En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 7 oktober 2013

Svenska män mer utsatta för partnervåld än kvinnorForskning.se skriver om två nya studier som ovanligt nog undersöker alla former av partnervåld i Sverige:
"Män rapporterar en större utsatthet för fysiskt våld i relationen än vad kvinnor gör. Däremot får våld i relationen svårare hälsokonsekvenser för kvinnor. Det visar två studier med sammanlagt 1 400 svenskar som genomförts vid Sahlgrenska akademin".
Partnervåldet kan resultera i depression, ångest, sömnproblem och självmordstankar. Våld i relationen hänger enligt studierna ihop med att ha dåliga sociala nätverk och att ha vuxit upp i en familj där det funnits våld, skriver Forskning.se.

Ping "Utredningen om män och jämställdhet" (U 2012:10).

Även kommenterat av SR  SvD, DN, Metro och Aftonbladet

Bloggat: Musik och signaler, Flyingmartin, Genusdebatten, One-way communication, Motpol

Läs även: Manliga offer för partnervåld

Fler sökordstermer: relationsvåld, våld i nära relation, mäns våld mot kvinnor, kvinnors våld mot män

Uppdatering: Forskarna bakom studien vägrar numera kommentera studien i media. Läs mer hos Toklandet och i SvD.

15 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Visar återigen hur lite "mäns våld mot kvinnor" har med forskning och verklighet att göra - och hur mycket det är ett tomt slagord för en mansfientlig ideologi.

  SvaraRadera
 2. Ja och i helgen besökte jag ett hus där det fanns två märken kvar efter skott. Det var frun i huset, en eldig spanjorska, som skjutit mot sin amerikanske make (som inte skadades fysiskt). Man tror att det var han som bekostat detta invändigt ståtliga hus som inretts i spansk stil. Det blev skilsmässa konstigt nog efter händelsen, som inträffade runt 1930.

  SvaraRadera
 3. Bra att man börjar uppmärksamma att det är jämt fördelat. Nu önskar jag bara att de börjar skilja på våld och våld också. Dvs episodiskt partnervåld (ca 90%) och relationsterror (grov partnerfridskränkning ca 10%).

  SvaraRadera
 4. Tveksamt hur mycket uppmärksamhet det blir. Än så länge har jag bara sett en notis i Aftonbladet. Mitt tips är att det inte blir mycket mer än så. Men jag hoppas jag har fel.

  SvaraRadera
 5. Hittade denna på forskning.se (Gunilla Krantz 2007)

  http://vrproj.vr.se/detail.asp?arendeid=52237

  Och sen detta på sr

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5667696

  SvaraRadera
 6. Och i vilken utsträckning är svenska män då utsatta för kvinnor? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Bashflak: Viktig aspekt att ta upp, det behöver vi tala mer om. Fast titeln är missvisande. Svenska män är knappast mer utsatta för partnervåld. Snarare oftare. Däremot blir kvinnor mer svårt slagna, oftare ihjälslagna och utsatta för sexuellt våld samtidigt.

   Radera
  2. Mest missvisande av allt är "Mäns våld mot kvinnor". Och den är inte bara mest missvisande utan även utstuderad ideologisk propaganda. Det räcker långt med att bara rasera den lögnen.

   Radera
 7. http://hantisverige.wordpress.com/2013/10/09/maria-sveland-erbjuder-sig-hoppa-i-sang-med-den-man-som-bast-fordomer-patriarkatet/

  SvaraRadera
 8. Ordningen är återställd - Kvinnor drabbas värst igen.

  Den senaste undersökningen som visar att 11 procent män och 8 procent kvinnor utsatts för fysiskt relationsvåld innebär inte att män är mer utsatta enligt "Män för jämställdhet".

  Några citat:
  "...ett TT-telegram rubricerades ”Män mer utsatta för relationsvåld”. Men mediernas vinkling ger inte en rättvisande bild menar Män för Jämställdhet."
  "Resultat följer vad vi sett i tidigare internationella studier, kvinnor försvarar sig och utsätts för grövre våld än män. Män fortsätter att vara i majoritet bland våldsutövarna"
  "Studien av Solveig Lövestad och Gunilla Krantz lyfter fram att mäns relationsvåld mot kvinnor är mer omfattande, mer hotfullt och kontrollerande än kvinnors våld. Mäns våld ger dessutom i större utsträckning skuldkänslor, rädsla för fysisk skada eller död. "
  "Oavsett allvar och konsekvens räknas en knuff av henne efter att ha blivit allvarligt misshandlad av honom som två lika våldsincidenter. Om hon knuffar bort honom när han försöker våldta henne så räknas det som en våldsincident från henne och ingen från honom, eftersom sexuellt våld inte finns med i CTS. Lövestad och Krantz har i sin studie därför lagt till fler skalor om sexuellt våld och om hot och kontroll i studien, och resultaten är då att kvinnor är mer utsatta än män."
  "CTS bygger på att parterna minns vad de varit med om under det senaste året. Kvinnor socialiseras till att inte använda våld, och ett resultat av detta är att de minns varje övertramp och rapporterar detta."
  "Män för Jämställdhet arbetar mot mäns våld genom att förändra normer kring män och maskuliniteter."
  "Krantz och Lövestad skriver i sin undersökning att det behövs mer studier, och då kvalitativa sådana. Män för Jämställdhet håller med om detta och menar att det är fortsatt viktigt att fokusera på att det mesta våld som utövas i samhället, genomförs av män."
  "Man anser också att mäns större andel av utsatthet för fysiskt relationsvåld är ett typexempel på patriarkala strukturer, där män genom att göra sig mest utsatta återigen lyckas placera sig i rampljuset på bekostnad av andra. Att män i större utsträckning börjar rapportera våldshandlingar är allvarligt menar man, eftersom det riskerar skymma sikten för det verkliga problemet: Mäns våld mot kvinnor. Man menar också att de tidigare 253 studier som alla visar samma sak behöver kompletteras med kvalitativa studier som utgår från kvinnors utsatthet. Vi skulle vilja att mäns större utsatthet tonas ned så att det syns vilka som egentligen är utsatta".  Ett av citaten ovan är påhittat fejk. Kan ni se vilket?

  http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/kvinnor-mer-utsatta-foer-relationsvaald-915302?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Alert&utm_content=pressrelease

  SvaraRadera
 9. http://www.startribune.com/sports/vikings/blogs/227383981.html

  SvaraRadera
 10. http://newscastmedia.com/domestic-violence.htm

  SvaraRadera
 11. "Så fungerar ideologiskt driven forskning."

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ovalkomna-resultat-tystas_8661668.svd

  Ljuset finns på SvD!

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.