En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 9 december 2012

Recension: Café Rättvisan
Boken Café Rättvisans skamlöse men annars ganska harmlöse anti-hjälte Josef fördriver dagarna med att snatta och på annat sätt stilla sin aptit på mat utan att betala för det. Han är portad i områdets matbutiker.

Men så en dag får han syn på en annons för Café Rättvisan som serverar "gratis och rättvis soppa". Josef åker till cafét och blir gradvis allt mer insyltad i en inflytelserik feministisk aktionsgrupp som huserar på cafét. Han får dricka rödvin och sprit och äta sig mätt, men engagemanget visar sig ha ett fruktansvärt pris som inte klargörs från början.

Gruppen leds av den karismatiska men smått skräckinjagande Gun Äsping, flankerad av de två advokaterna Klingström och Klangström varav den ena har varit minister. Tre halvgalna professorskor brukar också dyka upp på mötena. Många karaktärer tycks vara hämtade ur verkligheten och det är inte svårt att förknippa dem med figurer i dagens samhällsdebatt.

På caféets toalett måste Josef lätta blåsan efter sitt ymniga alkoholintag. Ovanför toastolen sitter ett anslag:
1. Alla med snopp är fiender
2. Alla med snippa är vänner,
3. Att sitta ner och kissa är jämställt.
4. Här är vi alla jämställda.
Joseph Caux är en pseudonym som enligt förlaget och bloggen döljer en erfaren författare. Och det här är skicklig politisk satir. Skrattet är på väg upp genom min hals då och då, men fastnar där på grund av bokens många passningar till verklighetens könskamp i Sverige.

Jag ser vissa stilistiska likheter med George Orwells två mest kända böcker, 1984 och Djurfarmen. Precis som dessa böcker är Café Rättvisan ett vulgariserat tidsdokument över galna tendenser i ett samhälle som verkar normalt på ytan för dess invånare.

I bästa fall kommer den här boken att toppa sin försäljning om några år, när den pågående vågens könskamp mattas av i Sverige. Först då skulle den kunna läsas och accepteras i Kultursveriges finrum. Och först då skulle läsarna kunna skratta riktigt hjärtligt åt humorn i boken. Men läs den gärna redan nu!

Andra som har recenserat boken: Daddy, Pelle Billing, Rocki

Länk till Café Rättvisans blogg och till förlaget B4Press.

4 kommentarer:

 1. Ett mycket stort tack för uppmärksamheten och omdömet!

  SvaraRadera
 2. Väl bekomme! Hoppas fler läser den!

  SvaraRadera
 3. Har hunnit halvvägs, drygt, och jag instämmer, det här är skicklig satir. Jag tycker det är modigt att skriva sånt här även om det är under pseudonym, då det är så många paralleller till verkliga människor och kritiken är svidande. Själv fick jag redan vid läsning av presentationen av boken vibbar av "Dumskallarnas sammansvärjning", och de har definitivt fortsatt. Kommer att plöja resten inom kort.

  /Matte Matik

  SvaraRadera
 4. Mathias: jag håller med om att det är modigt. Med kännedom om branschen, språkbruk bland kända författare, etc, så är det kanske inte omöjligt för någon annan än mig att lista ut vem Joseph är.

  Kul att du läser boken och tack Joseph för tankeväckande underhållning!

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.