En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 27 februari 2015

Biologiska könsskillnader i beteende

Män har lättare att ta risker för att få pengar och berömmelse. Det kan vara en biologisk könsskillnad.


"Vi människor drar oss för att erkänna att vi är biologiska varelser. Vi vill gärna se oss som högre stående än djuren men vi har faktiskt fortfarande gener, slipade av evolutionen, som spelar roll för de kroppar vi fått och de fallenheter vi har. Ännu jobbigare blir vår biologi när det gäller kön, för att inte kalla det tabu. 
Den som tar upp ett biologiskt perspektiv i jämställdhetsdebatten kan förvänta sig stämpling som stenåldersmänniska, eller rätt och slätt som en som är emot jämställdhet. 
Den rådande synen i den offentliga jämställdhetsdebatten har blivit att kön är en social konstruktion. För mig som naturvetare är detta märkligt. Jag klarar inte att med hedern i behåll påstå att människan är unik i djurvärlden och att skillnader som kommer ur våra gener saknas mellan könen betraktade som grupper. Vi vet inte hur allt fungerar i detalj men tillräckligt för att kunna säga att det finns skillnader i vår inre kemi såsom hormoner, som påverkar våra beteenden. Det handlar alltså inte bara om kroppsbyggnad och yttre attribut".
 Och visst är det så. Vissa beteenden, som mäns hämmade gråt, kan lätt kallas för en "social konstruktion". Mäktiga män i Japan gråter gärna offentligt om de känner sig skyldiga till något. Svenska mäns ovilja att gråta offentligt när de känner skuld kan vara socialt betingat.

Men andra könsskilda beteenden, som vilken typ av person vi faller för i kärleksrelationer, vilka risker vi tar i livet, och faktiskt vår förmåga att lära oss matematik kontra vår förmåga att komma ihåg text, kan helt eller delvis ha evolutionära orsaker.

Det här är ingen stensäker vetenskap, men det är samtidigt svårt för mig att tro att vi skulle skilja oss så enormt mycket från de övriga djuren när det gäller förekomsten av biologiska könsskillnader i beteende.

Tidigare blogginlägg: Finns och påverkar biologiskt kön?

4 kommentarer:

  1. Vad gråtandet beträffar vill jag minnas att jag såg någonstans för inte så länge sedan att kvinnors tårkanaler och körtlar gör det mycket lättare för dem att gråta. Så även där finns det tydligen en biologisk skillnad.

    SvaraRadera
  2. Har också läst det. Tårarna har säkert både biologiska och sociala orsaker.

    SvaraRadera
  3. Biologiska skillnader är ett minerat område, som så många andra, nu när alla ska vara lika. Själv tycker jag alldeles särskilt "vive la différence". Men även skillnader i medicinskt hänseende borde inte hämmas, eftersom mediciner funkar så olika i olika åldrar, för män kontra kvinnor, ja för olika genuppsättningar ("raser"). Vill minnas någon doktor House-episod med det sistnämnda, där det slutade med att Foreman lurade en patient att ta en medicin som var specifik för hans hudfärg, genom att säga att den inte var det.

    Finns flera andra saker som är kul/mysterier för Homo sapiens. Varför så långt hår? Varför sa vattentåligt skinn?

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.