En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 27 december 2012

Män med depression sjukskrivs sällan

SR Östergötland, 2009:
Bara en av tio män som fick diagnosen depression blev sjukskrivna, jämfört med mer än hälften av kvinnorna. Det visar en studie vid Kolmårdens vårdcentral.
  Jag är för en jämställd sjukvård där folk får hjälp oberoende av könstillhörighet. Det verkar som om Kolmårdens vårdcentral, och kanske andra liknande inrättningar, har eller har haft lite att jobba med.

Läs mer på Jämställ.nu samt Genusdebatten.se. DN kommenterade: Att vara deprimerad ingår inte i mansrollen.

onsdag 26 december 2012

Rimligt manshat?

Citat Anna Hellgren i Bang 2010-06-21
Och om det inte hjälper, minns att manshat, med en formulering från 1974 års upplaga av Off our backs "inte är destruktivt, utan den enda rimliga reaktionen på patriarkatet".
Min kommentar: om man tror att patriarkatet finns så är en trolig orsak eller reaktion att man är, eller håller på att bli, manshatare i en eller annan form. Manshat är en rimlig orsak eller reaktion på tron på patriarkatet.

Byt ut "mans" mot "jude" i citatet och "patriarkatet" mot "den judiska världsordningen" i citatet ovan, och det ideologiska släktskapet med en annan konspirationsteori blir tydligt.

(Kommentarer till citatet finns även på Genusnytt)

tisdag 25 december 2012

Socialtjänst erkänner felbehandling av pappor



Aftonbladet:
Socialtjänsten i Kungsbacka erkänner att pappor har felbehandlats i barnavårdsutredningar. Nu görs en insats för att alla föräldrar ska få ett jämställt bemötande. 
– Pappor tar allt större ansvar för sina barn. Mammor ska inte enbart ses som de främsta vårdnadshavarna, säger Mia Sjödahl, förvaltningschef i Kungsbacka kommun.
Det är glädjande att socialtjänsten i Kungsbacka har insett att alla föräldrar borde få ett jämställt bemötande. Inte minst för barnens skull är det viktigt att socialtjänsten bemöter och behandlar föräldrar oberoende av vilket kön föräldern råkar ha. Barn har rätt till kontakt med sina föräldrar och ingen förälder ska därför behöva missgynnas på grund av kön.

Förvaltningschef Mia Sjödahl fortsätter:
– Vi ser inte det här som ett Kungsbacka-problem utan som ett bekymmer inom hela socialtjänsten och rättsväsendet i hela landet. Fortfarande tilldelar man mamman vårdnaden oftare än pappan. Arbetsmetoderna har inte hängt med den jämställdhetsutveckling som skett i övriga samhället.
Läs mer hos Daddys.

söndag 23 december 2012

Varför inte granska alla mord och allt våld?



Två experter skriver på SvD Brännpunkt:

"Kvinnomorden måste granskas mer effektivt"

"Våldet mot kvinnor har på senare år fått högre prioritet bland politiker, hälso- och sjukvården, polisen, rättsväsendet, socialtjänsten och andra myndigheter. Stora ekonomiska resurser har satsats och lagstiftningen har skärpts. Ändå lyckas samhället inte stödja och skydda våldsutsatta kvinnor tillräckligt".
Jag känner inte riktigt igen mig i artikelns prioritering. Jag tycker att alla mord och även allt icke dödligt våld är fruktansvärda företeelser, oavsett vem som drabbas. Det finns ingen anledning att prioritera ned mordet på Roland Melén i Filipstad eller mordet på Ingemar "Inke" Wallin i Sandviken - bara på grund av deras kön. Även de dog till följd av våld i nära relation.

Jag är ingen expert på området men vad jag har läst så verkar det verkningslöst att angripa "patriarkatet" för att komma tillrätta med dödligt och icke dödligt våld. Vi måste istället stärka psykvården och göra insatser för att våldsamma barn ska kunna hantera sina aggressioner och inte växer upp till att bli våldsamma vuxna.

Oavsett vilket kön de råkar ha fötts med. God Jul!

Bloggat: Lando

torsdag 20 december 2012

Alla kan diskrimineras

Lisa Magnusson har nyligen skrivit en arg krönika i tidningen Metro. Hon angriper sådana som mig som inte är feminister men som oavsett det argumenterar för människors lika rättigheter och lika värde. Hon tar i ända från tårna och kallar oss för "riktiga jävla fega får som skiter i mänskliga rättigheter".

Hon skriver även:
Kvinnor, judar, svarta, homosexuella, muslimer, listan kan göras lång över alla som inte är vita, kristna, heterosexuella män och som därför diskrimineras.
Men det stämmer inte att alla kvinnor, judar, svarta, homosexuella och muslimer diskrimineras. Varje fall av diskriminering mot dessa grupper är lagstridigt och bör anmälas till DO. Lisa Magnussons påstående leds inte i bevis och faller därför platt.

Däremot är det lagligt i vissa fall att diskriminera män. Det är till exempel lagligt att diskriminera en ogift pappa på grund av hans kön och hindra honom från att få vårdnad om sitt barn från födseln. Vårdnad från födseln är en ogift mammas, men inte en ogift pappas, lagliga rätt.

Pär Ström har skrivit en hel bok om laglig diskriminering mot män som heter "Mansförbjudet". Den visar inte bara att även män kan diskrimineras, den visar även att diskrimineringen är utbredd.

