En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

fredag 19 april 2013

Bloggen har blivit föremål för en forskningsartikel



Ser via Bittergubben att denna blogg och en rad andra bloggar förekommer som källor till en vetenskaplig konferensartikel av uppsaladoktoranden Malin Holm.

Artikeln heter

“Men Who Hate Women – Online: Mapping the Swedish Anti-Feminist Movement in New Media”

Länkar och utdrag hos Bittergubben.

Eftersom Malin Holm uppenbarligen följer denna blogg så vill jag ge lite konstruktiv kritik på artikeln:

* Rubriken verkar vara skriven i affekt och osynliggör dessutom de kvinnliga bloggare som beskrivs i artikeln. Rubriken representerar inte artikeln på ett bra sätt. En bättre rubrik vore: "Mapping Swedish Non-Feminist Blogs on Gender Issues".

* Det är felaktigt att beskriva våra bloggar som antifeministiska. Två uttalat antifeministiska bloggar som sticker ut från detta mönster är Rocki och Kvinnaochantifeminist - och värt att notera är att båda dessa bloggar drivs av kvinnor. Övriga bloggar är kritiska mot könsmaktsfeminismen men flertalet är inte antifeministiska. "Icke-feministiska genusbloggar" är en mer korrekt samlingsbeskrivning.

* Artikeln klumpar ihop "näthat" med våra bloggar. Artikeln skulle framstå som proffsigare om den antingen fokuserade på hot i den legala meningen, eller på icke-feministiska genusbloggar. Nu ligger tyngdpunkten i artikeln på bloggarna och då är det lämpligt att stryka sådant som inte har med de listade bloggarna att göra, som exempelvis "hatkampanjer" - en svåravgränsad term som hör hemma i kvällspressen snarare än i beskrivande forskning.

* Artikeln lyckas trots allt bättre än tidigare försök (Researchgruppen, REFORM-rapporten, t. ex.) med att kartlägga oss på ett någorlunda sakligt sätt.

Övriga bloggar (utöver Bittergubben) som kommenterar: Rocki (1, 2), Toklandet, Genusdebatten, Aktivarum, Enstillaundran, Kimhza Bremers Bodega, Susanna's Crowbar

10 kommentarer:

  1. Snygg och korrekt analys, som alltid.

    SvaraRadera
  2. Hon glömde att nämna Breivik men annars är det väl mest det gamla vanliga guilt by association. Dv.s de som inte håller med extremfeminsterna är hatare.
    Det enda som kanske är förvånande är att hon har upptäckt att vi inte är de white trash människor som antifeminister/jämställdister brukar utmålas som.
    Fast som många andra är jag förvånad när hon kallar sig forskare
    men ändå inte bemödar sig att på något sätt kontakta de personer som hängs ut som antifeminster och hatare.
    Men det är klart, hon är ju en "forskare" med feministisk bakgrund och de anser ju att fakta är en del av det manliga förtrycket. Det räcker ju så bra att känna något om man är genusforskare:-).
    Pelle2

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var förvånande att hon slog fast att många av oss är välutbildade. Vet iofs inte om vi brukar utmålas som "white trash" (flashback-uttryck som jag ogillar) men Breivik brukar vi ju påsmetas med.

      Sen är hon ingen forskare utan "bara" doktorand, och konferensrapporter väger ganska lätt i den världen. Tvivlar på att hon kan ta med den i sin eventuella doktorsavhandling.

      Men det är ändå olyckligt att hennes feministiska sympatier lyser igenom.

      Radera
    2. Nej,de skriver väl inte white trash,som egentligen är ett amerikanskt uttryck och som tydligen används på flashback, men de brukar säga att vi som är emot extremfeminismen är outbildade förlorare och det är väl ungefär det som white trash betyder. Ok,hon är ingen forskare ännu men hon verkar ju aspirera på att bli något inom den akademiska världen. Då är det ju ganska beklämmande att hon inte ens begriper att man måste ha belägg för sina teorier och inte bara skumma bloggrubriker på internet.
      Pelle2

      Radera
    3. Ligger mycket i det!

      Radera
  3. Det här visar att genus"vetenskap" inte har det minsta med vetenskap att gör. Handlar bara om feministisk ideologi och propaganda från början till slut.

    /Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon är verksam inom statsvetenskapen och jag trodde att de på den institutionen var hårdare än genusvetarna med objektiviteten. Kanske håller postmodernismen på att ta över inom flera samhällsvetenskaper?

      Radera
  4. Väl skrivet som alltid! Jag gjorde samma notering angående statsvetenskapen, den har ju hittills inte varit en så insyltad av postmodernistiska resonemang. Jag tror faktiskt hon är lite blandat impad/förskräckt av att flera skribenter inom ämnet inte är helt obildade, om du har lust kan du säkert henne kontakta för en mer utförlig diskussion.
    Erik S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nej, jag tänker inte kontakta henne. Jag gör bättre nytta på bloggen tror jag.

      Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.