En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 3 juni 2013

Elisabet Höglund drar kvinnokortet



Elisabet Höglund har tidigare varit journalist på SVT men är numera kolumnist på Aftonbladet. Jag håller med hennes åsikter i ungefär var tredje kolumn, men tycker ändå att hon är en frisk fläkt, en person som vågar sticka ut hakan i kontroversiella frågor, och som utmanar den svenska åsiktskonformismen.

I sin senaste kolumn skriver hon om hotfulla e-mail som hon har fått och det är väl bra att hon belyser den situation som många kontroversiella journalister hamnar i. Sådant är aldrig acceptabelt.

Däremot tycker jag att det är obefogat att göra könsmaktsfråga i form av "mäns förtryck mot kvinnor" av fenomenet hot mot journalister. Inte minst eftersom en stor undersökning nyligen har visat att det är något större andel av manliga journalister än kvinnliga journalister som hotas i Sverige.

Just det gör tyvärr Elisabet Höglund. Hon drar kvinnokortet. Hon skriver ändå själv att hon inte vet den riktiga identiteten på den person som hotar henne. Hur kan hon då vara säker på personens kön, att den som hotar henne är en man? Den som är anonym kan ganska enkelt välja valfritt mans- eller kvinnonamn, vilket som nu passar situationen och syftet bäst.

Utdrag ur kolumnen:

"Jag vet inte om du heter J­esper Engström, men du kallar dig så i din e-postadress. Därför väljer jag att tilltala dig med detta namn i mitt öppna brev till dig".
"Upp­lever du någon slags pervers njutning av att uppmana kvinnor att dö? Är du rädd för oss? Är du rädd för starka kvinnor som kan formulera sig bättre än du? Tror du att du med hjälp av hot och hat kan ta makten över oss? Eller är det bara ett kort ögonblick av manlighetseufori du vill uppleva? Är dödshot mot kvinnor den drog du behöver för att dämpa dina e­gna känslor av otillräcklighet?"
Att använda "manlighetseufori" i en negativ bemärkelse är dessutom sexistiskt mot gruppen män. Det är ungefär som om jag skulle antyda att det finns en "kvinnlighetseufori" i att prostituera sig eller i att begå spädbarnsmord.

7 kommentarer:

  1. Håller naturligtvis helt med, men...

    ...tycker att jämförelsen (speglingen) med prostitution i synnerhet men även med spädbarnsmord haltar betänkligt.

    Jag tror att vi kanske saknar kunskap om/ord på det som kan ses som 'onda' handlingar av kvinnor. Den enda jag faktiskt kan komma på nu är PA men det är ju så laddat. Kanske finns det 'könsskillnad' i att de män som beter sig illa är lättare att ta på/gör det mer öppet medan den kvinnliga motsvarigheten är mer 'subtil'?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, PA kanske hade varit bättre. Jaja, jag låter det stå som det är ändå.

      Radera
  2. Det tillhör det feministiska narrativet i Sverige att när en kvinna drabbas av en oförrätt eller kränkning beror det alltid på att hon är en kvinna. Män drabbas aldrig pga av de är män, men kvinnor alltid för att dom är kvinnor.

    Kommer ihåg aftonbladets artikelserie om mördade kvinnor för ett par år sen. Underrubriken löd hursomhelst någonting i stil med: "I år mördades xx antal kvinnor i Sverige, enda anledningen till att de mördades är att de var just kvinnor". Nu är det ca 3 ggr fler män än kvinnor som mördas i Sverige varje år, mördas dom enbart för att dom var män? Det är helt enkelt en klassisk ingridiens i det feministiska narrativet, lika klassisk som den som att kvinnor alltid drabbas värst, oavsett om det gäller krig där ibland upp till 80% av dödsoffren är män så är det alltid kvinnor som drabbas värst.

    Tröttsamt, jag vet. Men jag har vant mig nu och orkar inte bli upprörd längre.

    SvaraRadera
  3. Här skriver bloggen Aktivarum väldigt bra om en artikelserie från Aftonbladet som döptes till "Dödsorsak Kvinna". Här ser man det feministiska narrativet i sitt ess.

    http://aktivarum.wordpress.com/2011/01/24/har-ljuger-aftonbladets-reporter-om-morden-i-ciudad-juarez/

    Artikelserien bygger helt enkelt på det feministiska narrativets 2 grundpremisser:

    1. Kvinnor som mördas blir det enbart för att de är kvinnor,

    2. Kvinnor drabbas värst

    Att ca 10 ggr fler män mördades i samma stad under samma tidsperiod nämns aldrig i artikeln...

    SvaraRadera
  4. Jonte; Aftonbladets kampanj pågår naturligtvis fortfarande, men den har bytt namn.

    http://dodadekvinnor.aftonbladet.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan ha fel men tror det är två olika serier. Den ena (Dödade kvinnor) handlar om kvinnor som dödats av sina partners/ex och den andra handlar om våld mot kvinnor i andra länder (kulturer). Och där är nog 'förlegade' normer ofta en faktor men att man mycket riktigt (Jonte) inte ska blanda äpplen och päron. Precis som man inte ska göra det här som när man talar 27 000 misshandlade kvinnor i samma andetag som man talar om partnervåld.

      Radera
  5. Ok, men där har dom iaf bytt fokus och behandlar bara mord i nära relationer, kan mycket väl tänka mig att kvinnor leder mordofferstatistiken där. Då passar det feministiska narrativet bättre in. Men när det gällde mordvågen i staden Juarez eller mord rent allmänt så blir det bara bisarrt att använda sig av det feministiska "kvinnor drabbas värst" narrativet. Och jävligt tröttsamt...

    SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.