En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 26 april 2013

Tvingas tjejer att ha manliga idoler?Tidningen Metro skriver att "bara vart sjunde barn har en kvinnlig idol". Barnen gillar alltså övervägande manliga artister och det ser tidningen som problematiskt. Tidningen intervjuar därför en expert på ämnet:

Hanna Rothelius, sponsoransvarig på Popkollo som jobbar för en jämställd musikbransch, är inte speciellt förvånad över undersökningens resultat.

– I allmänhet så är de manliga egenskaperna värda mer än de kvinnliga. Det förklarar varför inte killar har tjejer som idoler, det anses inte vara lika tufft. Jag tror också att det kan vara så att det åläggs på tjejer att de ska dyrka killar, säger hon.  
En gång till. "Det åläggs på tjejer att de ska dyrka killar". Vem är det som "ålägger" tjejerna detta? Är det det ansiktslösa, samvetslösa, hjärtlösa patriarkatet? Är det vita medelålders heterosexuella män som med befallande röst och sylvassa tortyrredskap innanför gubbkavajen tvingar de stackars tjejerna att lyssna på Psy eller Justin Bieber?

Nej, det här med att tjejerna "åläggs" saker låter lite för konspiratoriskt.

Jag tror att en rimligare förklaring är att män tar mer risker än kvinnor. Och det krävs risktagande för att bli musiker. En musiker har ingen återkommande månadslön, ingen arbetslöshetsförsäkring, ingen sjukförsäkring, inga vab-dagar och så vidare. Den musiker som misslyckas blir utfattig eller byter karriär. Män är mer benägna än kvinnor att ta risker och därför väljer fler män att bli musiker, och sliter hårt med en övertygelse och en förhoppning att lyckas.

Skulle Metro istället ha frågat barnen vem som är deras favoritperson inom skolan eller förskolan så skulle de flesta svar antagligen ha bestått av ett kvinnonamn. Därför att fler kvinnor jobbar inom skola och förskola. Lärare och förskollärare kan också vara en slags idoler. Om jag då mot den bakgrunden skulle säga att det "åläggs på killar att dyrka kvinnor" så skulle nog läsarna börja undra hur det egentligen står till på min övervåning.

Certatio är inne på samma spår som jag angående risktagandet hos musikerna. Även Susanna Varis har reagerat på Metro-artikeln.

4 kommentarer:

 1. Som jag skrev hos Susanna Varis så förstår jag heller inte vad Hanna menar när hon säger att kvinnliga egenskaper värderas lägre än manliga.
  jag har bara sett det som om vi har olika egenskaper ibland och samma ibland. Och att säga att kvinnor åläggs att dyrka män är ju enbart löjeväckande.
  Jag tror också att anledningen till att männen dominerar den globala musikscenen är att vi tenderar att satsa hela vår själ i det vi verkligen vill göra. För de som når till den absoluta toppen av musikvärlden så har det nog varit allt eller inget som gäller.
  Skrev också hos Susanna att vi i Sverige har fått fram jättemånga bra kvinnliga artister som t.ex Louise Hoffsten,Robyn,Lykke LI,September,Amanda Jensen,säkert och Marit Bergman mfl. Det visar ju att de som har talang och driv kan bli efterfrågade och bra artister oavsett kön. Med andra ord, sluta gnäll och jobba på om du vill bli en bra artist !
  /Pelle2

  SvaraRadera
 2. Ålägger att dyrka... Ja de börjar bli lite slarviga eftersom det blir allt tydligare hur de resonerar och tänker. Det är bara bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bättre med raka puckar.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.