Jag är för lika rättigheter, lika värde, och lika skyldigheter för alla vuxna människor. Därför är jag för jämställdhet men inte feminist. Jag är emot diskriminering oavsett vem som drabbas.

Och oavsett om Lisa Magnusson blir arg och kallar mig för ett "fegt får".

Bloggat om detta: Treve

tisdag 18 december 2012

Könsneutralt - bara när det gynnar kvinnor?

Försäkringsbolagen måste sluta diskriminera försäkringstagare på grund av kön. Bilförsäkringspremien blir enligt ny lag densamma oavsett kön, skriver Expressen.

Det gillar inte Anna-Klara Bratt, chefredaktör för nättidningen Feministiskt Perspektiv:
 – Principiellt är feminister för könsneutrala lagskrivningar, det är något som borde genomsyra allting. Men när man gör några förändringar till det könsneutrala så tenderar det ofta att missgynna kvinnor, vilket är paradoxalt. Dessutom är det alltid de små kompensationerna, som tjejtaxa i taxibilar, som ryker. Det går inte åt andra hållet.

Däremot tycker Fi-politikern Gudrun Schyman att den nya lagen är vettig, skriver Expressen:
– Detta slår åt båda hållen men jag tycker att det är en framgång, att vi slutar att se på varandra utifrån kön och i stället som människor och individer.
Själv håller jag med Gudrun Schyman i denna fråga.

Bloggat om detta: Toklandet, Bashflak.

torsdag 13 december 2012

Fyra procent står för våldet

Fyra procent av befolkningen står för våldet i samhället. Det visar ny forskning i Lund som har gjorts av doktoranden Märta Wallinius, skriver nyhetsbyrån TT.

Hon menar att våldsamt beteende kan upptäckas och behandlas redan i tidig ålder, bara vi vågar se de våldsamma barnen.

Nyhetsbyrån TT skriver:

Wallinius recept är tätare samarbete mellan samhällsinstitutioner som skola, socialtjänst och sjukvård samt stöd för familjer med krävande, aggressiva barn. 
- De här personerna är egentligen inte svåra att hitta.
Lägg märke till att hon skriver "personerna" och inte "pojkarna".

Hon försvarar sin doktorsavhandling i morgon och titeln är "Aggressive antisocial behavior- clinical, cognitive, and behavioral covariates of its persistence".

Undrar om Märta Wallinius får något mothugg från andra akademiker som menar att våld är ett sätt för manliga förtryckare att upprätthålla patriarkatet.

Bloggen Café Rättvisan skriver
Kan vi nu för alltid fastslå att män i allmänhet inte slår? Det är ytterst få som gör det. Sätt dem i fängelse eller medicinera dem. Behandla resten av manligheten som vilka människor som helst.
Jag kan bara hålla med.

onsdag 12 december 2012

Könskamp och snöplogning



I Karlskoga kommun har någon tydligen försökt optimera snöplogningen så att den ska ge mindre kostsamma olyckor. Resultatet blev att plogningen av vägar till förskolorna prioriterades högst, följt av vägarna till de större arbetsplatserna, inklusive de offentliga.

Om det här nu har lett till färre och mindre allvarliga halkolyckor - desto bättre, tycker jag. Då gör vi väl så då - om det nu stämmer så som reformen står beskriven i tidningen Arbetarbladet.

Men 2012 råder könskamp. Det "vanliga" plogandet, att ploga stora vägar först, kallas därför "gubbplogat".


Arbetarbladets ledarartikel "Gubbplogat", slår fast:
Snön som faller. Handlar den om jämställdhet? Ja, den gör faktiskt det. 

Benämningen "gubbplogat" är nedlåtande och framför allt mot dem som plogar våra gator och vägar. Största andelen av dem är män.

Arbetarbladets artikel avslutas
Och gubbplogningen, den går faktiskt inte att motivera.
Och något i mig säger att det finns en annan version av den här solskenshistorien. En version som berättar varför andra kommuner än Karlskoga plogar på "gammaldags" sätt.

Plogat vägar har gjorts länge och jag tror även att vi borde lyssna på dem som plogar vägarna för att få reda på vad som är mest effektivt för att förebygga olyckor.

Bloggat om detta: Certatio, Bashflak, Ipse Cogita
Jamstalldhet.se om snöröjning och jämställdhet
Newsmill: Därför behövs genusmedveten snöröjning

Sveriges Kommuner och Landsting har gjort en kampanj om Karlskogas snöröjning.

 
Hållbar jämställdhet - SNÖRÖJNING from Hållbar Stad on Vimeo.

tisdag 11 december 2012

Vad sänder "Pingvinberget" för signaler?


En uppropslista mot manlig dominans bland Nobelprisen beskriver i DN:
Vad innebär det när vår unga generation nästan uteslutande ser män på det så kallade ”Pingvinberget” i Konserthuset den 10 december varje år? Herrar som prisar andra herrar. Vad sänder det för signaler?
Ja, och vad sänder det för signaler att 3/4 av de hemlösa är män? Vad sänder det för signaler att de vanligaste våldsoffrena är unga män?

