En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 1 oktober 2013

Manliga offer för partnervåld

Elin och Tiger - photoshoppade.

En färsk vetenskaplig sammanfattningsstudie om manliga offer för partnervåld har publicerats i journalen New Male Studies. En pdf-kopia finns upplagd på Papparättsgruppens hemsida.

Studien, "Male Victims of Domestic Violence", är utförd av Donald G. Dutton, psykologiprofessor vid University of British Columbia, och Katherine R. White, psykoterapeut.

Höjdpunkter från studien:
"Nu vet vi att kvinnor angriper icke-våldsamma manliga partners oftare än män angriper icke-våldsamma kvinnliga partners". 
"... 67% av [kvinnor boende på kvinnojourer] uppgav att de själva hade tillämpat en allvarlig våldshandling mot sin partner. Kvinnornas eget våld var en viktig bestämningsfaktor bakom deras barns beteendeproblem". 
"Mammans användning av aggression (dvs, fysisk barnmisshandel) bidrog till att barnet externaliserade (utagerade) problem, särskilt om barnet var en pojke".  
"Vidare, i ett samhällsurval av 1.615 tvåföräldrarshushåll var det 2,5 gånger troligare för barn att exponeras för partnervåld av modern än av fadern. Dessutom, i den enorma U.S. National Survey on Child Maltreatment (718.948 undersökningar av barnmisshandel), var förövarna oftast de biologiska mödrarna (58%: Gaudioisi, 2006)".  
"Pojkar löper den allra största risken för fysiskt våld från mammorna". 
"Tvåsidigt partnervåld är när båda parterna i förhållandet använder våld. Fem storskaliga undersökningar som dels frågade om utsatthet, dels om utövande, fann att den mest vanliga formen av partnervåld var tvåsidig, justerad för nivå av grovhet (se tabell 1). Av de kvarvarande ensidiga fallen begicks 70% av kvinnor och endast 30% av män (Stets & Straus, 1989; Whitaker, Haileyesus, Swahn, & Saltzman, 2007)".  
"[O]mkring 75% av de kvinnor som [i de fem studierna] uppgav utsatthet var även förövare [av partnervåld]".
Författarna skriver att manliga offer inte kartläggs av den officiella statistiken eftersom endast en bråkdel av dem söker hjälp från myndigheter eller vänner. Män utsätts ofta för hån och förlöjligande när  de uppger att de har blivit misshandlade av en kvinna de har en relation med. Manliga offer för partnervåld drabbas ofta av posttraumatisk stress.

Dessutom skriver författarna att många andra undersökningar av partnervåld har den metodmässiga bristen att de förutsätter att "mäns våld mot kvinnor" är den enda möjliga formen av partnervåld i en relation.

Ping "Utredningen om män och jämställdhet" (U 2012:10).

Tidigare blogginlägg om partnervåld:

5 kommentarer:

 1. OT: Könsrasisterna klär jönköping i manshatiska budskap: http://www.jnytt.se/statyer-i-jonkoping-helt-plotsligt-kladda-i-rosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte inte att det var särskilt manshatiska budskap. Ett ganska oskyldigt upptåg, tycker jag. Men tack för tipset!

   Radera
 2. Jag håller på att läsa programledaren Jean-Luc Delarues posthuma memoarer och det framgår att föräldrarna skilde sig när han var rätt liten. Men han kommer ihåg att mamman kastade ett askfat mot pappan. Lyckligtvis träffades inte han utan en glasdörr, så det blev bara materiell förödelse. Sannolikt ett fall som aldrig rapporterats någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liknande händelser är nog väldigt vanliga - och rapporteras sällan till myndigheter. Som en del av vår kultur. Selmas grova partnervåld mot Lilla Fridolf i den tecknade serien ses som humor, och kvinnors partnervåld mot män i Hollywoodfilmer sätts ofta i ett sammanhang av att vara berättigat och i vissa fall även lustigt.

   Radera
  2. För att anknyta till bilden ovan: tänk om Elin hade varit otrogen och Tiger hade spöat upp henne med en golfklubba, alltså tvärtemot vad som egentligen hände. Den bedragne Tiger hade antagligen hamnat i fängelse. Nu framställdes ju Elin som offret i relationen trots att det var hon som bevisligen utövade partnervåld.

   Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.