En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

söndag 11 augusti 2013

Är våldet manlighetens pris?Sommarens (årets?) mest sexistiska ledarartikel i svensk dagspress kan ha skrivits av Ingrid Thunegard på Helagotland.se. Artikeln har samma rubrik som detta inlägg. Ur artikeln:

"Språket döljer en uppenbar verklighet kring unga mäns våld, i stället för att tala om vad mäns våld i realiteten handlar om, allt för att behålla existerande könsmaktordning". 
"Män måste sätta ner foten mot våldsutvecklingen". 
"Pojkar övas i våld från barndomen".  
"Män har större ansvar" 
"Vuxna måste fråga sig hur de själva uppmuntrar våldet om det skall få ett slut, men framförallt fråga sig vad manlighet kostar".
Definitionen av sexism från engelska Wikipedia:
"Sexism is prejudice or discrimination based on a person's sex".
Ledarartikeln kom till efter att skribenten hade besökt ett frukostseminarium under Almedalsveckan på temat "Vad kostar manlighet?" som tidigare har kommenterats här på bloggen.

Ett talande exempel på hur skattefinansierat, akademiskt mansförakt kan fortplanta sig i massmedialt mansförakt.

Tyvärr bor jag inte på Gotland och kan därför inte säga upp någon tidningsprenumeration som reaktion på den sexistiska ledarartikeln.

7 kommentarer:

 1. Snyggt, bra och viktigt inlägg! Du är en klippa, Ekvalist:-)

  SvaraRadera
 2. Tack detsamma, Kimhza!

  SvaraRadera
 3. Man kan iaf konstatera att ordbajseri är yttrandefrihetens pris. Vad kostar improduktiva tyckare samhället?

  SvaraRadera
 4. Antagligen en hel del!

  SvaraRadera
 5. ja så är det att bo i feminismens saudiarabien där män förtrycks av lagar och i media och i samhället i övrigt

  SvaraRadera
 6. Thunegard skriver att "Ingen attitydförändring sker kring våldsdåden som utövas av unga män, vare sig i kamratskapet/gänget, där våld anses ok, eller kring gängvåldtäkter gentemot kvinnor"

  jag kan säga att i inget av de gäng där jag har varit med har det varit acceptabelt med våld och definitivt inte våldtäkter i någon
  form.Är säker på att mitt umgänge inte är speciellt moraliskt högtstående eller ovanligt.
  Man kanske ska undra vilka människor Thunegard umgås med ? Eller är det som vanligt ett svepande påstående om män som man bara skall svälja enligt traditionell feministisk retorik ?


  Thunegard skriver:
  Hur många män står upp och uttalar att de är emot idrottsvåld och våld mot kvinnor ?

  Hur många kvinnor står upp mot kvinnors våld mot män och kvinnors våld mot kvinnor? Det kanske inte är lika vanligt men varför skall bara män ta ett kollektivt ansvar för kriminellas våld och inte kvinnorna ?Dessutom är det väl så att dom flesta av oss inte känner något behov av att skrika om saker som redan är förbjudna i lagstiftningen ?
  Thunegard skriver:
  Pojkar fostras inte i första hand till ”en bra person”. Pojkar övas i våld från barndomen.

  Ännu en gång undrar jag i vilka kretsar hon umgås ? Består hennes
  umgängeskrets av yrkeskriminella ? Jag blev i alla fall uppfostrad till att bli en bra människa i första hand och blev verkligen inte lärd att använda våld. Tror inte heller att det är det ovanliga sättet att uppfostra barn

  Thunegard skriver:
  Gruppvåldtäkt skapar ett slags gemensamt homosamlag och män täcker upp för varandra i ett kamratskap. Kvinnor blir offer, medan bögar, som kommer ut, i sin tur numera hyllas.

  Nu börjar jag bli riktigt orolig för hennes erfarenheter.
  Skulle gruppvåldtäkt vara något som killgäng i gemen håller på med ? Tror inte att vi kommer hitta någon statistik som stödjer det och jag har definitivt inga egna erfarenheter kring detta i något av de gäng som jag känner till.

  Spännande också att hon blandar in det faktum att bögar som kommer ut hyllas i samma stycke som hon pratar om gruppvåldtäkt. Dessutom verkar hon tycka att det är fel att bögar hyllas. Åtminstone i jämförelse med hur synd det är om kvinnorna. Antar att hennes nedklassning av bögar inte omfattar flator eftersom det naturligtvis är synd om dom med.

  Thunegard skriver:
  Det finns en skepsis mot genusarbete. Det måste till mer kunskap för att våldet som växer fram skall bli uppenbart.

  Män har större ansvar, men också kvinnor upprätthåller traditionell maskulinitet i förskola som skola och hem. Vuxna måste fråga sig hur de själva uppmuntrar våldet om det skall få ett slut, men framförallt fråga sig vad manlighet kostar.

  Klart det finns en skepsis mot genusarbete som bottnar i en icke vetenskap vars till synes största mål är att utmåla Svenska,vita,medelålders,hetersexuella män som roten till allt ont.

  Varför har män mera ansvar ? Är inte de vuxna kvinnorna kapabla att ta sin del av vuxensvaret ? Skall de i så fall betraktas som vuxna och skall de verkligen skaffa barn ?

  Min slutsats:
  Vi skall nog vara mera oroliga för vad genusvansinnet kostar landet än vad manligheten kostar.

  Pelle2

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.