En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 9 december 2013

Manshatarkonferens och mer genus i skolan

Läser via Tenebrism att bloggarna Arsinoe och Lady Dahmer skriver att de har genomfört en manshatarkonferens nyligen.

Jakob Andersson, politisk sekreterare på SSU, skriver i tidskriften Tvärdrag:
"Det brukar ta tre veckor. Sedan är det dags för mig att hata mitt eget kön igen". 
Tidningen Världen Idag skriver om Skolverkets nya satsning*** på svenska skolor efter det katastrofala svenska resultatet i den internationella Pisa-jämförelsen.

Genus ska in i samtliga skolämnen.

Tre självklara frågor.

Sveriges Pisa-resultat har rasat de senaste åren. Har det blivit mer eller mindre genus i den svenska skolan under denna tid?

Sveriges senaste Pisa-resultat är betydligt sämre än Finlands, Polens och Estlands. Har Finland, Polen och Estland mer genus än Sverige i skolan? Finns det något annat land med mer genus i skolan än Sverige som hade bättre resultat än Sverige i den senaste Pisa-undersökningen?

Jag är inte så naiv så att jag tror att genusundervisning ensamt kan pekas ut som orsaken till förändringar i svenska skolresultat. Men Skolverket har ändå en tung bevisbörda när det gäller att motivera sitt nya förslag i detta allvarliga läge.

Maciej Zaremba skriver i DN att den svenska skolkatastrofen har likheter med Quick-skandalen i den meningen att ett sektliknande kollektivt vansinne kan ha lett till försämringen av den svenska skolan. Det är möjligt att han har rätt i det.

Hur som helst har vi fått två samhällsproblem på halsen som ständigt når nya illavarslande nivåer: ideologier som uttrycker sig i manshat, och en skola i fritt fall. Jag misstänker att de delvis hänger ihop.

***Tillägg: Tidningen Världen Idags källa är Skolverkets stödmaterial "Sex- och samlevnadsundervisning i grundskolans senare år" som enklast hittas via Google.

7 kommentarer:

 1. Intressant som vanligt! Jag misstänker att "genus" och skolresultaten hänger ihop mer än delvis, att de snarare hänger ihop till stor del. Varför ska pojkar anstränga sig i skolan när spelplanen riggas emot dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Du pekar på en klar nackdel för pojkarna. Det kan inte vara lätt att värja sig mot skuldbeläggande teorier i skolan under barndom och tonår. Men jag tror för min del att problemet är mer komplext än så. Zarembas artikel lyfter t. ex. fram fler brister som har skapats under skolrasets gång.

   Radera
 2. Om det som står i världen idag är sant så blir jag ännu mer illa till mods, vad fan har sexualkunskap i t ex idrott att göra?

  "I idrotten tas som exempel att läraren kan få alla att dansa med alla oavsett köns­identitet, och i samhällskunskapen kan man prata om hur hbt-personers rättigheter skiljer sig åt inom EU, föreslår Skolverket."

  Allvarligt, varför ska alla dansa med alla, vad är vitsen? Om någon inte vill, blir det underkänt då?

  Och den där "normkritiken" som de vill peta in överallt...

  De får väl för fan lägga av nu med sitt jävla trams!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte kollat VI:s uppgifter i detalj. Men riktlinjerna står i Läroplan för grundskolan (finns som pdf på Skolverkets hemsida), sök i dokumentet på "kön" eller "sex" så får du måååånga träffar. Två exempel:

   Kapitel 1: Skolans värdegrund och uppdrag
   Sid 8: "Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmöns­ter".

   Avsnitt 2.8 Rektorns ansvar.

   Sid 18-19 "Rektorn har ansvaret för skolans resultat och har, inom givna ramar, ett särskilt ansvar för att (…) i undervisningen i olika ämnen integrera ämnesövergripande kunskapsområden, exempelvis miljö, trafik, jämställdhet, konsumentfrågor, sex och samlevnad samt riskerna med tobak, alkohol och andra droger,"

   Men:

   Finland har länge fått höga internationella poäng i jämförelser. Den finländska läroplanen finns redan översatt till svenska eftersom svenska är officiellt språk i Finland.

   Kan inget parti börja driva den snabba lösningen att Sverige omedelbart antar Finlands läroplaner för samtliga undervisningsformer? Det borde ju åtminstone inte leda till någon försämring...

   Radera
  2. Nu har jag hittat Världen Idags källa. Det är Skolverkets stödmaterial "Sex- och samlevnadsundervisning i grundskolans senare år" som släpptes i november. Hittas via Google. Vad jag kan se stämmer Världen Idags beskrivning, åtminstone i stora drag.

   Bland annat finns det en rapport som har ett helt kapitel som heter

   "Normkritiskt perspektiv och förhållningssätt"

   Det verkar som om tomten har uppfyllt FI!:s önskelista angående skolan redan innan julafton.

   Radera
 3. Skulle vilja säga att skolverket är en samling tomtar. Dom kan inte se till att skapa en skola som ger ett bra resultat utan dom koncentrerar sig på genusflum och annat skit.
  Intresant det där att Fanny Å och Lady D har varit på en manshatarkonferens.
  De där båda måste vara dubbelmoralens drottningar. Dom anser sig vara så förtryckta men dom älskar att skrika ut sitt hat mot män och sin antidemokratiska livssyn.

  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydliga symptom på ideologisk hjärntvätt. Som tvåminuters-hatet i Orwells bok 1984.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.