En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

lördag 5 oktober 2013

KD-toppar säger nej till automatisk gemensam vårdnad



För bloggens trogna läsare är det ingen nyhet att den svenska lagstiftningen fortfarande diskriminerar män på grund av kön. Många exempel på diskrimineringen finns i Föräldrabalken.

En som har engagerat sig för att uppnå en förändring av Föräldrabalken är Hanns Boris. Han är aktiv i Kristdemokraterna och har för andra året i rad motionerat till partiets riksting om jämställt föräldraskap. Han menar att föräldrar automatiskt bör få gemensam vårdnad om barn från början, i faderns fall när faderskapet fastställs.

– Samhället måste visa i handling att båda föräldrarna är lika viktiga. Med dagens system utgår man inte från barnet eftersom pappan i praktiken hålls utanför om att bli vårdnadshavare. Är föräldrarna inte gifta är det kvinnan som godkänner om mannen också får bli vårdnadshavare, säger Hanns Boris till SvD.

SvD skriver:
"Partiets gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson, menar att det finns en risk att mamman inte medverkar till att faderskapet fastställs om pappan samtidigt automatiskt blir vårdnadshavare".
– Normalt är det inga problem och vi vill egentligen att både faderskapet och den gemensamma vårdnaden ska fastställas redan under graviditeten och inte efter. Men det svåra är ju när de båda inte kan se bortom sin konflikt, säger Emma Henriksson till tidningen.

– Då säger man tyvärr att barnet är mammans ägodel och att pappan bara får vara med på hennes villkor, svarar Hanns Boris.

Nu vet jag inte hur omröstningen gick, men jag antar att rikstinget även detta år gick på partistyrelsens linje.

Oavsett vilket så håller jag med Hanns Boris. Automatisk gemensam vårdnad bör införas för alla ogifta föräldrar.

Om inte mamman då medverkar till att faderskapet fastställs så kan staten tvinga henne att medverka, för "barnets bästa". Alternativt får hon inget underhåll från pappan och kommer även så småningom att ställas till svars av sitt barn för att ha manövrerat bort pappan från barnets uppväxt.

Laglig diskriminering av kvinnor avskaffades slutligen 1983 i Sverige. Att män fortfarande diskrimineras av lagen är inget annat än grovt hyckleri. Att avskaffa all diskriminering i lagen på grund av kön borde stå högt upp på jämställdhetsagendan.

7 kommentarer:

  1. Detta är ännu ett exempel på hur män ska ha skyldigheter vad gäller barn, men inte några rättigheter.

    Så klart ska det finnas ett tydligt barnfokus och utifrån detta ska barnen ha rätt till båda sina föräldrar.

    För att kunna utöva ett fullgott föräldraskap bör man också ha inflytande, vilket i detta fall handlar om att vara vårdnadshavare.

    Det verkar inte finnas något riksdagsparti som vågar ta bladet från munnen och kalla saker vid dess rätta namn. Det bådar inte gott inför valet om ett knappt år - inte heller inför valet om arton år då de som föds in i faderlösa familjer får rösträtt.

    SvaraRadera
  2. En helt förkastlig och diskriminerande möjlighet som erbjuds kvinnan. Att neka sitt barn två vårdnadshavare och det skydd det innebär med hjälp av denna lag kunna låta bli att skriva på då man ej är gifta. Att sedan gifta pars barn får detta per automatik visar ju på vilket dubbelfel man gör. Nej inför Hanns förslag omgående och DNA testa alla barn så man vet vilka som skall dela på ansvaret tills myndig ålder uppnåtts.

    Med vänlig hälsning
    Leroy

    SvaraRadera
  3. KD-topparna är för fega och anledningen till att partiet håller på att åka ur riksdagen. Fram med såna som Hanns Boris, skit i Alliansen och fram med de lovande KDU-politikerna, då kommer det att hända något med det partiet.

    SvaraRadera
  4. Som en tydlig signal borde man ha automatisk gemensam vårdnad. Men för de situationer då delat föräldraskap blir/är ett problem, ja där krävs alltjämt andra lösningar. Gemensam vårdnad löser bara vårdnadstvisten som oftast inte är den stora knuten, den svåra nöten att knäcka när föräldrarna är i konflikt är boendet och umgänget. Och där behöver samhället rycka in med bättre kunskap och tidigare insatser för att minska lidandet för de inblandade.

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.