En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 9 januari 2015

Medielogik om mans- och kvinnodominans i kultur

Göteborgsposten skriver om manlig dominans bland Guldbaggegalans nomineringar:
"Att enbart män – förutom två hen – gör upp om årets tunga kategorier bästa film, regi, manus och foto känns dessutom oerhört trist att behöva konstatera. Var är genustänket nu, eller är den svenska filmbranschen precis så här macho?"
I december skrev samma tidning om kvinnlig dominans bland P3Guld-galans nomineringar:
"Den kvinnliga dominansen vid P3 Guld-galan i januari kommer att vara direkt förkrossande. Nio av de tio nominerade till galans kanske mest intressanta respektive tyngsta pris – årets nykomling och Guldmicken för årets liveakt – är kvinnliga artister".  
"Det är ingen slump. Inget resultat av någon välvillig kvotering. Det är bara helt rätt". 
Sådan är dagens svenska medielogik.

8 kommentarer:

 1. Jag såg också gnället om att Guldbaggenomineringen dominerades av männen och tänkte precis som du. När kvinnor dominerar så är det alltid positivt och när män gör det så är det ett tecken på patriarkatet, allmän unkenhet och något omodernt.
  Hyckleriet och dubbelmoralen är enastående.
  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Det är vad de lobotomerade geléryggarna till journalister kallar för, "jämställdhet ju!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag förstår det går problemet lite djupare än så. Journalister har en ovanligt otrygg arbetsmarknad och gör därför bäst i att skriva som uppdragsgivaren vill om räkningarna ska betalas. Jag tror att den här synen genomsyrar hela mediebranschen, från topp till tå, och där journalisterna är kuggar i maskineriet.

   Med det sagt så tror jag att kulturjournalister i allmänhet hör till de mest fanatiska feministerna i branschen.

   Radera
  2. Håller delvis med. När lönen och karriären står på spel så fogar många sig och är kanske beredda att gå ganska långt för att att behålla lön och karriärmöjligheter. Det finns något klart geleryggigt över det samtidigt som motiven delvis går att förstå.

   Sedan tror jag att vänstervridna könsrasister gärna lockar till sig kollegor med samma diagnos. Yrke journalist är mycket möjligt överrepresenterat bland könsrasisterna. Det är oacceptabelt på SVT/SR men står väl övrig media (utan presstöd) fritt att bedriva sin verksamhet på det sättet.

   SVT/SR skulle i sitt uppdrag kunna hindra att samhället polariseras sönder. Men med en regering som är vänsterextrem och könsrasistisk så kommer utvecklingen sannolikt fortsätta åt polarisering tills det smäller och något nytt reser sig ur askan.

   Radera
 3. Maria Domellöf-Wik har en tendens att tycka rätt. Hon anser t.ex. att det största problemet med Sune-serien är bristen på genustänk. Tvivlar på att publiken håller med henne.
  http://www.gp.se/kulturnoje/recensioner/filmer/1.2579387-sune-i-fjallen

  /Nykteroklok

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.