En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 25 februari 2013

Melodifestivalen: Fyra av fem senaste vinnarna är kvinnor
De senaste fem årens vinnare i den svenska melodifestivalen är fyra kvinnor och en man. Vinnarna heter Loreen Talhaoui, Erik Saade, Anna Bergendahl, Malena Ernman och Charlotte Perelli.

Ingenstans läser jag om några upprörda genusdebattörer som kräver att det är "dags för en man att vinna". Och väl är väl det, det är ju musiken som ska avgöra.

Istället skriver de upprörda genusdebattörerna att det är dåligt att så många män har kvalificerat sig för finalen i år. Gubb-gubb-gubb-gubb-gubb, låter det från debattörerna.

Desto mer befriande att läsa artisternas egna kommentarer.

Louise Hoffsten:
– Jag märker ingen skillnad, det är vad det är. Jag tycker inte att det är en stor grej. Jag är ingen manshatare, jag gillar ju snubbar. Det är det här svenska folket vill ha.

Ralf Gyllenhammar:
- De har inte haft tillräckligt bra låtar, så enkelt är det. Det här är inte genusbetingat, tro mig. Men det roliga är att hade det varit nio tjejer i finalen och en kille så hade ingen sagt någonting.
Bloggat: No size fits all, Susanna Varis, Musik o signaler, Truthordare,

Uppdatering, två veckor senare
Aftonbladet skriver inför finalen:
"Det krävs kvotering för att kvinnorna ska få plats".

4 kommentarer:

 1. Idag på morgon-tv satt Mats Nyström med kvinnlig kollega (vet ej namnet) och försökte få det till en könsfråga gång på gång på gång. Inte ens när han Gyllensnorre eller vad han heter sa att det är inte det och att det garanterat inte hade sagts ett pip om det varit tvärtom med stor övervikt av kvinnor så slutade de tjata om detta. Samma tugg av Nyström vid en kort telefonintervju med Björkman... Vet inte om han är korkad eller bara spelar korkad! Inte ett enda ord av vad gästerna sa tog de till sig utan fortsatte mala och mala...

  Intressant med att fyra av de fem senaste var kvinnor, gissar att han Nunstedt inte ojade sig om att östrogenet bubblade i kapp med skumpan vid dessa kvinnliga vinster...

  Men man tycker ju att de som har som jobb att skriva om musik åtminstone var så insatta att de begriper att det är en sorts musiktävling och inte en könstävling, min 10-åriga dotter förstår detta...

  SvaraRadera
 2. Toklandet: Tur att jag missade programmet! Håller med dig och din dotter om att det är en musiktävling och inte en könstävling.

  Hade sju kvinnor och en man gått vidare så hade det låtit annorlunda i skällan: "vilka duktiga kvinnor vi har här i landet".

  Kvinnor får offerstämplas och berömmas, medan män får förtryckarstämplas och fördömas, enligt den rådande hegemonin.

  SvaraRadera
 3. Du gör ett uppskattat arbete med den här bloggen genom att skriva insiktsfullt och sakligt om viktiga frågor.
  Erik S

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.