Enligt mig sänds signaler om att mansrollen är förknippad med vissa fördelar och vissa nackdelar. Precis som kvinnorollen. Det gäller att kunna se både fördelar och nackdelar för att få en helhetsbild av vad det innebär att vara man, kvinna, kille, tjej, gubbe eller tant.

Vad ska vi göra åt ovanstående då? Angående Nobelprisen tycker jag att vi ska satsa på att få fram framstående forskning oavsett kön på dem som bedriver forskningen. Vi ska minska hemlösheten och våldsbrotten oavsett kön på dem som drabbas.

Nyckelorden här är oavsett kön. Inte 50/50-procents könsfördelning. Därför att det senare kräver särbehandling, som är en skönmålande omskrivning för diskriminering.

Bloggat om DN-artikeln:
Susanna Varis: Nobelpriset som könspolitiskt instrument
Bashflak: Pingvinberget
ToklandetHur många tror att man kan kvotera genialitet?
Musik o signaler: Gör Nobelpriset mer kvinnligt

söndag 9 december 2012

Recension: Café Rättvisan




Boken Café Rättvisans skamlöse men annars ganska harmlöse anti-hjälte Josef fördriver dagarna med att snatta och på annat sätt stilla sin aptit på mat utan att betala för det. Han är portad i områdets matbutiker.

Men så en dag får han syn på en annons för Café Rättvisan som serverar "gratis och rättvis soppa". Josef åker till cafét och blir gradvis allt mer insyltad i en inflytelserik feministisk aktionsgrupp som huserar på cafét. Han får dricka rödvin och sprit och äta sig mätt, men engagemanget visar sig ha ett fruktansvärt pris som inte klargörs från början.

Gruppen leds av den karismatiska men smått skräckinjagande Gun Äsping, flankerad av de två advokaterna Klingström och Klangström varav den ena har varit minister. Tre halvgalna professorskor brukar också dyka upp på mötena. Många karaktärer tycks vara hämtade ur verkligheten och det är inte svårt att förknippa dem med figurer i dagens samhällsdebatt.

På caféets toalett måste Josef lätta blåsan efter sitt ymniga alkoholintag. Ovanför toastolen sitter ett anslag:
1. Alla med snopp är fiender
2. Alla med snippa är vänner,
3. Att sitta ner och kissa är jämställt.
4. Här är vi alla jämställda.
Joseph Caux är en pseudonym som enligt förlaget och bloggen döljer en erfaren författare. Och det här är skicklig politisk satir. Skrattet är på väg upp genom min hals då och då, men fastnar där på grund av bokens många passningar till verklighetens könskamp i Sverige.

Jag ser vissa stilistiska likheter med George Orwells två mest kända böcker, 1984 och Djurfarmen. Precis som dessa böcker är Café Rättvisan ett vulgariserat tidsdokument över galna tendenser i ett samhälle som verkar normalt på ytan för dess invånare.

I bästa fall kommer den här boken att toppa sin försäljning om några år, när den pågående vågens könskamp mattas av i Sverige. Först då skulle den kunna läsas och accepteras i Kultursveriges finrum. Och först då skulle läsarna kunna skratta riktigt hjärtligt åt humorn i boken. Men läs den gärna redan nu!

Andra som har recenserat boken: Daddy, Pelle Billing, Rocki

Länk till Café Rättvisans blogg och till förlaget B4Press.

Jämställdhetsproblematik: bristande fokus på sexsäljande pojkar

Svt.se bjude på en intressant och ovanlig vinkling på ordet "jämställdhetsproblematik": att pojkar får för lite fokus när man vill uppmärksamma sexsäljande ungdomar. 

"Patrik Cederlöf är nationell samordnare mot prostitution och människohandel på länsstyrelsen i Stockholm. Han är inne på samma linje.  

– Det är inte första gången forskningen visar att det finns många killar som säljer sexuella tjänster. Problemet är att vi ytterst sällan hittar de här ärendena ute på fältet. Varför vet jag inte. Kanske är finns en jämställdhetsproblematik: Att det under åren varit ett starkt fokus på flickor, säger han".
Ja, tänka sig. Vi kanske behöver omvärdera den allmänna synen på vilka grupper det är som i högst grad säljer sex.

onsdag 5 december 2012

Gubbdominans - även bland hemlösa



Den som någon gång har vistats nära en samling hemlösa människor i Sverige har nog lagt märke till att där inte råder någon 50/50-fördelning mellan könen.

Socialstyrelsens rapport Hemlöshet i Sverige 2005 bekräftar detta med statistik. I den mest akut utsatta kategorin, Situation 1, var 74% män och 26% kvinnor. Liknande siffror gäller de andra kategorierna.

Hemlöshet är alltså i hög grad en mansfråga, men det måste man leta bortom dagspressen för att få reda på.

I Svenska Dagbladet idag hittar vi rubriken ”Unkna doften av herrklubb består”.

Men då handlar det inte om andelen män bland hemlösa utan om andelen män bland Nobelpristagare.

Uppdatering: DN-Debattartikel: "Bara gubbar blir hemlösa". Nej, ursäkta felskrivningen. "Bara gubbar får Nobelpris", heter artikeln.

