En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 12 januari 2015

Kvoterande musikfestival gick i konkurs

Musikfestivalen UxU (uttalas "you-by-you") i Umeå har ansökt om konkurs, rapporterar SVT. Festivalen har 2,6 miljoner kronor i skulder trots stora bidrag från skattemedel, och skulderna har blivit ett ärende hos Kronofogden.

En av festivalens käpphästar har kallats "jämställdhet", och det ordet ska här tolkas i betydelsen "könsräkning" eller "kvotering".

I en bidragsansökan skrev UxU:
”Bristen på jämställdhet inom livebranschen är ett faktum. Varje sommar när festivalaffischerna sitter på plats är det lätt att konstatera; männen dominerar listan över artister som uppträder på i princip alla svenska festivaler. 
… Därför är ett av festivalens kärnvärden jämställdhet. I praktiken innebär detta att vi strävar efter en så jämn könsfördelning som möjligt bland alla som arbetar med festivalen såväl som bland akterna som uppträder under festivalen.”
Detta uppnåddes också i somras, skriver portalen Jämställd festival. Påfallande många akter hade dessutom en feministisk prägel.

Nu tror jag inte att manliga artister nödvändigtvis är mer lönsamma för musikfestivaler. Det finns många populära kvinnliga stjärnor som exempelvis Lady Gaga, Beyonce och alla kvinnor som är nominerade till P3 Guld-galan.

Jag tror istället att det är viktigare att se till musiken och dragningskraften på publiken än att se till könet hos artisten.

"Sveriges mest lönsamma festival" enligt SvD är för övrigt Sweden Rock Festival, som inte alls har könsräkning som signum.

Relaterat blogginlägg: Könskvoterade bolagsstyrelser är knappast mer lönsamma

10 kommentarer:

 1. Många andra festivaler som gått i konkurs så man skall väl inte läsa in för mycket i det, men symbolvärdet... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att det är för mycket anekdotisk bevisföring för att jag ska vilja dra några generella slutsatser. Ett annat konkursexempel:
   "Arvikafestivalen vill ha en jämställd scen 2011"
   http://www.svt.se/kultur/arvikafestivalen-vill-ha-en-jamstalld-scen-2011

   Finns det några kvoterade festivaler som har god ekonomi? Spontant känns det som om feminister är bättre på könsräkning än på budgeträkning.

   Radera
 2. Det är förmodligen patriarkatet som har saboterat för den feministiska festivalen ;-)
  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåt skit måste det ju vara. Eftersom feministisk forskning tydligt visar att kvotering lönar sig...

   Radera
 3. Det är synd om folk som drabbats, men jag är inte förvånad. Likt Ekvalist så kan jag räkna upp många kvinnor som nog tar in en hel del pengar, Veronika Maggio, Robyn, Tove Lo, Miss Li, Lisa Miskovsky så det sitter inte i könet. Men när man bara fokuserar på det och inte vilka som är populära så kommer inte folk att köpa biljetter. Folk kan muntligt heja på intiativ - men när det kommer till kritan är de mer intresserade att lägga pengarna på musik man faktiskt gillar.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att Ekvalist har rätt i detta. För övrigt fint att se ännu en briljant tänkare, Fnordspotting, kommentera.

  SvaraRadera
 5. Öhh.. jag hatar kvotering. Jag anser att den bäst lämpade personen, oavsett om det är genom utbildning, naturlig talang eller erfarenhet, oavsett kön - ska ha "jobbet" (eller vad det nu än gäller). Men däremot håller jag inte med om att de flesta som är för kvotering har sagt att de vill införa det, för att det ska vara lönsamt ekonomiskt? så jag förstår inte riktigt vitsen med vinklingen på artikeln? Det är ju inte så att du motbevisar någon? För generellt vad jag vet så är det ingen som kvoterar för att tjäna pengar? De gör det för att de tycket att kvinnor ska få samma chans som killar. Det handlar alltså om "jämställdhet" och det kan man ju tycka si och så om, men det är ju ingen som kvoterar för pengarnas skull, så jag förstår inte poängen med artikeln?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man endast läser dagstidningar så lockas man att tro att kvotering dessutom är lönsamt.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.