En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

måndag 26 augusti 2013

Biologism = Breivik?Dagens färgrikaste guilt-by-association kommer ifrån jur dr Jenny Westerstrand på DN. Hon är tidigare känd som medförfattare till den omdebatterade studien Slagen Dam.

Nu jobbar hon med hedersvåld och ser hedersvåldet genom ett filter som kallas "mäns våld mot kvinnor" och som medför att hedersvåld inte får ses som något med någon kulturell dimension. Och endast kvinnliga offer får finnas, inga manliga; männen återfinns bland förtryckarna.

Jenny Westerstrands nuvarande forskning finansieras av Vetenskapsrådet och det ser jag som lite anmärkningsvärt. Antagligen sitter det några ideologiska meningsfränder till henne på tunga poster i rådet.

Det bästa med hennes artikel är slutklämmen:
"Vi bör också fråga oss hur mycket av det könskonservativa universum som förenar hederspatriarker, Anders Behring Breivik, många kristna, muslimer och biologistiskt orienterade akademiker som Sverige tål. Där hoppas jag att alla som engagerat har debatterat denna fråga mot varandra ska stå eniga".
Vilket frontalangrepp på den biologiska vetenskapen! Förundrad undrar jag mer om kopplingen mellan hedersvåldet och Breivik. Mycket kan man beskylla Breivik för, men hur kopplar hon brunhyade flickor som faller från balkonger och brunhyade pojkar som blir bortgifta mot sin vilja, till en ljushyllt muslimhatare som har mördat unga norska socialdemokrater?

Och kopplingen mellan biologi och Breivik? Vad säger dagens biologistudenter? Har ni mycket våldsideologi och utfall mot muslimer i undervisningen?

Om jag ska sluta raljera så tycker jag att det är sorgligt att dessa "normkritiker" får ett sådant stort utrymme i debatten. Hedersvåldet försvinner inte med "guilt-by-association" och med hjärntvättande teorier om att män alltid är förtryckare och att kvinnor är offer. Problematiken är mer komplex än så.

17 kommentarer:

 1. Feministisk forskning har tydligt visat att studier i biologi är inkörsporten till att bli en norsk massmördare.

  SvaraRadera
 2. Jag kommenterade redan i förmiddags på twitter och menar, loksom som du, att den rappakalja hon satt ihop i artikeln blir förståelig när man läser sista meningen som inte kan uppfattas som en slutledning utan snarare förutsättningen för hennes svårt förvirrade text.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara. Hon kan ha tänkt "Hur ska jag kunna blanda in Breivik i hedersvåldsdebatten?". Och resultatet blev vad vi fick läsa.

   Radera
 3. Och här kan vi se när den svenska tokfeminismen hoppar över hajen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vasstandade exemplet som förstör alla fina teorier, menar du?

   Radera
 4. Ekvalist: Jump the shark kommer från Gänget och jag med Fonzie. I ett avsnitt åker han vattenskidor i skinnjacka och hoppar över en haj. Sedan det avsnittet anses serien gått utför. Vändpunkten när något börjar rasa ihop kallas därför jump the shark.
  http://www.youtube.com/watch?v=MpraJYnbVtE

  Om huvudartikeln. Ja alla vi biologer och biologilärare är egentligen ondskans lakejer i vår herres örtagård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man lär sig ngt nytt varje dag!

   Radera
 5. Väntar på att Killinggänget snart håller presskonferens - Vi köpte DN för några år sedan och har sedan dess roat oss med att bjuda in och publicera den ena dåren efter den andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ens de skulle kunna komma på några av de absurditeter vi ser där.

   Radera
 6. Feminism har verkligen inget med logik att göra... Westerstrand rabblar bara vänsterfloskler och kastar en massa skit, enligt gammal beprövad metod. Något kanske fastnar? Om inte annat så är det ju bra för karriären, och ger uppskattande tillrop från likasinnade flummare. JW är en skattefinansierad skitsnackare.

  Forskningen måste kvalitetskontrolleras! Frågan är förstås "av vem". Men, skulle det bli något kvar av humaniora-ämnena?

  /Hjalmar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forskningen kvalitetskontrolleras minutiöst redan idag. I JWs fall är det Vetenskapsrådet, som verkar uppskatta hennes alster. "Normkritiken" har nästlat sig in lite varstans, och Vetenskapsrådet verkar inte vara ett undantag.

   Radera
  2. Det här är en sorglig historia men det är resterna av 90-talets riktade satsningar på genusvetenskap där universiteten tyvärr var alltför fogliga/svaga för att tacka nej till pengarna. JW har samarbetat med den kontroversiella forskaren Eva Lundgren och är knuten till den politiskt tillsatta "Nationellt centrum för kvinnofrid" vilken milt uttryckt ligger mycket långt från universitetens kärnverksamhet om förutsättningslöst sökande efter ny kunskap.
   Erik S

   http://www.nck.uu.se/Kunskapscentrum/Kunskapsbanken/Forskning/Forsknings_presentationer/?id=63

   Radera
  3. Universiteten tackar aldrig nej till pengar. Det finns ju forskning på parapsykologi i Lund pga en stor privat pengadonation till just det, trots att alla övriga forskare i landet är helt överens om att parapsykologi inte är vetenskap.

   Och både Alliansen och de rödgröna har satsat betydande belopp på genusforskning. Politikerna styr inte forskningens detaljer, men däremot styr de vilka forskningsområden det satsas på.

   Radera
 7. Du fortsätter att ta upp väsentligheter och belysa tokigheterna! Tack för ditt fina arbete, Ekvalist!

  Minns Jenny Westerstrand från många utspel. Här har vi en av prästerskapets verkliga ideologer. Otäck.

  SvaraRadera
 8. ja dessa feminister man kan alldrig bli överaskad över deras hat emot oss män det tycks inte finnas några gränser av sjuklighet i deras fantasi ja det är feministerna som det verkar vara dom som har tagit efter breiviks tokerier vad kommer här näst,????????????????????.

  SvaraRadera

Kommentarer inaktiverade

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.