En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

lördag 10 januari 2015

Genusraseri mot ny barnsångOvanstående barnsång är nyskriven för SVT:s Barnkanalen som jag annars har haft många åsikter om. Här tycker jag att Barnkanalen gör något bra, som avdramatiserar det som de allra flesta har mellan benen. Jag har visat klippet för mina barn och de gillar sången. Låten framförs av Busbandet.

Nu skriver SVT att de har drabbats av en "snipp- och snopp-storm", och bolaget tar upp de vanligaste invändningarna från dem som protesterar. Låtskrivaren själv kallar reaktionerna för "extrema".

Invändningarna tyder på att sången främst har två typer av kritiker. Sexualmoralisterna och genusgänget. Inga ovana sängkamrater, alltså.

Här är invändningarna från genusgänget:

"Jag är besviken på att låten känns heteronormativ".

"Det finns många utan snippa, som identifierar sig som kvinnor och många utan snopp som identifierar sig som män. Varför sjunger han i låten att flickor har snippor, när det inte stämmer? Varför är låten transfobisk?"

"Är det inte tråkigt att snoppen har mustasch och snippan har ögonfransar. Det är så tydligt att ni använder rådande könsnormer och blandar ihop kön med genus".

Vad ska man säga? Det går inte att ta upp allt i en barnsång. De flesta människor är heterosexuella. De flesta människor är inte transpersoner. De flesta som har mustasch har även snopp. De flesta som målar sina ögonfransar har även snippa.

Så alla genusgeneraler, sätt igång och skriv era egna normkritiska barnsånger.

Bloggat: Tysta tankar

Uppdatering: En SvD-krönikör sällar sig till genusgänget. En Aftonbladet-kolumnist sällar sig till sexualmoralisterna.

8 kommentarer:

 1. När jag var barn brukade vi lyssna på den här i skolbussen visserligen var den en kille i 6an som hade med sig bandet men det fanns barn med i bussen från 1a klass. Inget liv blev det om det inte. https://www.youtube.com/watch?v=wU9LhFNtvpU

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den där minns även jag från min barndom. Här är några fler: http://70tal.blogspot.se/2006/07/snger-vi-minns.html

   Busbandets sång är mer rumsren och pedagogisk, tycker jag...

   Radera
 2. "Skriver man om synålar är det alltid någon enögd djävel som tar illa upp."
  Fritiof Nilsson Piraten

  SvaraRadera
 3. Över 95% i majoritet bland svenskar ska inte vara normen i samhället utan det ska vara dom minsta minoriteter dom vill, t ex om våldtäkter(räknas i promillen), som ska beteckna "maskulinitets normen".
  Vi har senare tid fått en högljudd tokminoritet som försöker förtrycka majoritet i befolkningen med alla möjliga medel.

  Genus- och feministfolket visar sin filosofi

  SvaraRadera
 4. Som vanligt kan man säga.
  Heteronormativitet?.. idel bullshit kopplat till ett södermalmskt inne-ord.
  Den sexuella orientering man har behöver idag inte vara kopplat till vilken typ av fortplantningspusselbit man är född med.
  Det spelar ingen roll hur blint övertygad du är att du är unik och för detta kräva bekräftelse.. är du född med en pillesnopp så kan ingen annan som är född med pillesnopp göra dig gravid.
  Det finns fysiskt 2 kön och det är detta barnsången försöker avdramatisera (främst då igenom att ge bägge lika mycket utrymme).
  Om det sedan finns obegränsat antal inriktningar hur din sexualitet utvecklas och att det finns fler än 2 kön när människor fritt får spekulera i sin egen mentala könstillhörighet så kan ju vederbörande göra en egen sång om detta som riktar sig till barn/ungdomar i åldrar där den sexuella orienteringen i sig börjar bli relevant.

  Nä, jag hävdar käbbel! och jag är även övertygad om att de som retar sig mest på snopp/snippasången är de som "själv inte tillhör någon förtryckt målgrupp, men som i brist på egna möjligheter till att revoltera (läs: dålig uppfostran utan fadersgestalt) försöker fylla sin bekräftelsehunger igenom att föra andras (som oftast inte vill att de gör det) talan.

  ...detta, plus ett par stänk av vänsterfjoms.

  /skärp er sverige!, vår nivå på iLandsproblem har för länge sedan passerat "störtlöjligt"!

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.