En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 29 april 2013

Om "puckade män" i Värmlands Folkblad


Mansföraktet har hittat till Värmlands Folkblad. Där uttrycker sig krönikören Peter Franke kollektivt nedlåtande om gruppen män.

Vad är egentligen ok att skriva kollektivt om män och andra befolkningsgrupper och vad är inte ok? Lackmustestet när det gäller åsikter om just gruppen män är att köra texten ifråga genom Transgenusmotorn. Den byter ut "män" mot "invandrare" eller "judar".

Tänk om det hade stått följande i Värmlands Folkblad:
"Sådant får mig att undra över invandrarnas intelligens och fattningsförmåga". 
"Jag sätter en tjuga på att det återigen är puckade invandrare som inte tänker som är i farten".
Det skulle ha brännmärkts som främlingsfientligt. Det är inte mer ok att demonisera män på samma sätt. Tyvärr gör Peter Franke just det i Värmlands Folkblad.

6 kommentarer:

 1. Hen har väl gått en kurs på södertörn eller så har dom en en genuskommisarie på Värmlands folkblad :-). Skämt åsido så försöker han väl bara skaffa sig pluspoäng hos feministerna som förmodligen styr Värmlands folkblad precis som många andra tidningar.
  /Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Journalister är trendkänsliga, enligt mina fördomar. Det verkar vara "inne" att demonisera män, särskilt om de är vita och heterosexuella.

   Radera
 2. Ja, ta den där krönikan om Omar Mustafa som Jan Helin kände sig tvungen att ta avstånd från. AB skriver liknande ogrundade saker flera gånger om dagen, men det var tydligen bara viktigt att vara saklig när det handlade om kritik mot en muslim. Gunilla Gomér var väl van att ständigt kunna skriva liknande saker om män, och missade att män är skyddsvärda om det står "muslimsk" före "man".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Den krönikan skrev jag om här:
   http://ekvalist.blogspot.se/2013/04/ar-kollektiv-skuldbelaggning-ok-eller.html

   Mycket mildare än det mansförakt som AB eller VF annars serverar.

   Gunilla Gomér? Menar du Monica Gumme, som skrev krönikan i AB?

   Radera
 3. Bra uppletning och artikel!

  Gunilla Gomér är väl (tillsammans med den ökända Gunilla Madegård), de feministiska gatekeepers som sedan länge trasar sönder debatterna på SVT Debatt (och tidigare Newsmill)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Kimhza!

   Gunilla Gomér är enligt mina begränsade google-färdigheter en debattör som ifrågasätter kvinnors nuvarande rätt till abort. Har mot den bakgrunden svårt att föreställa mig henne som feministisk gatekeeper - någon som har ett bra citat med länk?

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.