Länktips
Bashflak: Notiser
Jamstalldhet.se skriver om SvD-artikeln
Genusnytt: Ökad andel hemlösa män ses som framgång.
Genusnytt: Många fler män verkligt hemlösa - vilket inte nämns tydligt
Pelle Billing: Om vikten av att vara konsekvent i sitt jämställdhetsarbete

söndag 2 december 2012

Recension: "Jämställdhetsbluffen" av Pelle Billing



Boken Jämställdhetsbluffen (Vulkan förlag) släpptes härom månaden av Pelle Billing, en flitig debattör inom jämställdhetsområdet som nyligen avslutade sitt bloggande.

Jämställdhetsbluffen på 208 lättlästa sidor, innehåller en överskådlig bild av Pelle Billings syn på jämställdhet och hur den skiljer sig från den vanliga synen att kvinnan är "strukturellt underordnad" mannen. Särskilt intressant är den historiska redogörelsen över hur olika kön utvecklade olika fördelar och nackdelar av stammens och det urbana samhällets konstruktion.

Männen hade större frihet medan kvinnorna hade större trygghet. Män fick vara samhällets ledare och bestämma över samhällsutformningen, men män var också en förbrukningsvara på farliga jobb och på slagfältet. Kvinnorna var bundna till hemmet men deras liv sågs som mer värda att beskydda än männens.

Med det menar han inte att könsrollerna måste bestå (s. 25):
"Att lära sig sin historia handlar inte om att cementera gamla könsroller, utan det handlar om att se varför könsrollerna behövdes förr, och varför vi har mer valfrihet i dag".
Pelle Billing går även in på aktuella jämställdhetsfrågor i sin debattbok, bland annat partnervåld, rättssäkerhet och föräldraroller. Han tar upp viktiga mansfrågor som hemlöshet, arbetsplatsolyckor och pojkars skolresultat. Kontentan är att båda könsrollerna är förknippade med olika fördelar och olika nackdelar.

En egen definition av jämställdhet ges (s. 84):
"Jämställdhet betyder helt enkelt att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter - varken mer eller mindre. Det säger ingenting om vilka arbeten vi ska välja, vilka kläder vi ska ha på oss, hur ofta vi får skratta eller om alla gifta par måste arbeta exakt lika många procent och dela exakt lika på föräldraledigheten".
Jämställdhetsbluffen är en utmärkt introduktion till mansfrågor och ett andningshål för alla som är intresserade av jämställdhet men inte riktigt känner sig bekväma med uttryck som patriarkat och könsmaktsordning.

Mer om boken finns att läsa på Pelle Billings egen sida, samt hos Aktivarum, Oneway Communication,  Fication, Daddy's.

lördag 1 december 2012

V:s misstänksamhet mot män

Ur Vänsterpartiets framtidskommissions rapport, s. 39:

I ett patriarkalt samhälle har män som grupp ett gemensamt intresse och behov av att hålla ihop och försvara sin överordnade ställning. Även inom Vänsterpartiet måste vi vara vaksamma på hur män söker sig till varandra för att utveckla politiska idéer, diskutera något de har läst eller höra hur andra tänker i en specifik fråga.”

Transgenusmotorn är ett kraftfullt verktyg för texter som kan antas vara mansföraktande. Transgenusmotorn byter "män" mot "judar" eller "invandrare" och "kvinnor" mot "svenskar".

Tillämpar vi Transgenusmotorn på stycket ovan och byter "män" mot "judar" så ser vi vilken konspiratorisk syn som Vänsterpartiet har på relationen mellan män och kvinnor.

Bloggaren Svensson skriver att Vänsterpartiet behöver fokusera på radikala ekonomiska och demokratiska frågor för att vinna väljare.

"I ekonomiska och demokratiska frågor har arbetare och fattiga radikala åsikter, oavsett om det handlar om kvinnor eller män, sverigefödda eller invandrare.  I kultur- och identitetsfrågor har arbetare och fattiga (de som ofta stöder SD) däremot konservativa åsikter. Fokuserar vänstern på dessa frågor utåt, och det är det som vänstern gör idag, så kommer unga arbetare, unga män, att vända sig bort från vänstern. Och istället ge sitt stöd till SD".

Jag tror att han har rätt. Identitetspolitiken med bland annat mansförakt har nog nått vägs ände och fungerade på 1990-talet men inte numera.

Lästips om stycket först i inlägget: Genusnytt, Aktivarum, Bashflak, Misandripatrullen

fredag 30 november 2012

"Genus" nämns inte i forskningspropositionen

Nationella Sekretariatet för Genusforskning oroar sig för att inte få några öronmärkta forskningsanslag fortsättningsvis:

I den forskningsproposition som kom 2004 nämndes ordet genus 80 gånger, i den förra propositionen, från 2008, sju gånger och i den senaste inte en enda gång. Anna Wahl konstaterar att själva begreppet verkar ha tappat sin gångbarhet och säger att det sänder vissa signaler att prata om ”praktiskt jämställdhetsarbete” i stället för ”genus”.
Jag tycker att det är positivt att genusforskningen får konkurrera med annan forskning på liknande villkor. Praktiskt jämställdhetsarbete behövs verkligen, inte minst inom den kvinnodominerade genusforskningen.

