En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 26 november 2012

Kvinnliga sexköpare i "patriarkatet"Filmen "Call girl" som handlar om manliga sexköpare och flickor som sexsäljare, har väckt liv i debatten om prostitution.

Kajsa Ekis Ekman skriver:

"här talar verklighetens prostitution; å ena sidan män med makt, ofta i samhällstoppen: polischefer, politiker, ambassadörer. Å andra sidan 14-åriga tjejer, utkastade från skolan, utan någon förälder som bryr sig"

Fredrik Schulte, Riksdagsledamot (M), svarar:


"Två dagar efter premiären av ”Call girl” släppte Ungdomsstyrelsen en rapport kring ungdomar och prostitution. Rapporten visar att andelen unga män som säljer sex numera är nästan tre gånger så stor som den kvinnliga motsvarigheten. Det handlar om en trendförstärkning: det är sedan länge ett faktum att den manliga prostitutionen bland unga är större än den kvinnliga, och utvecklingen accelererar. Köparna är såväl män som kvinnor". 
Jag har inte sett filmen men den skulle ha väckt mitt intresse om den just trotsade myten. Om den handlade om kvinnor som öppnar börsen för ungt lammkött.

Relaterade länkar: 
DN: Extra tabubelagt med kvinnliga sexköpare
Genusnytt: Polisen struntar i kvinnliga sexköpare - flest män säljer sex

OldWolf vill att polisen ska lägga sina resurser på trafficking och annat. Jag tycker att arbetet mot sexhandel ska göras könsneutralt.

Sen har jag inte tidigare hunnit kommentera Anna Laestadius Larssons smått surrealistiska krönika om hur skolpojkar ska få en likvärdig utbildning jämfört med skolflickor: 


"Men vill vi hjälpa pojkarna på riktigt bör vi börja redan när de är bebisar. Och göra 'kvinnor' av dem".

Men det är ju precis det dagens skola försöker göra - och misslyckas med! I en kvinnodominerad värld som skolan med få manliga förebilder ska "traditionella könsmönster" motverkas - pojkar ska fostras till icke-pojkar.

Själv tycker jag att könsroller ska utmanas men inte motverkas. Jag "gillar olika", som det heter.

Jag hoppas att ansvariga myndigheter inte lyssnar på krönikans budskap utan vidtar åtgärder för att jämställa utbildningen på något mer vetenskapligt beprövat sätt.

Fler som kommenterat detta är Genusdebatten,  Toklandet, Bashflak, Malte on the Roxxx, Tysta tankar och Skatans Tankar.

2 kommentarer:

  1. Jag tänkte precis som du när jag läste Laestadius krönika. Hur ofta osar inte många av dessa krönikor av rättfärdighet. Det handlar inte om att se pojkarna. Det handlar för de "rättfärdiga", att landskapet måste ändras för att kartan måste genomföras. Och de nyanserar aldrig . Enbart påpekar- Det går dåligt för pojkarna...- måste bero på att flickorna inte är så bortskämda. Och även tonen om den genomsyras av en "oroad" blick, så känns det ungefär som på 80-talet när män i maktposition var oroade över kvinnors problematik och lät sin "feministiska" samhällssyn skymta fram på parnassen...
    Adrienne Rich sa vid något tillfälle att det gäller inte att fästa sig vid vad de (i hennes fall de etablerade männen) säger utan att se till vad de gör. Deras handlingar. Jag tycker det håller än, men det har bytt kön...
    Ser fram emot filmen med kvinnliga sexköpare eller liknande, men det dröjer kanske innan någon gör en sådan om maktens kvinnor...

    SvaraRadera
  2. Kan bara instämma, red dawg!

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.