En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 6 oktober 2013

Helt fantastiska siffror?Portalen Politism.se, som drivs av LO och Aftonbladet, kommenterar att det afrikanska landet Rwanda har 64% kvinnor bland parlamentsledamöterna. Politism.se skriver att det är "helt fantastiska siffror". 

Hade Rwanda haft 64% män i parlamentet så hade det antagligen kallats "gubbigt". Det nya jämställdhetsmålet verkar inte vara 50-50-fördelning mellan könen, utan så många kvinnor som möjligt.

Själv är jag något inkonsekvent när det gäller könsfördelning och kvotering. Jag tycker att politiken är det enda område där kvotering är acceptabelt och rentav önskvärt. Anledningen är att jag inte tycker att kompetens är politikernas största demokratiska dygd, utan representativitet borde utgöra denna dygd. Kvotering till andra yrken tycker jag däremot är helt förkastligt - där ska meritokratin råda, som jag ser det.

Apropå parlamentarism och politik så läser jag att den socialdemokratiska bloggaren Högberg har upptäckt att det har sina nackdelar att vara vit, medelålders man:

"Är jag en bitter medelålders man eller är det så att jag har rätt när jag känner mig bortspolad i den politiska debatten. Ung, kvinna, invandrare, pensionär. Alla ska före mig i kön till uppdragen. Är jag passerad eller är det så att jag tillhör gruppen som sitter på alla makt? Till frukostägget så får jag inget svar…"
Jag kan inte hålla med Högberg i sak, på grund av min inställning om representativitet som jag nyss beskrev. Men jag förstår ändå att det kan vara slitsamt att vara vit, medelålders man i Socialdemokraterna, ett parti vars vissa falanger närs av att förakta och hetsa mot vita, medelålders män.

7 kommentarer:

 1. 100 % kvinnor i alla sammanhang är den optimala jämställdheten som Jämställdhetsfeministern hade sagt ;-).
  Skämt åsido händer det alldeles för ofta nuförtiden att när när det är mer än 50% kvinnor i något sammanhang så sägs det vara fantastiskt och ett tecken på äkta jämställdhet.
  Även om det är illa att bloggaren Högberg blir diskriminerad pg.a sitt kön och sin ålder så kan det ju kanske leda till något positivt om en politiker blir drabbad av sitt eget partis politik.Då borde han ta initiativ till en förändring.

  Pelle2

  SvaraRadera
 2. Så Maria Arnholms skryt om att hon har blivit kvoterad är okey? Själv känner jag bara att det fanns troligtvis någon mer kompetent än henne som fick maka på sig.

  Vad anser du om Vänsterpartiets stadgar som säger minst 50 % kvinnor på alla viktiga poster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon skröt väl om att hon blev kvoterad till näringslivet? I så fall tycker inte jag att det är ok.

   Jag tycker att 50-50-fördelning i parlamentariska församlingar är eftersträvansvärt. Partiledare bör dock tillsättas efter kompetens och oavsett kön.

   Jag har inte tid och ork att läsa V:s stadgar, men jag antar att jag inte håller med dem, att de ligger nära Politism i sina resonemang: ju fler kvinnor desto bättre eller något sådant.

   Radera
 3. Angående Rwanda:
  I Rwanda är 24 platser av 80 är vikta för kvinnor, för de okvoterade platserna blev valresultatet 26 kvinnor och 28 män. Rwanda hade alltså varit ännu mer jämställt utan kvotering!


  Vinklingen på nedanstående artikel är ju direkt fel (Nej - De RÖSTADE inte in en majoritet kvinnor; det blev kvinnlig majoritet pga kvotering.)
  "Rwandan Parliament's Female Majority Focuses on Equality". "Rwandans once again voted in a female majority parliament in last week’s elections, directly electing 26 women in addition to the 24 seats reserved for females in the constitution"
  http://www.voanews.com/content/rwandan-parliament-female-majority-targets-equality/1757899.html

  SvaraRadera
 4. "Anledningen är att jag inte tycker att kompetens är politikernas största demokratiska dygd, utan representativitet borde utgöra denna dygd."

  Representativitet i huvudsak när det gäller hudfärg och kön, får man anta.

  Viktiga saker, med andra ord. Undrar när dom ska kvotera in personer med samma hårfärg och kuklängd som mig. Det måste ju vara representativt.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.