sverige är män
- En majoritet av misshandelsoffren i Sverige är män
- Tre av fyra hemlösa i Sverige är män

Carina Hägg skriver också:
"Kopplingen mellan manlighet och våld måste brytas för att bygga en bättre mansnorm och lyfta fram män som bra förebilder".
Jag håller med om det. Ett stort problem i det sammanhanget är att män som grupp utmålas som våldsbrottslingar och förtryckare i artiklar som Carina Häggs debattartikel på Jnytt. Medan positiva tidningsartiklar om manlighet är sällsynta, samtidigt som männens dominans bland brottsoffer och mäns utsatthet för hemlöshet förtigs.

Dagens lästips i övrigt är Camilla Jonassons blogg där hon förklarar varför hon inte är feminist:
"Av allt jag känt mig begränsad av i livet som kvinna, då står feminismen på en ohotad förstaplats". 

2 kommentarer:

  1. Alltid lite störande att se hur lättvindigt det feministiska resonemanget förs ut. Det finns inte många texter eller resonemang som delar samma nivå av hyckleri, enögdhet fördumning och rasism som så slentrianmässigt går i tryck som den feministiska idén. Stör mig dock mindre och mindre i takt med att man se hur fler och fler människor viftar bort resonemang i stil med Carina Häggs som världsfrånvänt gnäll. Enögdheten i feministiska texter och resonemang kommer bli en guldgruva till humorprogram och stå-upp show:er så snart som det är politiskt möjligt. Sen går det fort.

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.