Via Susanna's Crowbar

tisdag 27 november 2012

Relationsvåld: Kvinnor kan - också



Psykologiprofessor Don Dutton har skrivit en artikel i Vancouver Sun som heter "Let' stop playing the gender blame game" - Låt oss sluta spela genusskuldspelet:

"75 procent av kvinnliga våldsoffer är både gärningspersoner och offer"
"Den främsta orsaken till våld i hemmet är inte patriarkatet, det är en "tvångsfälla", där ingen av parterna kan låta frågan släppas och upptrappning tycks vara den enda vägen ut. Inte heller är kvinnors våld självförsvar. 60 procent påbörjar den fysiska kampen enligt egen uppgift och 40 procent av kvinnorna som samarbetar med män i domstolstilldömda behandlingar för hustrumisshandel sade att de, kvinnorna, hade påbörjat våldet".
Hur ska vi komma tillrätta med partnervåld då? Inte genom att "dekonstruera maskuliniteten" i samhället menar professor Dutton, utan:

"Vi måste fokusera på tidig intervention, lära barn empati och konfliktlösningsfärdigheter. Vi måste inkludera äktenskaps- och parrådgivare i konfliktlösningen. Det är sedan länge sedan dags att vi slutar spela genusskuldspelet, och sätta våra sinnen att lösa grundorsakerna till partnervåldet, punkt". 
Lästips om partnervåld: Aktivarum, RockiPater Semper Est (länk2), Wikipedia, Maukonen.

Polisen tar nu hjälp av utrymmetampongförpackningarna för att spåra relationsvåld, skriver TT. Snart kanske även den informationen kommer på rakskumburkar och i sportbilagorna...


måndag 26 november 2012

Kvinnliga sexköpare i "patriarkatet"



Filmen "Call girl" som handlar om manliga sexköpare och flickor som sexsäljare, har väckt liv i debatten om prostitution.

Kajsa Ekis Ekman skriver:

"här talar verklighetens prostitution; å ena sidan män med makt, ofta i samhällstoppen: polischefer, politiker, ambassadörer. Å andra sidan 14-åriga tjejer, utkastade från skolan, utan någon förälder som bryr sig"

Fredrik Schulte, Riksdagsledamot (M), svarar:


"Två dagar efter premiären av ”Call girl” släppte Ungdomsstyrelsen en rapport kring ungdomar och prostitution. Rapporten visar att andelen unga män som säljer sex numera är nästan tre gånger så stor som den kvinnliga motsvarigheten. Det handlar om en trendförstärkning: det är sedan länge ett faktum att den manliga prostitutionen bland unga är större än den kvinnliga, och utvecklingen accelererar. Köparna är såväl män som kvinnor". 
Jag har inte sett filmen men den skulle ha väckt mitt intresse om den just trotsade myten. Om den handlade om kvinnor som öppnar börsen för ungt lammkött.

Relaterade länkar: 
DN: Extra tabubelagt med kvinnliga sexköpare
Genusnytt: Polisen struntar i kvinnliga sexköpare - flest män säljer sex

OldWolf vill att polisen ska lägga sina resurser på trafficking och annat. Jag tycker att arbetet mot sexhandel ska göras könsneutralt.

Sen har jag inte tidigare hunnit kommentera Anna Laestadius Larssons smått surrealistiska krönika om hur skolpojkar ska få en likvärdig utbildning jämfört med skolflickor: 


"Men vill vi hjälpa pojkarna på riktigt bör vi börja redan när de är bebisar. Och göra 'kvinnor' av dem".

Men det är ju precis det dagens skola försöker göra - och misslyckas med! I en kvinnodominerad värld som skolan med få manliga förebilder ska "traditionella könsmönster" motverkas - pojkar ska fostras till icke-pojkar.

Själv tycker jag att könsroller ska utmanas men inte motverkas. Jag "gillar olika", som det heter.

Jag hoppas att ansvariga myndigheter inte lyssnar på krönikans budskap utan vidtar åtgärder för att jämställa utbildningen på något mer vetenskapligt beprövat sätt.

Fler som kommenterat detta är Genusdebatten,  Toklandet, Bashflak, Malte on the Roxxx, Tysta tankar och Skatans Tankar.

torsdag 22 november 2012

Männen begår mer än 2/3 av självmorden

Ur SCB:s rapport "Självmord är vanligast bland äldre män" (pdf)





















 



SCB: "Sammantaget är självmord mer än dubbelt så vanligt bland män som bland kvinnor".

Min fråga är nu. Om Sverige är ett "patriarkat" där män som grupp förtrycker kvinnor som grupp. Hur kommer det sig då att män lever 4 år kortare och att självmord bland män är mer än dubbelt så vanligt som bland kvinnor?

Länkar:

Ninni: Depression och genus
Ninni: Där män begår självmord
Genusnytt: Självmord drabbar män värst i hela världen
Genusnytt: "Vidrigt feministiskt svek mot unga killar"
Second Opinion: Varför begår pojkar 75% av alla självmord bland ungdomar?

måndag 19 november 2012

Internationella mansdagen




Idag är det Internationella Mansdagen. Grattis alla män!

Jag vill särskilt uppmärksamma alla män som på grund av sitt kön tvingas strida och offra sitt liv i det syriska inbördeskriget. I Syrien måste alla män göra värnplikt under ett och ett halvt år. Många av de tvångsrekryterade männen har gått över till rebellsidan under tjänstgöringen.


Bashflak uppmärksammar också Internationella Mansdagen och har listat tre viktiga mansfrågor i Sverige: 1) mansförakt (misandri) i media, 2) formell diskriminering i lagstiftningen och övrig myndighetsutövning och 3) pojkars sämre resultat i skolan.

