En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 24 oktober 2013

"Gör jämställdhetsarbetet könsneutralt"

Stina Bengtsson, ordförande för C-kvinnor i Stockholm, har i dagarna skrivit en mycket bra debattartikel i Aftonbladet. Den handlar om partnervåld och går ut på att både män och kvinnor kan vara våldsverkare och offer. Utdrag ur artikeln:
"Självklart ska inte våldet mot kvinnor förminskas. Det finns i allra högsta grad och det ska bekämpas med alla till buds stående medel. Men det ska även våldet mot män.

Därför tycker jag det är hög tid att se helheten - och därmed ta frågan på allvar. Våld är våld, och våld i en nära relation bör betraktas som särskilt allvarligt - oavsett könet på den som utsätts eller könet på förövaren.

Ett första steg vore att göra regeringens mål för jämställdhet könsneutrala. Det finns ingen ursäkt för att inte ha som mål att allt våld i nära relationer ska upphöra".
Kloka synpunkter. Men varför låta det stanna vid våld i nära relationer? Varför inte göra alla regeringens mål för jämställdhet könsneutrala?

Att göra lagstiftningen könsneutral vore min första konkreta handlingsplan. En könsneutral lag som reglerar könsstympning, till exempel. En (så långt som biologiskt möjligt) könsneutral föräldrabalk som slår fast att pappor och mammor är lika viktiga föräldrar.

Bloggat: Maukonen, Mr Galahad

3 kommentarer:

 1. Bra skrivet och stort av Stina Bengtsson.

  OT: I kvällens Debatt så spekulerar programledaren Kristina Hedman flera gånger långsökt om att en eventuell könsaspekt kan ligga bakom att Frida inte tillåts boxas efter sin hjärnblödning. I den andra delen av programmet som handlar om arbetsplatsolyckor så nämns det inte en enda gång att så gott som samtliga dödsolyckor på arbetet drabbar män. "Machokultur" nämns några gånger. Hade "kvinnokultur" nämnts om kvinnor var överrepresenterade i dödsolyckor på arbetet? Hyckleriet är så astronomiskt! Fullkomligt utstuderat. Debatts redaktion är för övrigt nästan helt jämställd också med 11 kvinnor och 3 män.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Säg det till byggnadsarbetarna som faller ner och dör från osäkra byggställningar: det är pga din machokultur som du dog. Osmakligt.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.