En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

onsdag 6 maj 2015

Att pojkar missgynnas pga kön i skolan är oväsentligt


Bilden ovan visar en forskare i pedagogik som dessutom enligt egen uppgift driver en så kallad "genusbyrå". Hon har tidigare anlitats som utredare åt bland andra regeringen och Skolverket. Hon skriver i Dagens Samhälle att debatten om pojkars och flickors skolgång är "onyanserad".

Pojkar presterar 10 procent sämre än flickor i skolan, men det är inte skolans nuvarande flickanpassning och antipojkkultur som vi ska bekymra oss om, menar experten.

Det är istället barn med "lägre utbildningsbakgrund och utländsk bakgrund" vi ska bry oss om.

Med samma argument kan vi strunta i att kvinnor har 5 procent lägre lön än män, om man räknar bort de befogade förklaringsfaktorerna som yrkesval, arbetstid och så vidare. För det är mer synd om uteliggarna än om kvinnorna.

Det argumentet skulle dock ingen forskare och ingen genusbyrå framföra i pressen.

Vad det hela egentligen handlar om är att flickors och kvinnors relativa nackdelar ses som ett jämställdhetsproblem, medan pojkar och män får skylla sig själva för sina relativa nackdelar. 

Eller som bloggen Tysta Tankar kommenterar:

"Pojkar kan per definition inte vara offer i ett patriarkalt samhälle".

5 kommentarer:

 1. Som vanligt, då ...
  (Skall försöka få mitt OpenID att fungera här. Blogspot är lite krångligt att kommentera på.)

  SvaraRadera
 2. Som sagt var,minsta sak som anses missgynna tjejer och kvinnor skall analyseras och åtgärder skall tas fram men inget som missgynnar pojkar och män skall göras något åt.
  Dubbelmoralen och gynnandet av kvinnor är grundbultar inom feminismen.

  Pelle2

  SvaraRadera
 3. Japp! Med förbehållet att kvinnor även ska hållas tillbaka genom offerstämpling, och tvingas in i ledet och det rätta tänket av den stränga feministiska partilinjen.

  SvaraRadera
 4. Om det hon säger stämmer så innebär det att pojkar i allmänhet oftare har "lägre utbildningsbakgrund och utländsk bakgrund" än flickor. Är det så? Eller är elementär statistik för svårt för ägare av genusbyråer?

  Hur kan förresten pojkar ha lägre utbildningsbakgrund än flickor? Går de inte på samma skola? Eller är det pojkars föräldrar som har lägre utbildningsbakgrund än flickor? Hur fungerar det rent praktiskt? Riktade aborter beroende på social klass?

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.