En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 13 december 2013

Könsstympande läkares legitimation drogs in

Fortsättning på historien om läkaren i Uppsala som anmäldes efter sex misslyckade "omskärelser", eller rättare sagt, könsstympningar, av småpojkar.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har nu dragit in läkarens legitimation. Han måste därför lägga ned sin verksamhet, en privat praktik där han själv var enda läkaren, skriver UNT.

I en annan artikel beskriver tidningen de kritiserade fallen:
– Vi har fått göra om flera av operationerna som privatläkaren utfört, uppger barnkirurgen Erik Sköldenberg. 
Föräldrarna har berättat att de fått hålla i sina barn som skrikit av smärta efter att inte ha bedövats ordentligt av privatläkaren. Barnen ska även ha fått blödningar och infektioner efter hans ingrepp.
För två år sedan skrev kolumnisten Sanna Lundell i Aftonbladet en artikel där hon försvarade könsstympning av småpojkar. Det ingår i religionsfriheten, menade hon.

Dessutom kritiserade hon sina meningsmotståndare för att inte ha någon personlig erfarenhet av manlig könsstympning.

För den som vill ta del av personliga erfarenhet av manlig könsstympning så finns numera sidan Circumcisionharm. Där finns ett stort antal videoklipp med judar, muslimer, kristna och andra män som själva berättar hur det känns att ha fått förhuden bortskuren och vad de tycker om företeelsen. Starka och upprörande berättelser.

På Circumcisionharm finns även en undersökning från 2012 som baserar sig på enkätsvar från könsstympade män. Några av dem är nöjda med ingreppet. Andra är mycket upprörda, rentav hatiska, med många hårda tankar och känslor mot föräldrar eller mot personen som utförde ingreppet.

För mina känsligaste läsares skull nöjer jag mig med att citera fem stympningskritiska personers fysiska följder av att ha fått förhuden bortskuren:

"Total förlust av sexuell funktion och tillfredsställelse".
"Förlust av känsla i penis".
"Ärr efter stygn som sattes för att behålla ollonet på grund av kirurgiskt misstag".
"Smärta vid erektion".
"Skavning och blödning vid erektion från 13 års ålder till sena 20-åren".

Som sagt, ännu mer obehaglig läsning finns i undersökningens övriga avsnitt.

Så låt myndiga män välja själva om de vill få sin förhud bortskuren. Totalförbjud all könsstympning av minderåriga barn av icke-medicinska skäl, oavsett barnets kön.

Bloggat: Flyingmartin

7 kommentarer:

  1. Tycker att det är sjukt att man kan försvara denna stympning av män.
    Det är ju om möjligt ännu sjukare när kvinnliga feminister försvarar detta ingrepp av religiösa skäl. Det är väl en hel del som försvarar kvinnlig omskärelse av religiösa skäl men det är det ingen feminist som försvarar.
    Kirurgiska ingrepp skall bara ske av medicinska skäl anser jag.

    Pelle2

    SvaraRadera
  2. Till feministernas försvar måste jag ändå säga att majoriteten av de feministiska bloggare som jag känner till har protesterat mot manlig könsstympning, någon gång, men ändå. Jag tror att Sanna Lundell inte främst har hittat sina åsiktsfränder hos feminister utan hos religiösa fundamentalister av olika slag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kirurgiska ingrepp skall bara ske av medicinska skäl anser jag".

      Det håller jag med om, åtminstone när det gäller könsstympning.

      Radera
    2. Tack du refererade till mitt eget inlägg.

      Ja, det stämmer att rent principiellt brukar feminister vara emot manlig könsstympning. Men det verkar bara vara de som försvarar stympning som driver frågan. Dessutom finns bland feminister också en uppfattning att om man driver denna fråga drar man fokus från kvinnlig könsstympning, som om de frågorna skulle stå emot varandra. Och där tystas debatten snabbt. Frågan - precis som många andra av de jämställdistiska frågorna är omöjliga att driva på grund av den feministiska slemproppen.

      Radera
    3. Ja, mansfrågor är svåra att driva för vissa feminister eftersom teoribildningen blockerar sådant totalt i skallen på dem. Männen är ju förtryckarna. Så mansfrågor får vi driva.

      För tydlighetens skull vill jag understryka att jag tycker att många kvinnofrågor är viktiga också. Mödradödligheten i u-länder och underbemanningen på BB, till exempel. Jag skriver inga inlägg om det eftersom det ofta skrivs om det i dagspressen och på andra bloggar.

      Och jag ser det som både en mans- och kvinnofråga att ifrågasätta feministisk teoribildning. Teorierna utmålar kvinnor som eviga offer och det är ingen kvinna som vinner på det i längden.

      Radera
  3. Det var minst sex stycken för mycket. Tack för att du fortsätter belysa detta.

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.