Matte Matik firar också, med att skriva om myten att kvinnor bara äger 1% av världens tillgångar.

Genusdebatten summerar mediereaktioner på Internationella Mansdagen.

Tysta Tankar skriver om anledningen till att dagen firas.

Autentisk Liv skriver att detta är en dag att fira, inte en dag när man ska beklaga sig.

P4 Dalarna uppmärksammar dagen med att diskutera manlighet.

söndag 18 november 2012

Sexistisk teaterpjäs håller ettårsgala


Stockholmsbaserade Turteatern håller ettårsgala den 22 november. Det sker i samband med den hundrade föreställningen av SCUM (Society for Cutting Up Men), ett manifest som hävdar att mannen är en biologisk olycka och bör utplånas.

Turteatern och Counterforce Production skriver i ett pressmeddelande:

"Galan kommer förutom vansinne, genialitet, smuts, prakt, högt och lågt bjuda på en debatt mellan Andrea Edwards, Mian Lodalen och Maria Sveland och en manspanel bestående av bland andra Viktor Bengtsson, krönikör ETC och Jens Ohlin, skådespelare och regissör. Vi kommer också att dela ut priset ”Årets ishacka i röven”, till den person som bidragit till att skaka om patriarkatet".

Länkar:

Maukonen: Kvinnliga journalister uppskattar SCUM
Aktivarum: Varför är SCUM så viktigt för Turteatern och mediefeministerna?
Juggen: De kränkta feministernas och invandrarnas hat
Susanna's crowbar: Dramaten, Strindberg och härskartekniker
Genusnytt: Så hyllar feminister Valerie Solanas SCUM-manifest
Billing: SCUM-föreställningen hyllas euforiskt

torsdag 15 november 2012

"Båda föräldrar borde ha vårdnad från födseln"



Både mammor och pappor borde ha vårdnad om barn från födseln. Det skriver organisationen Ett band för livet i tidningen Aftonbladet.

"För att öka jämställdheten i föräldraskapet ytterligare måste män och kvinnor få samma rättigheter, skyldigheter och förutsättningar.  
Därför föreslår vi att fastställandet av faderskapet ska kunna ske på MVC, eller senast på BB, om inte några oklarheter råder om vem som är barnets pappa, samt att män även får rätt att begära faderskapstest.  
Vidare föreslår vi att båda föräldrarna blir vårdnadshavare när faderskapet är fastställt".

tisdag 13 november 2012

Fler killar än tjejer säljer sex





Läs mer: Ungdomsstyrelsen: "Viktig utmaning hjälpa sexuellt utsatta killar"

Läs mer: Genusnytt: Polisen struntar i kvinnliga sexköpare – flest män säljer sex

Läs mer: Trollan: Debattörerna är borta - länge leve debatten

Länkar: Aftonbladet, SvD, GP, VK, NT, SMP.

måndag 12 november 2012

Ingen VIP-status på grund av kön, tack!

Fysikdoktoranderna Louise Andersson, Ida-Maria Svensson och Frida Håkansson skriver idag om jämställdhet på SvD Brännpunkt.

"Vi har hittills inom våra yrkesliv inte känt oss annat än respekterade av våra manliga kollegor.  
Självklart hoppas vi våra fält kommer bli mer jämställa, det finns många duktiga kvinnor där ute som snart kommer att bidra mycket. 
Och vi vill när vår tid kommer, som alla andra, ta ansvar och bidra till forskningsvärldens mer byråkratiska delar.  
Men vi vill göra det på samma villkor som männen, inte ha än större skyldigheter. Vi vill bli valda för vår kompetens, inte för att vi är kvinnor. 
Vänligen, lagstifta inte om något annat". 
Det är sunt att doktoranderna vill bli valda för sin kompetens och inget annat. Det är, som jag menar, en central del av jämställdheten: tjänst efter meriter, inte efter kön. Det är också sunt att fysikdoktorander respekteras på jobbet oavsett kön.

Däremot tycker jag inte att det blir "mer jämställt" bara för att andelen män eller kvinnor kommer nära 50%. Vi gör olika val i livet, delvis av sociala skäl men även av biologiska skäl. Det är möjligt att vi aldrig kommer nära 50% kvinnor bland fysikerna. Vi kommer kanske heller inte nära 50% kvinnor bland hemlösa uteliggare heller.

På samma sätt som vi inte ska använda kvotering, positiv särbehandling eller ekonomiska styrmedel för att öka andelen män i kvinnodominerade yrken som veterinär, journalist eller lärare så ska vi inte heller göra det i mansdominerade yrken som fysiker. Därför att sådan styrd förändring innebär diskriminering av individer som tillhör det överrepresenterade könet.

Politikens uppgift borde vara att avskaffa hemlösheten med bra vård och fler bostäder, och tillse att det finns förutsättningar för ett lämpligt antal fysiker i Sverige, inte förändra könssammansättningen i dessa grupper. Könssammansättningen kanske ändras men då ska det ske med nolltolerans mot diskriminering och på grund av människors fria val.

Överlag tycker jag att artikeln var ett bra svar på Socialdemokraternas visionsartikel om hur de vill ha jämställdhet inom forskningen: med större bidrag till platser med många kvinnliga forskare.

