En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 21 april 2013

Kvotering är diskrimineringFinansminister Anders Borg har nyligen sagt i en tidningsintervju att han kan tänka sig en lag om kvotering av kvinnor till börsbolagsstyrelser. Anledningen är att han tycker att andelen kvinnor i börsbolagsstyrelser är för låg.

Att kvotera efter kön är att frångå principen att meriterna ska styra vem som får ett jobb. Om någon kvoteras till ett jobb på grund av kön så är baksidan av myntet att någon annan som inte fick jobbet har diskriminerats på grund av kön.

För det finns även branscher där män är underrepresenterade. Två exempel är åklagaryrket och journalistyrket.

Jag kan tänka mig att även Anders Borg samt bloggarna Lady Dahmer och HanaPee skulle uppröras över de välmeriterade kvinnor som skulle drabbas av diskriminering om män skulle könskvoteras in till nya jobb som åklagare och journalist.

Men börsbolagen förutsätter nog att Anders Borgs utspel om kvotering är ett spel för gallerierna. Finansministern skäller värre än han bits. Här är en lista på 23 tillfällen när han har skällt på bankerna i pressen utan att vidta några åtgärder.

Bloggat om kvotering: Genusdebatten, Blondinbella, Toklandet, Susanna Varis

7 kommentarer:

 1. Har faktiskt funderat på att mejla till Anders Borg och fråga vad han håller på med. Vill han att moderaterna skall hamna i samma extremfeministiska träsk som sossarna och vänsterpartiet ?
  Håller med dig när du säger att om man skall kvotera in kvinnor i styrelser så måsta man börja
  kvotera in män i åklagar och journalistyrket.
  Man borde väl även kvotera in män på högre utbildningar rent generellt eftersom det är flera kvinnor än män som går vidare till dessa utbildningar.
  Inte för att jag vill att så skall ske men om man skall vara konsekvent så är det väl det som gäller.
  /Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moderaterna, Folkpartiet och Centern är mer eller mindre där redan, är jag rädd.

   Ja, det är helt följdenligt med Borgs förslag att kvotera in män på högskoleutbildningar.

   Radera
 2. Copypaste på min kommentar på Genusdebatten

  Det jag undrar är varför? Varför tror man att det kommer bli någon nämnvärd skillnad? Jag menar det kommer ju inte vara LDare som kommer att göra anspråk på dessa platser utan just Blondinbellor (ingen större förlust för Borg sas men + poäng i flera läger).

  På ett sätt är det lite rörande hur LD och ”genusforskarna” i kommentarsfälten för Blondinbellornas kamp för att de ska få komma in i styrelser (och då ibland trots att de inte ens vill ha denna ”hjälp”).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Blondinbellorna vill ju inte bli hjälpta av LDarna eftersom de ser det som förnedrande. De vill bli valda för sin kompetens, inte för sitt kön.

   Radera
 3. Jag tog mig faktiskt för att skriva till Anders Borg.
  Jag skrev följande:
  Hej Anders !
  Såg i gårdagens tidningar att du kan tänka dig att kvotera in kvinnor i styrelser. Vi är många som starkt är emot kvotering i alla dess former eftersom det innebär att någon får lämna plats för någon annan enbart pg.a sitt kön
  Det är ju också konstigt att det alltid handlar om att kvotera in kvinnor och aldrig män.Om man ser kvotering som en bra lösning så borde väl även män kvoteras in ?
  Kvinnorna dominerar ju numera de högre utbildningnarna till t.ex jurist eller journalist.skall då inte män kvoteras in på dom utbildningarna ?

  Män dominerar smutsiga och farliga jobb som t,ex sopåkare och gruvarabetare. Skall inte kvinnor kvoteras in till dom yrkena eller är det bara styrelseposter som är intressant att bli inkvoterad till ?

  Jag är som sagt var inte för kvotering i någon form. Jag är övertygad om att de som vill bli styrelseledamöter och har tillräckliga kvalifikationer,oavsett kön,kan bli styrelseledamot.

  Med tanke på den kvinnliga dominansen på högre utbildningar så kommer de snart att komma i kapp oss män på alla områden och förmodligen springa förbi oss också. Skall då vi män bli inkvoterade tycker du ?

  Måste säga att jag är besviken på dig att du börjar köpa extremfeministernas teorier. Det räcker mer än väl att Vänstern och Sossarna har kört ner i det diket.

  Tror också att moderaterna skall akta sig för att slå in på denna vägen. Det kan kosta er många röster i nästa val.

  Hälsningar
  Per

  /Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra agerat!

   Radera
  2. Tack Ekvalist :-)

   Jag tycker att ni andra också skall skicka mejl till Anders och påtala ert missnöje, Om vi är många så tror jag inte att
   de vågar införa kvoteringen. Det politiska priset blir helt enkelt för stort.
   /Pelle2

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.