En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 14 september 2014

Ingen Gudrun i riksdagenBloggen öppnad igen. Och det har ju varit riksdagsval. Det gick ungefär som jag väntade mig. Jag tog alltså ut mina blandade känslor i förskott. I skrivande stund kan det visserligen bli marginella förändringar i siffrorna, men endast marginella.

Alliansen förlorade regeringsmakten. Inte så förvånande - Alliansen har verkat väldigt trött på sistone. Åtta års högerstyre i Sverige är även ganska länge sedan det inträffade senast.

De rödgröna gick framåt med någon tiondels procentenhet och har antagligen möjlighet att bilda en svag minoritetsregering.

Sverigedemokraterna mer än fördubblade och nästan tredubblade sitt förra valresultat. En del av väljarkåren är kritisk mot att Sverige har västvärldens förmodligen liberalaste flyktingpolitik och kritisk mot hur integrationen fungerar. För egen maskin skulle SD säkert ha kunnat raka hem en 8-9%.

Men partiet har även haft duktiga ofrivilliga valarbetare: autonoma våldsverkare, fredliga motdemonstranter med eller utan vuvuzelor, och framför allt journalister, som har varit ivriga med att fördöma partiet med stundtals minst sagt tveksamma metoder.

De har därmed gett partiet en massa reklam och ett ökat intresse. Värst av allt var helt klart Ekots avslöjande av partiledarens privata kontokortsutdrag. Bara den nyheten tror jag gav SD den sista procentenheten - till och med politiker i andra partier blev förbannade av den. Att Åsa Romson (MP) och andra vänsterpolitiker entusiastiskt har svartmålat vita män under det senaste året har säkert gjort sitt till för SD:s framgång.

F! kom inte in i riksdagen. Kanske fler människor än inför EU-valet har bemödat sig med att läsa det skogstokiga partiprogrammet (sammanfattning), med bland annat omskolning av män bland framtidsplanerna. Under de närmaste åren får visserligen partiet partistöd, men om fyra år är den karismatiska ledaren Gudrun Schyman 70 år gammal och vill kanske göra annat på ålderns höst än att vara heltidspolitiker. De andra partierna är även ivriga att vara lika goda feminister som F!, vilket kan ta udden av partiet. EU-parlamentarikern Soraya Post kanske kan bidra till partiets fortsatta kräftgång med några skandaler - hon har ju inte inlett sin nya karriär på något särskilt lysande sätt direkt.

Mansfrågorna diskuterades inte alls i valrörelsen. Istället låg ett ganska stort fokus på feminism bland partier i båda blocken. Vi har alltså mycket kvar att jobba med.

Andra röster om valet:
Toklandet - Jag vet vad ni röstar på! Loserattack mot budbäraren (fler inlägg på den bloggen)
Jämställdhetsfeministern - Rösta på Feministiskt initiativ - för kärlekens skull
Jussi H Lundell - Jag hyllar demokratin, inte värdegrundsdemokratin
PappaRättsGruppen - Ingen pappa, ingen röst
Rocki - människan, myten, miljöpartisten
Motpol - Bästa möjliga valresultat, Pungsparksvalet
Löjesguiden - Tack (om SD:s ofrivilliga valarbetare)
Sakine Madon - Media knuffade väljarna i SD:s famn.
Cattas bubbla - Hur kan ni vara så chockade?
Susanna Varis - En aspekt på SD:s valframgång

Dagens Industri skriver att partistödet till F! kommer att uppgå till endast 33.333 kronor per år.

20 kommentarer:

 1. Välkommen tillbaka, eller är det bara ett valresultatsinlägg?

  Ja insikterna verkar inte landa nu heller utan man fortsätter köra "våga vägra ta debatten". Men det sista som överger en är hoppet sägs det. Jag hoppas fler är redo att överge sina naiva analyser och välja ny taktik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi får väl se hur mkt det blir. Ja, att fundera ut en ny taktik är nog en bra idé!

   Radera
 2. Fast....gick verkligen de "Rödgröna" framåt? Ja OK, 0,1-0,2%, men det är knappast en framgång, snarare står och stampar.

  SvaraRadera
 3. Välkommen tillbaks!

  SvaraRadera
 4. Säger också välkommen tillbaka.
  Det bästa med valresultatet enligt mig var just att extremisterna och rasisterna i Fi inte kom in i riksdagen. Det skänker mig lite hopp om svenskarnas intelligens när dom inte går på idiotierna från tokfeministen Gudrun och hennes anhang.
  /Pelle2

  SvaraRadera
 5. Melmac: Du har rätt. Siffrorna är ju ännu inte helt kontrollräknade, och jag skrev texten igår när de var ännu mer osäkra. Jag lägger till "med några tiondels procentenheter" i texten.

  En annan Erik: Tack!

  SvaraRadera
 6. Pelle2: Tack och håller med!

  SvaraRadera
 7. Fint att du är tillbaka! Du behövs!

  SvaraRadera
 8. Välkommen tillbaka. Tror Romsons Almedalstal blev kostsamt för mp och därmed för en vänsterregering. Svårt för s att inte ta med mp men sen hoppas jag på en stabil mittenregering med fp. V sänker inte en s-regering om de får några köttben. Då får de riksdagsmajoritet utan sd-inflytande. Tar några veckor med bråk och snack innan fp och/eller c hellre är med än utanför.

  SvaraRadera
 9. Tack, Jussi och AV! Ja, man får ju hoppas att Romsons tal fick den effekten. Stor skillnad för MP i EU-valet jämfört med nu, men det kan också ha andra orsaker. Det lät på Löfvén som att han föredrog en blocköverskridande regering. Vi får se hur det går med det.

  SvaraRadera
 10. Jättekul att du är tillbaka!

  SvaraRadera
 11. Glöm inte att Svenska kyrkan också engagerade sig för SD!
  Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jamtlandsnytt/klockringning-under-sd-tal
   Leif

   Radera
  2. Ja, det missade jag. Jag trodde bara att klockorna ringde under SvP-demonstrationerna. Håller med dig men tror trots allt att klockringningen var mindre betydelsefull än de andra tre aktörerna jag räknade upp. Många ofrivilliga valarbetare hade partiet.

   Radera
  3. Så är det säkert. Men hur kan man komma på idén att ringa i kyrkans klockor i en timmes tid när en ledamot av riksdagen valtalar?
   Leif

   Radera
 12. SvP ökade från 681 röster år 2010, till 4189 i år. Det hade väl inte varit möjligt utan hjälp från de svenska journalisterna och svenska kyrkans ringande i klockor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror som du. Plus alla godhetsdemonstranter som gav partiet uppmärksamhet.

   Radera
 13. Kul att du skriver igen!

  Det var väl en herrans nåd att det inte blev en FIMP-regering med stöd av S.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.