Den har även Susanna Varis kommenterat bra (utdrag):


"Hur hjälper det Sverige som kunskapsnation att högskolor ska förmås att rekrytera mindre intresserade forskare, eller välja in människor på grundval av kön? Hela resonemanget bygger på antagandet att horder av kvinnor står och bankar på portarna till forskar- och doktorandtjänster samt professurer, men släpps inte in av ett ondsint patriarkat".
Länkar: Bashflak, Toklandet.

söndag 11 november 2012

KD vill ge halva barnbidraget till pappor med delad vårdnad

I dag är det Fars Dag och Grattis till alla pappor!

 I en debattartikel i Aftonbladet skriver Kristdemokraterna att pappornas rättigheter behöver stärkas. Artikeln heter "Det är dags att sluta diskriminera pappor".

"Det är hög tid att rensa bort pappadiskrimineringen i lagstiftningen och erkänna pappor som lika mycket föräldrar som mammor. Vi bör börja med föräldraförsäkringen". 

"Pappor och mammor som delar vårdnad och vars barn bor växelvis hos dem ska få samma rätt till barnbidraget". 
Partiet är däremot kritiskt till att kvotera föräldraförsäkringen så att ena föräldern måste ta ut en viss andel av dagarna.

"En tvångsdelning är både principiellt fel och leder till uttag av enstaka dagar här och där om inte viljan att vara hemma finns. De pappor som väljer att vara hemma längre gör det därför att de vill, har möjligheten och – vilket är avgörande i många familjer – att mamman vill ge pappan den möjligheten. Politikens uppgift är att skapa förutsättningarna men det är inte politikens uppgift att detaljstyra människors liv". 
Många kloka ord som jag ser det och jag ska tillägga att jag tidigare aldrig har röstat på KD, för att jag inte har delat partiets syn på exempelvis ekonomiska frågor och HBT-frågor.

Partiet riskerar att trilla ur riksdagen nästa val och jag tror som ganska oinsatt utomstående att det kan vara smart att profilera sig på jämställdhetsområdet.

Diskriminering av kvinnor förekommer lyckligtvis inte längre i svensk lagstiftning och det är glädjande att KD även vill minska diskrimineringen av män, i det här fallet separerade pappor med delad vårdnad.

Länkar om Fars Dag: Maukonen, Bashflak,

lördag 10 november 2012

"Radikalfeminism ointresserad av dialog"

Norrköpings Tidningar kritiserar radikalfeminismen i en ledarartikel:

"Jag tror att den enkla förklaringen är att radikala ideologier alltid leder fel. Radikalfeminismen är precis som alla andra radikala ideologier som kommunism, nazism eller islamism, ointresserad av dialog. Man ska hålla med till hundra procent eller hålla käft". 
"Politiska rörelser som endast drivs av en vilja att få alla att tycka likadant, vars dröm är att alla i samhället har en och samma åsikt, går till sist under. Radikalfeministerna firar att de äntligen fått tyst på sin främste kritiker, men gräver därmed sin egen grav".

Jag håller med om detta. Ekvalister/jämställdister blir inte könsmaktsfeminister. Däremot finns det många ex-feminister bland ekvivalisterna/jämställdisterna som numera tar avstånd från tron på patriarkat och könsmaktsordning. Den som en gång sett igenom bluffen går inte på bluffen igen.

Dialog biter inte på könsmaktsfeminismen som fenomen. Men det finns ändå ett värde i att debattera med könsmaktsfeminister och det är att utomstående inser att könsmaktsfeminismen är skadlig och bygger på felaktiga antaganden. Med tillräckligt med dialog går det även att "avprogrammera" vissa könsmaktsfeminister genom att så tvivel hos dem.


fredag 9 november 2012

Kulturelitens twittermobb

Marika Formgren på Smålandsposten: "Elitmobbarna firar en skalp".

"I går meddelade Ström att han har ledsnat och drar sig tillbaka från jämställdhetsdebatten. Mobbarna vann alltså. Och de firade. 
”Korkar upp champagnen”, twittrade en journalist. En författare som tidigare mobbat Ström avfärdade det han utsatts för som ”10 minuters manshån”. En serietecknare önskade att det var hans mobbning som låg bakom Ströms sorti. En S-redaktör kallade mobbningen för twitterkritik ”med udd”. 
Det här visar på ett allvarligt och utbrett problem i den svenska journalistkåren och kultureliten: Inom vissa ämnesområden råder total konsensus om vilken åsikt som är den ”rätta”, och när någon uttrycker en avvikande åsikt leder det inte till debatt utan till att avvikaren ska mobbas till tystnad. 
Vad Pär Ström anser om jämställdhet är i sammanhanget faktiskt underordnat. Smålandsposten skrev positivt om hans senaste bok (19/10), och jag delar hans jämställdhetsanalys. Men det är inte Ströms åsikt som är det viktiga nu, utan hans rätt att få uttrycka den utan att utsättas för en mobbningskampanj från landets medieetablissemang".
Vad är det då för jämställdhetsanalys som Pär Ström har haft? Han har själv sammanfattat det i 13 punkter.

