En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 16 december 2013

Svensk rasforskning får regeringens uppdrag

Var det någon som trodde att rasforskning var sådant som den svenska staten bara sysslade med 1921-1958?

Nej då. Tidigare i år invigdes ett nytt forskarnätverk för rasforskning med pengar från stat, kommun och landsting. De jobbar nu på något som kallas MKC, Mångkulturellt centrum.

Precis som tidigare ägnar rasforskarna sig åt att dela in mänskligheten i raser och teoretisera fram vilken ras som beter sig skadligast för samhället. Men den moderna rasforskningen kallar sig "kritisk" och vänder upp och ner på den kollektiva skuldbördan jämfört med sin föregångare.

Nätverket har nyss fått 180 000 kronor från integrationsminister Erik Ullenhag (FP) för att genomföra en utredning om afrofobi, alltså rädsla för människor med afrikansk bakgrund.

Jag tycker att det är utmärkt att all sorts rasism undersöks av kompetenta forskare och motverkas.

Tydligast och mest jämförbart och användbart resultat blir det om kartläggningen görs oavsett etnicitet på dem som har rasistiska åsikter och oavsett etnicitet på dem som drabbas.

Som i den här undersökningen som har sammanställts av World Values Survey och Washington Post, där Sverige framstår som ett av de mest toleranta länderna i världen. Men det kanske finns mer noggranna undersökningsmetoder.

Någon annan bättre lämpad forskningsinstitution än MKC bör i så fall göra det jobbet.

Ivar Arpi skriver i SVD:
"MKC arbetar utifrån avsikten att återinföra rasbegreppet i Sverige.
(…)
Man stirrar på hudfärg. Delar in människokroppar i kategorier. Man återupprättar en hierarkisk färgskala. Vita och svarta. Samma gamla rastänkande återvänder, men nu uppklätt i antirasistisk språkdräkt. Men rasism är tidlös skit, som Stefan Löfven sade i somras. Och om skit rullas i glitter är det fortfarande skit".
Mathias Bred skriver i SMP:
"Tror Ullenhag att MKC är förmögna att producera något annat än rasistiskt dravel om vita människors elakhet? Här finns en uppenbar risk att regeringen använder skattepengar som på inget vis kommer göra det lättare för afro-svenskar, utan som i stället kommer att öka polariseringen och ytterst spela de främlingsfientliga i händerna".
Jag kan bara hålla med.

Frihetskämpen Nelson Mandela sade förresten i rättegången mot honom under Sydafrikas apartheid-system 1962:
"I want at once to make it clear that I am no racialist, and I detest racialism, because I regard it as a barbaric thing, whether it comes from a black man or from a white man". 
Bloggat: Rocki, Jämställdhetsfeministern, No Size Fits All, Tysta tankar, Häxanmexan, BTLedarblogg

2 kommentarer:

  1. Ja, men vad visste egentligen Nelson Mandela om rasism och att fredlig samvaro mellan människor med olika hudfärg? Han gjorde ju precis tvärtom det Erik Ullenhag och våra andra svenska rasbiologer och feminister arbetar för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, han arbetade för ett "non-racial" samhälle till skillnad från de.

      Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.