En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

onsdag 13 mars 2013

Motiverade Breivik sina terrordåd med antifeminism?

 

Jag minns den norske massmördaren och terroristen Breiviks attentat 2011 väldigt väl eftersom det berörde mig starkt. Hur han sprängde en bomb utanför regeringsbyggnaden och sköt ihjäl barn och ungdomar aktiva i Arbeiderpartiets ungdomsförbund som hade möte på Utöya.

Samma år läste jag Breiviks manifest, för att förstå och bearbeta chocken. Jag ska erkänna att jag bara skummade några av de särskilt tröttsamma kapitlen. Han har ingen större talang för att skriva eller redigera böcker och manifestet är på 1500 sidor. Men större delen av manifestet har jag läst.

Jag upptäckte att jag själv fanns bland hans värsta hatobjekt: "förrädare kategori A och B". Han önskade  även livet ur mig.

Breiviks värsta hatobjekt är alltså inte muslimer, utan icke-muslimer som är positiva till muslimsk invandring och som är partipolitiskt aktiva eller befinner sig i vissa andra samhällspositioner. Han kallar oss "kulturmarxister", vilket han säger är en synonym för "multikulturalister". Vi "förrädare" kategori A eller B ska dö en våldsam död om vi inte omvänder oss till den "rätta" läran, om Breivik får som han vill.

Jag mindes inte att jag hade läst så mycket om feminism i manifestet, annat än i förbigående. Men minnet kan ju svika. Då och då påstås det dock numera att Breiviks främsta mål var feminister. Vad underligt att han i så fall valde gruppen norska socialdemokrater och inte gruppen feminister som offer att skjuta ihjäl 2011, tänkte jag. Så jag letade upp det där manifestet på nytt.

Svenska Dagbladet påstod exempelvis nyligen att Breivik inledde sitt manifest med ett "angrepp på feminismen". Författaren Maria Sveland beklagade sig för tidningen att detta inte diskuteras mer.

Men påståendet stämmer inte. Manifestet inleds istället med ett angrepp på "kulturmarxismen" och "politiskt korrekthet".

Att, som författaren och forskaren Mattias Gardell, hitta citat om feminism i Breiviks 1500 sidor långa manifest, är enkelt. Men att som Mattias Gardell skriva att hela Breiviks politiska världsbild "genomsyras av antifeminism" är att slira på sanningen.

Angående vem som är Breiviks måltavlor bör inget tvivel råda:
"Missta er inte. Dessa muslimer måste ses som vilda djur. Skyll inte på de vilda djuren utan istället på de multikulturalistiska förrädarna kategori A och B som lät dessa djur komma in i våra länder och fortsätter att underlätta [för] dem".
Några få avsnitt i det långa manifestet handlar om feminismen. Flera av dem är kopior av texter skrivna av Breiviks idol med pseudonymen "Fjordman"; så står det uttryckligen.

Lägg därtill Breiviks egen sammanfattning av kompendiet där ingenting alls står om feminism:
"Det täcker de följande fem huvudämnena:

1. Uppkomsten av kulturmarxism/multikulturalism i Västeuropa
2. Varför den islamiska koloniseringen och islamiseringen av Västeuropa började
3. Det nuvarande tillståndet hos Västeuropeiska Motståndsrörelser (anti-marxistiska/anti-jihad-rörelser)
4. Lösningar för Västeuropa och hur vi, motståndet, ska framåtskrida under de kommande årtiondena
5. + Täcker alla, högst relevanta ämnen inklusive lösningar och strategier för alla 8 olika politiska fronter".
Sant är dock att manifestet tar upp feminism. Breivik menar att vi "multikulturalister" även är feminister. Att feminismen är "direkt länkad" till multikulturalismen. Men det stämmer alltså inte in på mig och inte på stora delar av den rörelse som kallar sig ekvalister eller jämställdister - många av oss är samtidigt liberaler eller har socioekonomiska åsikter på vänsterkanten och accepterar eller rentav välkomnar invandring av muslimer.

Feminismen får sig alltså en släng av sleven, åtminstone delvis i rent missförstånd i Breiviks manifest. Och i förbigående.

