En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 12 augusti 2013

Elisabet Höglund om ojämställda vårdnadsärenden




Elisabet Höglund har skrivit en viktig kolumn i Aftonbladet.

Viktig eftersom den lyfter fram ett ämne som visserligen redan är välkänt i vissa kretsar men som behöver diskuteras bland en bredare publik.

Nämligen att många vårdnadsärenden inte är jämställda. Vi har till att börja med en Föräldrabalk som diskriminerar pappor på grund av kön.

Det sistnämnda skriver Elisabet Höglund inte om. Men hon skriver om en annan viktig sak: att en lagändring 2006 gjorde att vårdnaden vid en vårdnadstvist går till boendeföräldern (den förälder som barnet är skrivet hos) om boendeföräldern hävdar (eller själv ser till) att föräldrarna inte kan samarbeta. Och boendeföräldern är oftast mamman.

Elisabet Höglund skriver:
"Sen lagändringen kom har antalet vårdnadstvister vid domstolarna ökat med 50 procent. I åtta av tio fall tilldöms mamman vårdnaden om barnet".
Hon beskriver även en pappa som är bekant till henne som mår dåligt på grund av att hans barns mamma har bestämt att han bara får träffa deras gemensamma barn 28 timmar i månaden.

 Slutligen skriver Elisabet Höglund:

"I Sverige finns 40 000 barn som aldrig har kontakt med sin far.
Och det handlar inte enbart om män som övergivit sina barn. Många pappor har i själva verket förlorat en hård kamp mot barnets mamma, socialtjänsten och domstolarna. Som vårdnadshavare har de blivit bort­stötta och omyndigförklarade. Stilla undrar jag: Är det bara kvinnor som har rätt till jämställdhet? Har inte männen samma rätt? Och barnen? Har inte de rätt till båda sina för­äldrar?"
Mycket relevanta frågor, Elisabet. Du är något stort på spåret.

Bloggat: Toklandet

8 kommentarer:

  1. Håller med om att det var en bra artikel av Elisabet som faktiskt försöker spegla orättvisorna som finns i föräldralagen och dess tolkningar och som oftast drabbar män.
    Konstigt att så väldigt få feminister har några synpunkter på den lagstiftningen och samtidigt förväntar de sig att män skall ta ett större ansvar för barnen trots att myndigheterna ser män som andra klassens förälder.
    Pelle2

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns två feministiska strömningar i den här frågan som jag har sett.

      Den ena tycker att det är rimligt att mammor oftast har fördelar i vårdnadstvister. För att män är djur, för att patriarkatet ändå är orättvist mot kvinnor, för att pappor ändå tar ut färre föräldradagar, eller av någon annan anledning.

      Den andra strömningen tycker att diskrimineringen av pappor är upprörande och de har med den frågan på sin agenda. Men frågan kommer väääldigt långt ner på den agendan på vilken de 50-1000000 första punkterna är sk "kvinnofrågor".

      Radera
  2. Ja mycket bra kolumn. Frustrerande att det tar sån tid att se detta problem, också, men fler och fler vaknar tack och lov.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att du har rätt!

      Radera
  3. Är det bara kvinnor som har rätt till jämställdhet?
    Ja.

    Har inte männen samma rätt?
    Nej.

    Så att det blir jämställt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glasklar logik som vanligt!

      Radera
  4. Bra att du lyfter denna! Jag slås av hur ofta det verkar ske att journalister (dock lång ifrån alla), måste se en nära anhörig drabbas innan de tycker att dessa frågor är viktiga. Intressant att det också nästan alltid handlar om äldre feminister - som fullständigt har "missat" utvecklingen de sista 20 åren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det är slående. Vet inte om EH kallar sig feminist eller inte - men det spelar ingen roll. Kolumnen var bra.

      Radera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.