En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 31 oktober 2013

Johan Ehrenberg hetsar mot mänJournalisten och chefredaktören Johan Ehrenberg har skrivit en manshatisk drapa på Aftonbladet i dag. Den är så skev och kollektivt skuldbeläggande att medarbetarna på Der Stürmer skulle ha imponerats av retoriken.

Men i Sverige är det tillåtet och accepterat att hetsa mot män och kollektivt skuldbelägga män, till och med i stora massmedier som Aftonbladet.

Artikeln har rubriken "Män förmår inte att göra världen bättre".

Som om världen inte har blivit en bättre plats att leva på under de senaste 100 åren och som om män inte har haft del i den utvecklingen.

Några påståenden med kommentarer:


Påstående: "På tio år har män lyckats starta flera vanvettiga krig som inte löst något".

Kommentar: Majoriteten män har inte startat krig. Enstaka män och faktiskt även enstaka kvinnor (Condi Rice och Hillary Clinton, till exempel) har däremot varit med om att göra det.

Påstående: "På tio år har män flabbat bort klimathotet och inte gjort något alls för att ställa om".

Kommentar: Många män och kvinnor har flabbat bort klimathotet. Många andra män och kvinnor har försökt ställa om. Om man ska tro tidningen Ny Tekniks rapportering (som jag följer) har Johan Ehrenberg själv och många andra, faktiskt företrädesvis män, gjort viktiga insatser på det området.

Påstående: "På tio år har män misslyckats med hela privata finanssystemet, det brakade ihop och män beslutade då skicka in ännu mer pengar i bankerna för att … hö, hö… bättre lycka nästa gång".

Kommentar: De flesta män har inte gynnats av finanskrisen och är heller inte ansvariga för den. Vissa skyller finanskrisen på judarna, andra skyller den på männen - båda varianterna är lika motbjudande, som jag ser det.

I denna stil fortsätter uppradningen av kollektiv skuldbeläggning från Johan Ehrenbergs sida.

Artikeln innehåller framför allt två intressanta detaljer:

"Jag träffar idag unga tjejer som kämpar emot, fantastiska, fria och starka. Samtidigt blir jag förfärad när jag märker hur många av dem som käkar piller, mediciner, för att stå ut".

Så tjejer som delar Johan Ehrenbergs manshat äter medicin för att stå ut?  Bildar manshat och psykofarmaka en ond spiral? Kanske är det en framkomlig väg att göra sig av med medicinen genom att ta sig ur manshatet?

"Just nu lägger jag all kraft på att starta en ny dagstidning i Sverige. ETC. Den ska vara socialistisk, grön och självklart feministisk".

Med mina politiska åsikter i övrigt skulle jag säkert gilla många av ETCs artiklar. Men manshatet betackar jag mig för så det blir ingen prenumeration till mig. Att ETCs chefredaktör skrämmer bort prenumeranter som ogillar manshat låter inte som någon god affärsidé i mina öron.

Och att Johan Ehrenbergs manshatiska drapa publiceras i just Aftonbladet är tyvärr inte särskilt förvånande.

13 kommentarer:

 1. Mycket bra exempel: "Kommentar: De flesta män har inte gynnats av finanskrisen och är heller inte ansvariga för den. Vissa skyller finanskrisen på judarna, andra skyller den på männen - båda varianterna är lika motbjudande, som jag ser det."

  Visar tydligt hur destruktiv Johan Ehrenbergs retorik är. För att inte säga råpantad.

  SvaraRadera
 2. Hna försöker väl bara göra reklam för sin tidning och vet att han kommer få prenumeranter som är feminister genom att skriva som han gör. Han får väl be till
  Gudrun att det är fler feminister som prenumererar på hans tidning än de som röstar på FI.Annars kommer inte hans tidning bli långlivad.
  Pelle 2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det smygreklam! Jag tror inte heller att dagstidningen blir långlivad. Fria tidningarna har ju försökt driva vänsterfeministisk dagstidning och det har ju inte gått så bra för dem direkt.

   Radera
 3. Han är bara en posör och opportunist. Han har förtjänat sitt levebröd på att exploatera sådana strömningar och fortsätter på samma väg. Knappast något att vara stolt över när sista bokslutet ska göras....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror tyvärr att Johan Ehrenberg tror stenhårt på det han gör och säger. En driftig och idérik entreprenör som antagligen hade varit ohemult rik om han hade ägnat sin kreativitet åt annat än utomparlamentarisk vänsterpolitik. Han har hållit på i ungefär samma stil sedan 1978 och då kanske det var lite rebelliskt att vara manshatande feminist. Det är det tyvärr inte år 2013, för nu är han bara en del av etablissemangets utkant.

   Radera
 4. Johan Ehrenberg är en av de värsta vänsterpopulister landet har skådat. Jag har mött honom och han är outhärdlig som alfahanne och "Jenny" Ehrenberg i en olustig smältdegel av revolutionsromantik, manshat och miljöengagemang. Att någon enda kan ta honom seriöst är ofattbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också mött honom. Har tidigare uppskattat det han skriver om socioekonomiska frågor och miljöfrågor, men hans manshat har gjort att jag helt har slutat läsa hans böcker och ETC-tidskrifter. Inte en krona vill jag gynna hans eländiga företagsgrupp med.

   Radera
 5. "Bildar manshat och psykofarmaka en ond spiral?"

  Den manshatande feminismen är en psykisk sjukdom. Framtiden kommer att ge mig rätt på den punkten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har vissa likheter med personlighetsstörning av borderline-typ. Men jag tror ändå att det snarare handlar om en hjärntvättande ideologi som lätt leder till fanatism.

   Radera
 6. Ursäkta, kan inte låta bli.

  "Jag träffar idag unga tjejer som kämpar emot, fantastiska, fria och starka. Samtidigt blir jag förfärad när jag märker hur många av dem som käkar piller, mediciner, för att stå ut."

  "...the self-absorbed, self-important person with narcissistic PD spars with the needy, clingy partner with dependent PD."

  http://www.apa.org/monitor/mar04/mixing.aspx

  SvaraRadera
 7. I dagens samhälle ses män som djur; de kan inte kontrollera sig om kvinnor visar lite hud eller minsta intresse. Detta synsätt är skadligt för både män och kvinnor, men framförallt för jämställdheten. Tycker du att kvinnor eller män har huvudansvaret för en ökad jämställdhet? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3762/tycker-du-att-mannen-eller-kvinnorna-har-huvudansv

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.