Det kan jag säga nu med säkerhet efter att nyligen ha ägnat en halvtimme åt att räkna ord i den vedervärdiga skriften. Beräkningarna är ungefärliga och om någon läsare har mer fritid än jag till att räkna ord så är jag öppen för marginella justeringar. Här är några förekomster av ord i Breiviks manifest:

Islam/islamsk - förekommer ca 2600 gånger
Muslim/muslimsk - ca 2300 gånger
Ord med -marx- i - ca 1100 gånger
Multikulturell/multikulturalist - ca 1100 gånger
Feminism/feminist/feministisk - förekommer 198 gånger.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Är Breivik antifeminist? Ja, absolut. Men motiverade han sina terrordåd med antifeminism? Svaret på frågan i rubriken är nej.

Läs fortsättningen på detta inlägg: Breivik är även motståndare till den globala kapitalismen

Mer läsning: Genusnytt: Var statsfeminismen verkligen Breiviks främsta mål?

10 kommentarer:

 1. Jag trodde bara det var vänstern som läste Breiviks manifest. De som beskylls att vara hans sympatisörer gör det åtminstone inte. Utom i studiesyfte, som du då.

  /Bashflak

  SvaraRadera
 2. Jag har socioekonomiska vänsteråsikter, det kanske förklarar saken. Men jag känner mig inte hemma inom vänstern. Ju mer könsmaktsordnings-prat jag hör från övriga vänstern, desto mindre vänster blir jag.

  SvaraRadera
 3. Men jag har svårt för att se könsmaktsfeminismen inlemma Breivik i sin offerkofteberättelse efter att ha läst manifestet. Deras berättelse stämmer inte riktigt med manifestet.

  SvaraRadera
 4. Väldigt intressant och värdefullt perspektiv!

  SvaraRadera
 5. Grundligt jobbat, det här borde du väl publicera i större sammanhang för en bredare publik! En reservation dock för att sådana här empiriska studier vanligen dock inte biter på postmoderna socialkonstruktivister.
  Erik S

  SvaraRadera
 6. Intressant! Jag har inte läst det alls för som sagt så verkar ju andra som påstår en massa om det vara sjukligt intresserade av det själva, nästan besatta på något sätt. Obehagligt... De verkar glömma att det var ett verk av en sjuk människa som tydligen klippte och klistrade en hel del.

  Bland annat här så påstår ju Sveland att det är så att han började med feminismen

  http://www.svd.se/kultur/feministiskt-bakslag-i-fokus_7968946.svd

  http://www.svd.se/kultur/allt-ljus-pa-hatet_7975452.svd

  SvaraRadera
 7. Kimhza, Erik och Toklandet: Kul att ni gillade texten! Breivik har ju blivit en knölpåk för vissa feminister som de har och dunkar i huvudet på meningsmotståndare. Jag menar att de har anammat Breiviks tankegods.

  Jag är kritisk mot de strömningar av feminismen som ser männen som förtryckare och kvinnor som förtryckta. Dessa strömningar har uppenbara likheter med fascism. Men jag har inget emot sekulär islam eller sekulära muslimer.

  Det måste vara förvirrande för våra meningsmotståndare att de har svårt att hitta muslimhat på våra bloggar. Det stämmer inte överens med Breiviks tankegods som de har gjort till sitt eget.

  SvaraRadera
 8. Toklandet: Jag skrev om den faktoiden i inlägget. Men den stämmer inte med manifestet: Breivik börjar med att angripa "multikulturalismen" och "politisk korrekthet", inget annat.

  SvaraRadera
 9. Det här är så förbannat oförskämt. Breivik mördade mestadels en massa ungdomar. De var unga socialdemokrater och inte feminister i första hand, även om en del säkert kallade sig för det också. Nu har feminismen lagt beslag på breivikhotet för egen vinnings skull. Fy fan!

  SvaraRadera
 10. Jo, precis. De mördades för att han såg dem som multikulturalister, inget annat. Breivik skrev förresten en del negativt om kapitalismen också. I förbigående, precis som om feminismen. I ett framtida blogginlägg kanske jag skriver om Antikapitalisten Breivik. Ska feministerna använda Breivik som knölpåk så kan lika gärna pro-kapitalisterna göra det.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.