En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 4 oktober 2013

Regeringens mansutredare skuldbelägger män kollektivtSvend Dahl är särskild utredare i regeringens utredning "Män och jämställdhet". Zandra Kanakaris är vice ordförande i Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund. Tillsammans skriver de om män, våldsbrott och sexualbrott på SVT Debatt och avslutar artikeln:


"Att motverka våld kan handla om att ta fram konkreta handlingsplaner för enskilda fall av våldsutsatthet och våldsutövande. Men det handlar lika mycket om att utmana destruktiva föreställningar om manlighet i en organisationskultur. 
Med överbefälhavare David Morrisons ord: 'Beteenden du låter passera är beteenden du accepterar. Det gäller oss alla, men särskilt oss i ledarposition'. 
Vi uppmanar alla män som tycker det är olustigt att tillhöra det kön som förknippas med våldsamhet att anta utmaningen!"

Vem är det som förknippar män med våldsamhet om inte Svend Dahl och Zandra Kanakaris själva. De reproducerar stereotypen om den våldsamme mannen och skuldbelägger därmed män kollektivt.

En liknande artikel som handlade om araber istället för män skulle aldrig ha publicerats av SVT Debatt eller något annat stort massmedium.

Att företrädare för kvinnojourer skuldbelägger män kollektivt är inget nytt. Att regeringens sammankallande utredare om män och jämställdhet gör detsamma visar vilka förväntningar vi bör ha på utredningens slutsatser när de väl presenteras. Utredningen borde läggas ner redan nu.

Bloggat: Bashflak

4 kommentarer:

 1. Hur går det då för Arnholm och hennes riksdagsparti? Själv är hon enligt mig en total katastrof (Sabuni kom tillbaka!) som skryter om att hon en gång har blivit inkvoterad. Ullenhag gör ingen större succé inom sitt ansvarsområde. Jan Björklund kommer tvåa efter Birgitta Ohlsson i ett provval. Den där Ohlsson är förresten en av de mest hysteriska riksdagspolitikerna, duger därmed inte som partiledare. Folkpartiet ligger nära fyraprocentsspärren i någon av de senaste opinionsundersökningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det går inget vidare för FP, eventuellt eftersom Sverige gradvis försämras i många av deras profilfrågor.

   Radera
 2. Ja, det är helt sjukt att de kan kollektivt skuldbelägga män i en utredning. Dessutom verkar deras utgångspunkt vara att manlighet är något dåligt som måste förändras.
  Pelle2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Tillämpa nu Arbetslinjen på Svend Dahl och hänvisa honom från ideologisk pysselsättning till ett produktivt arbete.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.