En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 25 april 2013

Skadan av en kastad tallrik


En Pontus Josefsson lägger ut bilder på Facebook på sitt söndertrasade ansikte och krossade tänder och  kommenterar:
"21 oktober 2012, en söndag förmiddag. En helt vanlig ledig dag trodde jag. Just innan klockan slår 12:00 sitter jag i en ambulans påväg till akuten, en stor handduk för ansiktet som är fullt nerblodad. Läppen var av, klyven, inte ett smack kvar av den. Jag ringde inte samtalet till 112, det gjorde tjejen i mitt dåvarande förhållande. I samtalet framkommer det att Hon kastade en tallrik i mitt ansikte. Att det är panik hjälp. Soffan jag låg i när jag får tallriken i ansiktet var nerblodad, vardagsrumsgolvet var täckt av ett rött hav av blod. Till lägenheten kommer 2 ambulansförare, dom tittar att allt är lugnt och att ingen blivit ihjälslagen. Enligt personerna stod dom och velade mellan att skicka polis eller inte, med tanke på att SOS samtalet varit ett klart bevis på att en Person skadat en annan väldigt så rejält. Det kommer ingen polis till lägenheten". 
Bilder från händelsen finns här, varning starka bilder.

Nej, varför kom ingen polis? Det kan vara så att uttrycket "mäns våld mot kvinnor" har jobbat sig så hårt in i våra rättsvårdande instanser att kvinnors våld mot män inte tas på allvar. I kombination med den traditionella synen på att "bra karl reder sig själv" och att kvinnor inte passar in i mallen för typiska misstänkta våldsbrottslingar.

Teorin om patriarkat och könsmaktsordning duger dåligt till att förklara relationsvåld mot män och relationsvåld mellan lesbiska kvinnor.

Lagen om kvinnofridskränkning och grov kvinnofridskränkning (lag 1999:845) borde vara könsneutral. Gärningspersoner och brottsoffer i partnervåldsärenden borde behandlas enligt standardprotokollet oavsett vilket kön de har.

Några som vill se en förändring i denna riktning är Mimmi Westerlund och Jenny Weimers, Kristdemokratiska ungdomsförbundet. De skriver på SVD Debatt:

"I tider då jämställdhet har blivit en av de viktigaste samhällsfrågorna för många, tenderar debatten att präglas av ett ensidigt, feministiskt perspektiv där kvinnor alltid är offer och män alltid är förövare. Men diskussionen får inte stanna där. 2013 har vi kommit så pass långt i jämställdhetsarbetet i Sverige att det är dags att börja våga prata om våldet som det är. 
Debatten måste ta sin utgångspunkt i våldet mellan människor, och inte mellan kön. Allt annat är att blunda för verkligheten".
 Tyvärr håller inte Kristdemokratiska Kvinnoförbundet med om de de skriver.

Mia., som ibland kommenterar här på bloggen, driver en sida som heter Partnerfrid med aktuella fakta om partnervåld utifrån ett könsneutralt perspektiv.

14 kommentarer:

 1. Viktigt inlägg!

  SvaraRadera
 2. Susanna Alakoski har kanske något att säga i frågan. http://bang.se/artiklar/2011/vandpunkten-2011-03-07
  Hon verkar trivialisera våld från kvinnor mot män.

  Hoppas grabben står på sig och driver frågan vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där ja. Hon romantiserar relationsvåld. Ja, vänstern är tyvärr full med olika sorters våldsromantiker. Antagligen en bidragande orsak till att vi ständigt förlorar riksdagsvalen.

   Radera
 3. Vad tröttsamma Maria Fälth och Therese Viding Jaramillo från Kristdemokratiska Kvinnoförbundet är. De är både om sig och kring sig för att behålla bilden av män som förövare och kvinnor som offer. De ger sig inte, män ska vara värst. Sorgligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De befäster tyvärr att KD inte vill ha könsneutral jämställdhet. Kvinnoförbundet har övertrumfat KDU i partiets realpolitik. Konstigt och ostrategiskt, med tanke på att 2/3 av befolkningen är icke-feminister.

   Radera
 4. Det är KDU som står på tillväxt i partiet och med Sara Skyttedal som ordförande kommer vi att få fler sunda uttalanden därifrån.

  SvaraRadera
 5. Ja och tallrikar (och gjutjärnspannor) har ju kastats förr. I den artikeln är den bristande insikten om att det rör sig om partnervåld (och stalking) också total.

  http://bang.se/artiklar/2011/vandpunkten-2011-03-07

  Och tack för reklamen men driver är att ta i, tanken är att det ska vara en site att hänvisa till för de man tycker kan behöva "vidga sina vyer".

  Och min tanke går till killen, men det sorgligaste är att det ser ut som ännu ett oskyldigt barn tyvärr kommer att hamna i kläm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ingen rolig utsikt för det barnet tyvärr.

   Radera
  2. Ledsen att behöva göra er skvallertackor som tror att ni tydligen har hela bilden och var med då detta hände den stackars lilla killen :) men alla barnen mår bra och lilla Mary mår utmärkt och ingen mår dåligt. "Pappan" till henne lyser dock med sin frånvaro vilket han valt själv :) tänkte att det kan ni ju få veta så slipper ni känna att några barn kommer till skada... Synd ni inte känner henne bara jag lovar ni hade ju hamnat i chock med tanke på att ni tror att hon är ett monster :)

   Radera
  3. Nej, jag tror att kvinnors partnervåld utövas av ganska vanliga kvinnor. Hon hade säkert inte förutsett skadan. Men hade familjerättslagstiftningen och övriga familjerättssystemet varit könsneutralt så hade han antagligen fått vårdnaden och hon umgängesrestriktioner. Synd att han inte träffar sitt barn men jag kan förstå varför han inte vill ha med kvinnan att göra.

   Radera
 6. Bedrövlig historia det här, oberoende av de inblandades kön skall brott beivras och eventuell medicinsk vård eller socialt stöd ges.
  Erik S

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.