1. De båda könen ska ha samma värde, rättigheter och skyldigheter. Detta är definitionen på jämställdhet. Jämställdhet definieras inte som 50/50-fördelning mellan könen i samhällets alla skrymslen och vrår. En sådan kan aldrig uppnås och är heller inte eftersträvansvärd. 
2. Att 50/50-fördelning på alla områden aldrig kommer att uppnås beror på att könen är lite olika och i genomsnitt gör lite olika val. Skillnaderna mellan könen är både biologiskt och socialt betingade. Skillnader är inte något fult. Vi gillar olika. Det är viktigt att understryka att vi talar om genomsnittliga skillnader – de individuella variationerna är betydande. 
3. Jämställdisternas krav på lika rättigheter för könen innebär att vi säger nej till kvotering. Meriter och lämplighet ska styra olika tillsättningar – kön ska vara irrelevant. Kvotering = ett särskilt gynnande av en grupp = diskriminering av en annan grupp.  
4. Den innersta kärnan i jämställdhet är likhet inför lagen. Sådan råder inte i Sverige idag – män diskrimineras på ett antal punkter i lagen. En av de första åtgärderna för jämställdistpartiet, om ett sådant hade funnits, vore därför att kräva att lagstiftningen görs könsneutral. 
5. Kravet på att könen ska ha lika värde innebär att det måste bli ett slut på det mansförakt, ibland till och med manshat (”misandri”), som är utbrett i Sverige idag. Det talas till exempel om ”gubbvälde” och det anses att “gubbarna” snarast bör maka på sig. Jämställdisterna kräver att båda kön ska betraktas positivt. 
6. Både kvinnor och män har sina respektive problem. Det finns också fördelar både med att vara man och kvinna (olika fördelar, förstås). Att mäta och jämföra dessa för- och nackdelar är omöjligt, eftersom det är som att jämföra äpplen och päron. Därför är det omöjligt att upprätta en balansräkning över könens totala ställning och utpeka det ena könet som nettovinnare och det andra som nettoförlorare. Samhällets jämställdhetsarbete måste därför gå åt två håll, och intressera sig för både kvinnofrågor och mansfrågor. 
7. Det finns ingen kollektiv skuld. All skuld är individuell.  
8. Det innebär att nu levande personer inte har någon skuld för vad andra personer av samma kön har gjort förr i världen. Det är inte möjligt att kompensera det ena eller andra könet för påstådda eller verkliga oförrätter i historien. En person som könsdiskriminerades för 300 år sedan blir inte kompenserad för att en person av det motsatta könet diskrimineras 2012. Däremot skapas istället en orättvisa mot den senare. Två fel blir inte ett rätt.  
9. På motsvarande sätt kan en person som blir diskriminerad i exempelvis Afghanistan inte vinna rättvisa genom att en person av motsatt kön blir diskriminerad i Sverige. 
10. Jämställdisterna finner det upprörande att kvinnor förr i världen hade begränsade juridiska rättigheter. Det är mycket glädjande att den tidiga feministiska rörelsen har åtgärdat det problemet (åtminstone i Sverige och till största delen i västvärlden). 
11. Samtidigt glöms det ofta bort att även män hade sina bördor och underlägen förr i världen. Exempel är krigsplikt, försörjningsplikt gentemot kvinnor, innehavande av farliga arbeten och förväntad självuppoffring. Lite förenklat kan man säga att män har haft större frihet än kvinnor medan kvinnor har haft större trygghet än män. Det är inte självklart vilket som är mest värt. 
12. I många länder i tredje världen har kvinnor än idag mycket begränsade juridiska rättigheter, vilket är upprörande. Jämställ-disterna vill se en förändring på den punkten. Samtidigt får man inte glömma bort att även män i tredje världen faktiskt har sina specifika svårigheter och underlägen. Dessa måste också tas med i ekvationen vid arbete för ökad jämställdhet i tredje världen. Annars repeterar vi det misstag som suffragetterna gjorde i början av 1900-talet.  
13. Människors fria vilja måste få avgöra deras livsval. En kvinna som väljer att leva som hemmafru, exempelvis, ska inte kritiseras för detta. Lika lite ska en kvinna som väljer att prioritera karriären framför barnen utsättas för kritik. På motsvarande sätt ska naturligtvis även män få välja sin livsstil. Proffstyckare ska inte komma med pekpinnar om människors livsstil.

Dessa 13 punkter är alltså så upprörande att Twittrare firar att Pär Ström lägger ner debatten.

Länkar om detta: Bashflak, Trollan, Rocki, Sydsvenskan, Dads-R-Us, Häxanmexan, Toklandet, Aktivarum, Juggen, Zac, Maukonen, Treve

torsdag 8 november 2012

Är kvinnor bättre än män?

Är kvinnor bättre än män? Linda Skugge påstår det på Newsmill. Hon skriver:
Jag tycker bättre om kvinnor än om män. Jag tycker att kvinnor är bättre än män.
Sedan räknar hon upp en massa dåliga saker som hon menar är representativt för män och mäns handlingar.

Linda Skugge verkar vara ur balans i sin kontakt med motsatta könet. Annars skulle hon säga det självklara: män och kvinnor är precis lika bra eller dåliga. Bland annat därför ska de ha samma rättigheter, skyldigheter och värde.

Dessutom har Pär Ström idag sagt att han ska lämna jämställdhetsdebatten på grund av hot och hat.

Länkar om detta: Aktivarum, Pelle Billing, Motpol, Dexion, Bashflak, DaddysSusanna Varis, Malte on the Roxxx.