En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 11 november 2012

KD vill ge halva barnbidraget till pappor med delad vårdnad

I dag är det Fars Dag och Grattis till alla pappor!

 I en debattartikel i Aftonbladet skriver Kristdemokraterna att pappornas rättigheter behöver stärkas. Artikeln heter "Det är dags att sluta diskriminera pappor".

"Det är hög tid att rensa bort pappadiskrimineringen i lagstiftningen och erkänna pappor som lika mycket föräldrar som mammor. Vi bör börja med föräldraförsäkringen". 

"Pappor och mammor som delar vårdnad och vars barn bor växelvis hos dem ska få samma rätt till barnbidraget". 
Partiet är däremot kritiskt till att kvotera föräldraförsäkringen så att ena föräldern måste ta ut en viss andel av dagarna.

"En tvångsdelning är både principiellt fel och leder till uttag av enstaka dagar här och där om inte viljan att vara hemma finns. De pappor som väljer att vara hemma längre gör det därför att de vill, har möjligheten och – vilket är avgörande i många familjer – att mamman vill ge pappan den möjligheten. Politikens uppgift är att skapa förutsättningarna men det är inte politikens uppgift att detaljstyra människors liv". 
Många kloka ord som jag ser det och jag ska tillägga att jag tidigare aldrig har röstat på KD, för att jag inte har delat partiets syn på exempelvis ekonomiska frågor och HBT-frågor.

Partiet riskerar att trilla ur riksdagen nästa val och jag tror som ganska oinsatt utomstående att det kan vara smart att profilera sig på jämställdhetsområdet.

Diskriminering av kvinnor förekommer lyckligtvis inte längre i svensk lagstiftning och det är glädjande att KD även vill minska diskrimineringen av män, i det här fallet separerade pappor med delad vårdnad.

Länkar om Fars Dag: Maukonen, Bashflak,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.