En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

onsdag 7 januari 2015

Parisdådet skylls på maskuliniteten

Idag har ett vidrigt terrordåd inträffat i Paris. Hittills har minst tolv människor, varav flera serietecknare, journalister och poliser, dött i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo och de tre maskerade gärningsmännen uppges ha ropat islamistiska slagord. Den Lyon-baserade tidningen Le Progres uppger att de har identifierats och tidningen namnger tre misstänkta män. SVT har infiltrerat en sverigebaserad islamistgrupp på Facebook där dådet idag hyllas.

Men även andra politiserar terrordådet. Här är tre exempel från tidig kväll samma dag som terrordådet genomfördes:


Notera att den sista tweeten har 114 retweets och 138 favoritmarkeringar.

Mina sakinvändningar mot detta står i blogginlägget "Det finns terrorister av olika kön" där jag tar upp Leila Khaled, Ulrike Meinhof och andra terrorister utan känd koppling till maskulinitet.

Min allmänna invändning är att det är djupt osmakligt att koppla detta terrordåd till könstillhörighet. Mina tankar går till offrens anhöriga och jag hoppas att gärningsmännen snarast grips.

8 kommentarer:

 1. Har just raderat en kommentar här, tror att det var första gången någonsin. Kommentaren kopplade terror till en religion. Vill man göra det får man göra det någon annan stans.

  SvaraRadera
 2. Cissi Wallin är ju frontfigur för fanatiska idéer. Feminister är inte en millimeter bättre än andra hatiska fundamentalister.

  SvaraRadera
 3. 1) Vilken av kristendom och islam har mer av machokultur?
  2) Voilà!

  SvaraRadera
 4. En kvinnlig självmordsbombare sprängde sig till döds bara häromdagen. Är Cissi Wallin även rädd för kvinnor med makt, vapen och fanatiska idéer?

  SvaraRadera
 5. Intressanta kullerbyttor de kör med. Hittills har det ju hela tiden hett att muslimerna är maktlösa offer. Nu är de plötsligt representanter för gruppen "män med makt".

  //Rick

  SvaraRadera
 6. Och nu efterlyste franska polisen Hayat Boumeddiene som farlig och kopplad till attackerna. Vid första anblicken ser hon inte så maskulin ut. En ond kvinna? Är det möjligt?

  SvaraRadera
 7. Om nu de män som begått de senaste dygnens terroristbrott inte hade dödats, utan hade satts i fängelse - hade då inte deras typ av maskulinitet gett dem många brevskrivande beundrarinnor? Det har ju hänt förr.

  SvaraRadera
 8. Twitter och radikalfeministiska floskler. Kranspelle ligger efter med såväl retweets som favoritmarkeringar. Han bör nog jobba på sin maskulinitet och genus om han inte ska förbli okänd även på Twitter.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.