En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 2 december 2012

Recension: "Jämställdhetsbluffen" av Pelle Billing



Boken Jämställdhetsbluffen (Vulkan förlag) släpptes härom månaden av Pelle Billing, en flitig debattör inom jämställdhetsområdet som nyligen avslutade sitt bloggande.

Jämställdhetsbluffen på 208 lättlästa sidor, innehåller en överskådlig bild av Pelle Billings syn på jämställdhet och hur den skiljer sig från den vanliga synen att kvinnan är "strukturellt underordnad" mannen. Särskilt intressant är den historiska redogörelsen över hur olika kön utvecklade olika fördelar och nackdelar av stammens och det urbana samhällets konstruktion.

Männen hade större frihet medan kvinnorna hade större trygghet. Män fick vara samhällets ledare och bestämma över samhällsutformningen, men män var också en förbrukningsvara på farliga jobb och på slagfältet. Kvinnorna var bundna till hemmet men deras liv sågs som mer värda att beskydda än männens.

Med det menar han inte att könsrollerna måste bestå (s. 25):
"Att lära sig sin historia handlar inte om att cementera gamla könsroller, utan det handlar om att se varför könsrollerna behövdes förr, och varför vi har mer valfrihet i dag".
Pelle Billing går även in på aktuella jämställdhetsfrågor i sin debattbok, bland annat partnervåld, rättssäkerhet och föräldraroller. Han tar upp viktiga mansfrågor som hemlöshet, arbetsplatsolyckor och pojkars skolresultat. Kontentan är att båda könsrollerna är förknippade med olika fördelar och olika nackdelar.

En egen definition av jämställdhet ges (s. 84):
"Jämställdhet betyder helt enkelt att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter - varken mer eller mindre. Det säger ingenting om vilka arbeten vi ska välja, vilka kläder vi ska ha på oss, hur ofta vi får skratta eller om alla gifta par måste arbeta exakt lika många procent och dela exakt lika på föräldraledigheten".
Jämställdhetsbluffen är en utmärkt introduktion till mansfrågor och ett andningshål för alla som är intresserade av jämställdhet men inte riktigt känner sig bekväma med uttryck som patriarkat och könsmaktsordning.

Mer om boken finns att läsa på Pelle Billings egen sida, samt hos Aktivarum, Oneway Communication,  Fication, Daddy's.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.