En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 27 november 2012

Relationsvåld: Kvinnor kan - ocksåPsykologiprofessor Don Dutton har skrivit en artikel i Vancouver Sun som heter "Let' stop playing the gender blame game" - Låt oss sluta spela genusskuldspelet:

"75 procent av kvinnliga våldsoffer är både gärningspersoner och offer"
"Den främsta orsaken till våld i hemmet är inte patriarkatet, det är en "tvångsfälla", där ingen av parterna kan låta frågan släppas och upptrappning tycks vara den enda vägen ut. Inte heller är kvinnors våld självförsvar. 60 procent påbörjar den fysiska kampen enligt egen uppgift och 40 procent av kvinnorna som samarbetar med män i domstolstilldömda behandlingar för hustrumisshandel sade att de, kvinnorna, hade påbörjat våldet".
Hur ska vi komma tillrätta med partnervåld då? Inte genom att "dekonstruera maskuliniteten" i samhället menar professor Dutton, utan:

"Vi måste fokusera på tidig intervention, lära barn empati och konfliktlösningsfärdigheter. Vi måste inkludera äktenskaps- och parrådgivare i konfliktlösningen. Det är sedan länge sedan dags att vi slutar spela genusskuldspelet, och sätta våra sinnen att lösa grundorsakerna till partnervåldet, punkt". 
Lästips om partnervåld: Aktivarum, RockiPater Semper Est (länk2), Wikipedia, Maukonen.

Polisen tar nu hjälp av utrymmetampongförpackningarna för att spåra relationsvåld, skriver TT. Snart kanske även den informationen kommer på rakskumburkar och i sportbilagorna...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.