En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

lördag 18 oktober 2014

Är kvinnor bättre beslutsfattare?

Så lyder rubriken på en artikel i New York Times. Vi kan börja med att konstatera att det skulle ha varit svårt att få in en artikel med rubriken "Är män bättre beslutsfattare?". Det skulle ses som en sexistisk rubrik.

Nåväl, till artikeln. En kvinnlig senator har sagt att det behövs fler kvinnliga kongressledamöter, eftersom kvinnor enligt senatorn är bättre på samarbete.

Dessutom har forskning visat att män tar större risker under stress än kvinnor. I experiment fattade män under stress sämre och mer riskfyllda beslut än kvinnor under stress.

Att män generellt tar större risker än kvinnor är helt okontroversiellt att påstå. Sannolikt är det en evolutionär anpassning som har gjort att människan har kommit dit vi är nu. Män som har tagit risker har historiskt sett förökat sig i högre grad, samtidigt som kvinnor som har tagit mindre risker också har förökat sig.

Men om stress får folk att fatta sämre beslut, varför inte istället satsa på att undvika stress hos beslutsfattare?

Jag tänker inte ge mig in i spekulationen om vilket kön som fattar bäst beslut. Demokraten i mig säger att män och kvinnor gör det ungefär lika bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.