En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

tisdag 11 december 2012

Vad sänder "Pingvinberget" för signaler?


En uppropslista mot manlig dominans bland Nobelprisen beskriver i DN:
Vad innebär det när vår unga generation nästan uteslutande ser män på det så kallade ”Pingvinberget” i Konserthuset den 10 december varje år? Herrar som prisar andra herrar. Vad sänder det för signaler?
Ja, och vad sänder det för signaler att 3/4 av de hemlösa är män? Vad sänder det för signaler att de vanligaste våldsoffrena är unga män?

Enligt mig sänds signaler om att mansrollen är förknippad med vissa fördelar och vissa nackdelar. Precis som kvinnorollen. Det gäller att kunna se både fördelar och nackdelar för att få en helhetsbild av vad det innebär att vara man, kvinna, kille, tjej, gubbe eller tant.

Vad ska vi göra åt ovanstående då? Angående Nobelprisen tycker jag att vi ska satsa på att få fram framstående forskning oavsett kön på dem som bedriver forskningen. Vi ska minska hemlösheten och våldsbrotten oavsett kön på dem som drabbas.

Nyckelorden här är oavsett kön. Inte 50/50-procents könsfördelning. Därför att det senare kräver särbehandling, som är en skönmålande omskrivning för diskriminering.

Bloggat om DN-artikeln:
Susanna Varis: Nobelpriset som könspolitiskt instrument
Bashflak: Pingvinberget
ToklandetHur många tror att man kan kvotera genialitet?
Musik o signaler: Gör Nobelpriset mer kvinnligt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.