En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 28 oktober 2014

Snart Movember


November månad är höjdpunkten för den internationella kampanjen Movember, som fokuserar på mäns hälsa. Kampanjen har även en svensk avdelning.

Den som har skäggväxt kan odla mustasch i november för att sympatisera med Movember. Alla kan stödja kampanjen på andra sätt.

En allvarlig sjukdom som kan drabba män är prostatacancer. En insändare till Folkbladet idag från en man som själv har drabbats ger oss lite statistik:
"Varje år avlider 2 500 män av sin prostatacancer – det är sju stycken varje dag. Mer än 85 000 har i dag diagnosen". 
Bloggen Gendertruce har tidigare uppmärksammat att prostatacancer skördar näst mest liv i Sverige av alla cancerformer, efter lungcancer. Fler män dör av prostatacancer än av lungcancer och prostatacancer skördar fler liv än alla "kvinnliga" cancersjukdomar tillsammans. Samtidigt får prostatacancer inte den uppmärksamhet och den andel av cancerforskningspengar som dödstalen borde föranleda.

Döden är inte jämställd - och det håller landets jämställdhetsexperter ganska tyst om.

Gendertruce sammanfattar läget:
"En tydlig indikation på hur kvinnor ses som mer skyddsvärda än män, och kvinnors liv som viktigare att rädda än mäns, är hur samhället förhåller sig till prostatacancer jämfört med till bröstcancer".
Prostatacancer är ett tydligt fokusområde för Movember, men det finns fler. In och läs, och engagera dig.

2 kommentarer:

  1. Jag kan ha fel men är inte prostatacancer oftast i ett senare skede i livet än vad bröstcancer brukar vara? Det skulle jag som lekman tro är anledningen till att prostatacancer inte ses som lika viktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det kan vara en förklaring, men det är i så fall en dålig bortförklaring, tycker jag. Man KAN drabbas av dödlig prostatacancer som medelålders. Förtida död borde kunna förhindras på samma villkor, som jag ser det.

      Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.