En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 5 januari 2015

Patriarkatet tvingade kolumnist att skriva om kvinnas utseende


Jenny Nordberg skriver i SvD att hon är intresserad av blivande moderatledaren Anna Kinberg Batras utseende. Jenny är såpass intresserad av Anna Kinberg Batras utseende att hon skriver en hel kolumn om det.

Nej, inte en hel kolumn, förresten. En liten del av kolumnen ägnar hon åt att kritisera att kvinnliga politiker får sitt utseende kommenterat istället för sina gärningar. Och tillägger:
"Ring sedan patriarkatet och fråga varför det blev så".
Tyvärr står inget telefonnummer angivet till patriarkatet, så det blir inget telefonsamtal. Och jag får rådbråka mitt eget inre istället.

Färdig:

Jag struntar fullständigt i hur Anna Kinberg Batra ser ut. Hon får lika gärna se ut som en handlingskraftig ledare eller som en kruka persilja om hon vill, och jag kommer ändå inte att rösta på henne. Det beror inte på utseendet, utan på politiken.

Och kolumnisten som skyller sin egen utseendefixering på patriarkatet, vad ska man säga? Kamma dig, skaffa en ryggrad, gräv där du står, lev som du lär, och sluta ägna dig åt det du själv tycker är dåliga skriverier.

(fler kommentarer till denna artikel hos Löjesguiden)

Susanna VarisToklandet, Susanna Mannelin och Adam Cwejman har skrivit om en snarlik historia. Den handlar om debattören Lina Thomsgård som efterlyser lagar som tvingar henne att flytta från kulturelitens Mecka, Hornstull i centrala Stockholm, till något mindre fashionabla Barkarby. För att minska segregeringen.

Mitt råd i det fallet är liknande: gör slag i saken, Lina. Byt din fina lägenhet i innerstaden mot en annan i förorten. Ge mellanskillnaden till välgörenhet.

För det kommer ingen sådan lag. Det kommer att bli en evinnerlig bortförklaring till varför man som kulturelitperson känner sig ständigt förtryckt och eländig men lever ständigt privilegierat.

Till sist vill jag kommentera Fredrik Virtanens kolumn "Krismän befrias av feminism" i Aftonbladet. Han skriver att han hoppas att kvinnliga rollfigurer i Hollywood "befriar männen från manligheten".

Men inte heller det kommer att hända, liksom i de övriga två beskrivna fallen. Så greppa styrspaken i ditt eget fordon, Fredrik. Gör dig själv till "det revolutionära subjektet", som en marxist skulle kunna uttrycka det, och befria dig själv från den där skavande manligheten. Ju förr och ju grundligare desto bättre.

8 kommentarer:

 1. Adam Cwejman, liberal sk integrationsexpert, bor i Göteborgs Södermalm, Majorna. Han har inget dåligt samvete för att han inte flyttar till t ex Biskopsgården. Så skillnaden mellan honom och Thomsgård är att hon tycks ha ett samvete som åtminstone gnager lite. Tala om att kasta sten i glashus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår poängen, men tycker hur som helst att alla har rätt till sina åsikter oavsett var de bor. På ett samhälleligt plan är det dock lite pikant när vissa politiska åsikter koncentreras till vissa ställen. Och för att verkligen veta hur läget är på en viss ort eller i en viss stadsdel krävs att man inte bara besöker stället utan faktiskt bor där.

   Radera
  2. Cwejman har inte uttryckt någon önskan om att flytta och tycker inte att andra skall tvingas göra det heller till skillnad från Thomsgård.
   Det är ju oerhört lätt att sitta på Söder, som Thomsgård, och låtsas vara solidarisk.Det kostar ingenting.
   Det är helt sjukt att hon ens kommer på tanken att önska att folk skall tvingas flytta.
   Pelle2

   Radera
  3. Ja, men inte så förvånande. Att bryta segregering är svårt och kräver nya idéer och är man kommunistiskt lagd kommer tvångskravet lätt.

   Jag tror hellre på att bygga blandat överallt och behålla/återskapa en hög andel hyresrätter i innerstäderna och lotta ut hyreskontrakten istället för att ha kösystem. Marknadshyror har provats i ett antal länder och löser uppenbarligen inte problemet.

   Radera
 2. Jenny Nordbergs argumentation är som det klassiska påståendet "Det är ditt/ regeringens/samhällets fel att jag dricker. Skål!"

  //Rick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så. Eller köper cigaretter. Eller äter för mycket chips. Eller inte motionerar. Hon skriver som en inbiten missbrukare.

   Radera
 3. Såå, det är bara kvinnor som har kravet att hålla sig till en viss klädkod? Eftersom patriarkatet? Det går med andra ord bra med en manlig statsminister med lila hår och synliga behåband?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Exempel på manliga politiker som har fått sitt utseende häcklat: Ingvar Carlsson ("skon"), Reinfeldt ("ägghuvud"), Fridolin ("skolpojke"). Givetvis också patriarkatets fel.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.